
| Υλικά για τη γέμιση:Υλικά για την γέμιση: | |
| 40 κιλά κουνουπίδι υγιές, κομμένο μπουκίτσες χωρίς τα σκληρά μέρη του1 ½ κιλό κουνουπίδι υγιές, κομμένο μπουκίτσες, χωρίς τα σκληρά μέρη του | |
| 2 κιλά καρότα κομμένα σε σχήμα μακαρονιού3 καρότα κομμένα σε σχήμα μακαρονιού | |
| αλάτι όσο πάρειαλάτι | |
| 1 κουταλιά πάπρικα καπνιστήλίγο πάπρικα καπνιστή | |
| ½ κουταλιά κανέλα σκόνηλίγο κανέλα σκόνη | |
| διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μαςδιάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μας | |
| 1 κρασοπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο | |
| ½ κιλό μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα½ φλυτζάνι του καφέ μαϊντανό ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα | |
| 3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
| 2 κιλά ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους, αλατισμένη και στραγγισμένη από τα υγρά της1 ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους, αλατισμένη και στραγγισμένη από τα υγρά της | |
| 30 αυγά2 αυγά | |
| 4 κιλά τυρί φέτα τριμμένη½ φλυτζάνι τσαγιού τυρί φέτα τριμμένη | |
| 3 κιλά διάφορα κασέρια τριμμένα½ φλυτζάνι τσαγιού, διάφορα κασέρια τριμμένα | |
| 1 νεροπότηρο φρυγανιά τριμμένη1 φλυτζάνι καφέ, φρυγανιά τριμμένη | |
| Υλικά για την μπεσαμέλ:Υλικά για την μπεσαμέλ: | |
| Βλέπε στο κεφάλαιο μπεσαμέλ.Βλέπε στο κεφάλαιο μπεσαμέλ. |
| 1. | Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα του και τα πολύ σκληρά μέρη του. |
| 2. | Το κόβουμε σε μπουκετάκια και τα πλένουμε όλα μαζί πολύ καλά σε αλατόνερο με ξύδι. |
| 3. | Σε ένα σκεύος ή στον ατμό στον φούρνο τα βράζουμε μαζί με τα καρότα, ίσα που να κρατάνε λίγο. |
| 4. | Τα στραγγίζουμε να φύγουν όλα τα περιττά νερά, ώστε να ΄ναι σχεδόν στεγνά. |
| 5. | Σε μία λεκάνη σπάζουμε τα αυγά ολόκληρα, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το σκόρδο. |
| 6. | Τα χτυπάμε με το σύρμα να διαλυθούν και να ενωθούν. |
| 7. | Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα τα τυριά και την ψιλοκομμένη ντομάτα και τα ανακατεύουμε με προσοχή, μην τα λιώσουμε. |
| 8. | Μοιράζουμε ισομερώς τα βρασμένα κουνουπίδια και καρότα σε ανάλογα ταψιά. |
| 9. | Μετά μοιράζουμε το υλικό με τα τυριά ισομερώς στα ταψιά, προσέχοντας να γεμίσουν τα κενά που δημιουργούν τα κουνουπίδια. |
| 10. | Ισιώνουμε το μείγμα στα ταψιά και ρίχνουμε λεπτή στρώση μπεσαμέλ ομοιόμορφα, σε όλη την επιφάνεια. |
| 11. | Πασπαλίζουμε με φρυγανιά και φουρνίζουμε για 40 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά τους. |
| 12. | Σερβίρεται σε κανονικά τεμάχια σαν το παστίτσιο και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. |
| 13. | Συμβουλή: |
| 14. | Το ογκρατέν είναι Γαλλικό φαγητό το οποίο έχει επικρατήσει σε όλον τον κόσμο. |
| 15. | Η επιτυχία του ογκρατέν οφείλεται στον καλό φούρνο και στα τυριά, τα οποία όσο πιο μαστιχωτή υφή έχουν τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. |
| 16. | Με το κουνουπίδι μπορεί να αυτοσχεδιάσει κανείς και να συνδυάσει διάφορα κηπουρικά της εποχής. |
| 17. | Με τα ίδια υλικά και χωρίς την μπεσαμέλ, μπορεί κανείς να κάνει ιδανικό σουφλέ περιχύνοντας κρέμα γάλακτος. |
| 18. | Όμως η καλύτερη γεύση του κουνουπιδιού πετυχαίνεται με το σωστό τηγάνισμα. |