Υλικά

40 κιλά κουνουπίδι υγιές κομμένο μπουκίτσες μαζί και τα σκληρά μέρή του2 κιλά κουνουπίδι υγιές κομμένο μπουκίτσες μαζί και τα σκληρά μέρη του
10 κιλά πατάτες κομμένες μπουκίτσες2 μέτριες πατάτες κομμένες μπουκίτσες
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
1 κουταλιά πάπρικα καπνιστήλίγη πάπρικα καπνιστή
½ κουταλιά κανέλα σκόνη ή 5 ξύλα.λίγη κανέλα σκόνη ή 1 ξύλο
διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μαςδιάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μας
1 νεροπότηρο φύλλα δάφνης3 φύλλα δάφνης
1 νεροπότηρο σκόρδο, ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
5 κιλά κρεμμύδια, χονδροκομμένα5 μέτρια κρεμμύδια, χονδροκομμένα
5 κιλά καρότα, κομμένα μπουκιές5 μέτρια καρότα, κομμένα μπουκιές
½ κιλό μαϊντανό ,ψιλοκομμένο½ φλυτζάνι καφέ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
½ κιλό σάλτσα-πελτέ, ή 8 κιλά ντομάτα φρέσκια κομμένη κύβους½ κουταλιά φαγητού σάλτσα-πελτέ ή 3 ντομάτες φρέσκες κομμένες κύβους
½ κουταλιά ξινόλίγο ξινό
2 κιλά λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε το κουνουπίδι από τα φύλλα του και τα πολύ σκληρά μέρη του.
2.Κόβουμε σε μπουκετάκια όλα τα μέρη του.
3.Τα πλένουμε όλα μαζί πολύ καλά, σε αλατόνερο με ξύδι.
4.Σε έναν νταβά ανάλογο σοτάρουμε το κρεμμύδι.
5.Εν συνεχεία προσθέτουμε τα κουνουπίδια, τα καρότα και τις πατάτες.
6.Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε και όταν έχουν μαραθεί τα σβήνουμε με το κρασί.
7.Τα αφήνουμε λίγο μέχρι να βγάλουν τους χυμούς τους ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, μην κολλήσουν.
8.Ρίχνουμε την σάλτσα-ντομάτα, τα μπαχαρικά όλα, το αλάτι και το σκόρδο.
9.Ανακατεύουμε και από αυτή τη στιγμή και μετά δεν σκεπάζουμε τον νταβά για πολύ ώρα, προσέχοντας μην κολλήσουν.
10.Προσέχουμε, ρυθμίζοντας την φωτιά, να μην μας κολλήσουν και αφήνουμε μέχρι να βράσουν καλά και να ενωθούν οι γεύσεις.
11.Αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο νερό.
12.Δοκιμάζουμε τη γεύση, προσθέτουμε αν χρειασθεί, αλάτι και το ξινό διαλυμένο σε λίγο νερό, ανακατεύουμε διορθώνουμε την γεύση και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις.
13.Προσέχουμε τα υγρά του να είναι λίγα και δεμένα (όχι να κολυμπούν στα ζουμιά).
14.Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τον μαϊντανό, ανακατεύοντας να πάει παντού.
15.Σερβίρονται και τρώγονται καλύτερα ζεστά, αλλά και κρύα με την ίδια απόλαυση.
16.Συμβουλή:
17.Δοκιμάζουμε ότι έβρασε το κουνουπίδι, καρφώνοντας με το πιρούνι τα χονδρά (κοτσάνια) μέρη του και εάν πέφτουν από το πιρούνι, τότε έχει βράσει.
18.Χρειάζεται πολύ προσοχή στο βράσιμο γιατί το κουνουπίδι βράζει πολύ γρήγορα και λιώνει. Η βράση συνεχίζει και μετά το σβήσιμο της φωτιάς.
19.Το ανακάτεμα πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή διότι διαλύεται εύκολα.
20.Η φωτιά πρέπει να είναι μέτρια.
21.Όλη η νοστιμιά του κουνουπιδιού έγκειται στο τσιγάρισμα. Αν δεν τσιγαριστεί τότε είναι σαν βραστό, άνοστο.
22.Όταν τηγανίσουμε το κουνουπίδι, τις πατάτες και τα καρότα και τα ρίξουμε στην σύμβραση, να πάρει μερικές βράσεις, τότε γίνεται εξαίσιο.
23.Μπορεί να μπει και στο φούρνο μετά το τηγάνισμα, αφού προηγουμένως περιχύσουμε την σύμβραση πάνω τους.
24.Τα γκριζοπράσινα φύλλα του κουνουπιδιού μην τα περιφρονούμε. Αν κοπούν μικρά τεμάχια είναι γευστικότατα μέσα στο φαγητό.
25.Το κουνουπίδι μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους, όπως γιαχνί, πουρές, σουφλέ, ογκραντέν, κεφτεδάκια (κροκέτες), σαλάτα με σος από το ίδιο το κουνουπίδι ή απλά με λεμόνι, στον ατμό απλά ή με βούτυρο, ψητό με βούτυρο ή μαργαρίνη στον φούρνο, καπαμά, τηγανητό με σος γιαουρτιού ή μουστάρδα, κουνουπίδι σκορδαλιά, με μακαρόνια ή διάφορα ζυμαρικά, κλπ. γενικά συνδυάζεται με τα πάντα.