40 κιλά κουνουπίδι υγιές κομμένο μπουκίτσες μαζί και τα σκληρά μέρή του2 κιλά κουνουπίδι υγιές κομμένο μπουκίτσες μαζί και τα σκληρά μέρη του | |
10 κιλά πατάτες κομμένες μπουκίτσες2 μέτριες πατάτες κομμένες μπουκίτσες | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
1 κουταλιά πάπρικα καπνιστήλίγη πάπρικα καπνιστή | |
½ κουταλιά κανέλα σκόνη ή 5 ξύλα.λίγη κανέλα σκόνη ή 1 ξύλο | |
διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μαςδιάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μας | |
1 νεροπότηρο φύλλα δάφνης3 φύλλα δάφνης | |
1 νεροπότηρο σκόρδο, ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο | |
5 κιλά κρεμμύδια, χονδροκομμένα5 μέτρια κρεμμύδια, χονδροκομμένα | |
5 κιλά καρότα, κομμένα μπουκιές5 μέτρια καρότα, κομμένα μπουκιές | |
½ κιλό μαϊντανό ,ψιλοκομμένο½ φλυτζάνι καφέ μαϊντανό, ψιλοκομμένο | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
½ κιλό σάλτσα-πελτέ, ή 8 κιλά ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους½ κουταλιά φαγητού σάλτσα-πελτέ ή 3 ντομάτες φρέσκες κομμένες κύβους | |
½ κουταλιά ξινόλίγο ξινό | |
2 κιλά λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί |
1. | Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα του και τα πολύ σκληρά μέρη του. |
2. | Κόβουμε σε μπουκετάκια όλα τα μέρη του. |
3. | Τα πλένουμε όλα μαζί πολύ καλά, σε αλατόνερο με ξύδι. |
4. | Σε έναν νταβά ανάλογο σοτάρουμε το κρεμμύδι. |
5. | Εν συνεχεία προσθέτουμε τα κουνουπίδια, τα καρότα και τις πατάτες. |
6. | Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και όταν έχουν μαραθεί τα σβήνουμε με το κρασί. |
7. | Τα αφήνουμε λίγο μέχρι να βγάλουν τους χυμούς τους ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, μην κολλήσουν. |
8. | Ρίχνουμε την σάλτσα-ντομάτα, τα μπαχαρικά όλα, το αλάτι και το σκόρδο. |
9. | Ανακατεύουμε και από αυτή τη στιγμή και μετά δεν σκεπάζουμε τον νταβά για πολύ ώρα, προσέχοντας μην κολλήσουν. |
10. | Προσέχουμε, ρυθμίζοντας την φωτιά, να μην μας κολλήσουν και αφήνουμε μέχρι να βράσουν καλά και να ενωθούν οι γεύσεις. |
11. | Αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο νερό. |
12. | Δοκιμάζουμε τη γεύση, προσθέτουμε αν χρειασθεί, αλάτι και το ξινό διαλυμένο σε λίγο νερό, ανακατεύουμε διορθώνουμε την γεύση και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις. |
13. | Προσέχουμε τα υγρά του να είναι λίγα και δεμένα (όχι να κολυμπούν στα ζουμιά). |
14. | Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τον μαϊντανό, ανακατεύοντας να πάει παντού. |
15. | Σερβίρονται και τρώγονται καλύτερα ζεστά, αλλά και κρύα με την ίδια απόλαυση. |
16. | Συμβουλή: |
17. | Δοκιμάζουμε ότι έβρασε το κουνουπίδι, καρφώνοντας με το πιρούνι τα χονδρά (κοτσάνια) μέρη του και εάν πέφτουν από το πιρούνι, τότε έχει βράσει. |
18. | Χρειάζεται πολύ προσοχή στο βράσιμο γιατί το κουνουπίδι βράζει πολύ γρήγορα και λιώνει. Η βράση συνεχίζει και μετά το σβήσιμο της φωτιάς. |
19. | Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή διότι διαλύεται εύκολα. |
20. | Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια. |
21. | Όλη η νοστιμιά του κουνουπιδιού έγκειται στο τσιγάρισμα. Αν δεν τσιγαριστεί τότε είναι σαν βραστό, άνοστο. |
22. | Όταν τηγανίσουμε το κουνουπίδι, τις πατάτες και τα καρότα και τα ρίξουμε στην σύμβραση, να πάρει μερικές βράσεις, τότε γίνεται εξαίσιο. |
23. | Μπορεί να μπει και στο φούρνο μετά το τηγάνισμα, αφού προηγουμένως περιχύσουμε την σύμβραση πάνω τους. |
24. | Τα γκριζοπράσινα φύλλα του κουνουπιδιού μην τα περιφρονούμε. Αν κοπούν μικρά τεμάχια είναι γευστικότατα μέσα στο φαγητό. |
25. | Το κουνουπίδι μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους, όπως γιαχνί, πουρές, σουφλέ, ογκραντέν, κεφτεδάκια (κροκέτες), σαλάτα με σος από το ίδιο το κουνουπίδι ή απλά με λεμόνι, στον ατμό απλά ή με βούτυρο, ψητό με βούτυρο ή μαργαρίνη στον φούρνο, καπαμά, τηγανητό με σος γιαουρτιού ή μουστάρδα, κουνουπίδι σκορδαλιά, με μακαρόνια ή διάφορα ζυμαρικά, κλπ. γενικά συνδυάζεται με τα πάντα. |