Υλικά για τη γέμιση:Υλικά για την γέμιση: | |
40 κιλά κουνουπίδι υγιές, κομμένο μπουκίτσες χωρίς τα σκληρά μέρη του1 ½ κιλό κουνουπίδι υγιές, κομμένο μπουκίτσες, χωρίς τα σκληρά μέρη του | |
2 κιλά καρότα κομμένα σε σχήμα μακαρονιού3 καρότα κομμένα σε σχήμα μακαρονιού | |
αλάτι όσο πάρειαλάτι | |
1 κουταλιά πάπρικα καπνιστήλίγο πάπρικα καπνιστή | |
½ κουταλιά κανέλα σκόνηλίγο κανέλα σκόνη | |
διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μαςδιάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μας | |
1 κρασοπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο | |
½ κιλό μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα½ φλυτζάνι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
2 κιλά ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους, αλατισμένη και στραγγισμένη από τα υγρά της1 ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους, αλατισμένη και στραγγισμένη από τα υγρά της | |
30 αυγά2 αυγά | |
4 κιλά τυρί φέτα τριμμένη½ φλυτζάνι τσαγιού τυρί φέτα τριμμένη | |
3 κιλά διάφορα κασέρια τριμμένα½ φλυτζάνι τσαγιού, διάφορα κασέρια τριμμένα | |
1 νεροπότηρο φρυγανιά τριμμένη1 φλυτζάνι καφέ, φρυγανιά τριμμένη | |
Υλικά για την μπεσαμέλ:Υλικά για την μπεσαμέλ: | |
Βλέπε στο κεφάλαιο μπεσαμέλ.Βλέπε στο κεφάλαιο μπεσαμέλ. |
1. | Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα του και τα πολύ σκληρά μέρη του. |
2. | Το κόβουμε σε μπουκετάκια και τα πλένουμε όλα μαζί πολύ καλά σε αλατόνερο με ξύδι. |
3. | Σε ένα σκεύος ή στον ατμό στον φούρνο τα βράζουμε μαζί με τα καρότα, ίσα που να κρατάνε λίγο. |
4. | Τα στραγγίζουμε να φύγουν όλα τα περιττά νερά, ώστε να ΄ναι σχεδόν στεγνά. |
5. | Σε μία λεκάνη σπάζουμε τα αυγά ολόκληρα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το σκόρδο. |
6. | Τα χτυπάμε με το σύρμα να διαλυθούν και να ενωθούν. |
7. | Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα τα τυριά και την ψιλοκομμένη ντομάτα και τα ανακατεύουμε με προσοχή, μην τα λιώσουμε. |
8. | Μοιράζουμε ισομερώς τα βρασμένα κουνουπίδια και καρότα σε ανάλογα ταψιά. |
9. | Μετά μοιράζουμε το υλικό με τα τυριά ισομερώς στα ταψιά, προσέχοντας να γεμίσουν τα κενά που δημιουργούν τα κουνουπίδια. |
10. | Ισιώνουμε το μείγμα στα ταψιά και ρίχνουμε λεπτή στρώση μπεσαμέλ ομοιόμορφα, σε όλη την επιφάνεια. |
11. | Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και φουρνίζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά τους. |
12. | Σερβίρεται σε κανονικά τεμάχια σαν το παστίτσιο και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. |
13. | Συμβουλή: |
14. | Το ογκρατέν είναι Γαλλικό φαγητό το οποίο έχει επικρατήσει σε όλον τον κόσμο. |
15. | Η επιτυχία του ογκρατέν οφείλεται στον καλό φούρνο και στα τυριά, τα οποία όσο πιο μαστιχωτή υφή έχουν τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. |
16. | Με το κουνουπίδι μπορεί να αυτοσχεδιάσει κανείς και να συνδυάσει διάφορα κηπουρικά της εποχής. |
17. | Με τα ίδια υλικά και χωρίς την μπεσαμέλ, μπορεί κανείς να κάνει ιδανικό σουφλέ περιχύνοντας κρέμα γάλακτος. |
18. | Όμως η καλύτερη γεύση του κουνουπιδιού πετυχαίνεται με το σωστό τηγάνισμα. |