25 κιλά κουκιά φρέσκα (χλωρά) με το λουβί τους1 ½ κιλό κουκιά φρέσκα (χλωρά) με το λουβί τους | |
8 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ή 5 κιλά ξηρά ψιλοκομμένα4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 3 ξηρά ψιλοκομμένα | |
3 κιλά μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο1 φλυτζάνι τσαγιού μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο | |
10 κιλά ντομάτες φρέσκες ώριμες4 ντομάτες φρέσκες ώριμες | |
500 γραμμ. ντοματοπολτό½ κουταλιά φαγητού ντοματοπολτό | |
1 κιλό λευκό κρασί½ φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
2 κουταλιές συνολικά μπαχαρικά της αρεσκείας μαςδιάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μας | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
2 κιλά λεμόνι (εάν τα θέλουμε χωρίς ντομάτα)1 κουταλιά φαγητού λεμόνι (εάν τα θέλουμε χωρίς ντομάτα) |
1. | Καθαρίζουμε τα κουκιά κόβοντας τις άκρες του λοβιού με το χέρι για να φανερωθούν οι ίνες και να τις αφαιρέσουμε. |
2. | Ελέγχουμε, με το μαχαίρι ή τον καθαριστή λαχανικών, τις πλευρικές ίνες και τις αφαιρούμε. |
3. | Τεμαχίζουμε σε κομμάτια των 3 εκ. το κάθε κουκί. |
4. | Όσα δεν είναι τρυφερά, τα ξεσποριάζουμε κρατώντας μόνο το σπυρί-καρπό. |
5. | Στο τέλος τα πλένουμε πολύ καλά. |
6. | Βάζουμε ένα σκεύος, ανάλογο, στη φωτιά με μπόλικο νερό και ρίχνουμε μέσα αλάτι και αρκετό ξύδι. |
7. | Όταν αρχίσει να βράζει το νερό ρίχνουμε μέσα τα κουκιά. |
8. | Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν βγάζουν αρκετό αφρό, γι’ αυτό χαμηλώνουμε τη φωτιά. |
9. | Ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να καθαρίσουν καλά. |
10. | Όταν βράσουν καλά, ώστε να τρώγονται, τα στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό πετώντας όλο το ζουμί . |
11. | Σε έναν νταβά ανάλογο σοτάρουμε το κρεμμύδι. |
12. | Εν συνεχεία προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον χυμό του λεμονιού και τα κουκιά. |
13. | Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε, και όταν έχουν ενωθεί τα υλικά σβήνουμε με το κρασί. |
14. | Προσθέτουμε τα βρασμένα κουκιά με τον μάραθο και ανακατεύουμε καλά. |
15. | Σε περίπτωση ελλείψεως μάραθου, αντικαθίσταται με άνηθο. |
16. | Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν σκεπάζουμε τον νταβά. |
17. | Προσέχουμε την φωτιά να μην μας κολλήσουν και αφήνουμε μέχρι να ενωθούν καλά οι γεύσεις. |
18. | Δοκιμάζουμε τη γεύση προσθέτουμε αν χρειασθεί αλάτι, Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει αρκετές βράσεις. |
19. | Σε αυτή την φάση, εάν τα θέλουμε λευκά, ρίχνουμε το λεμόνι (εφόσον δεν ρίξαμε σάλτσα) ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. |
20. | Σερβίρονται και τρώγονται καλύτερα ζεστά αλλά και κρύα, με την ίδια απόλαυση. |
21. | Συμβουλή: |
22. | Στο τέλος θα πρέπει να έχει εξατμισθεί το περισσότερο νερό τους και να έχει λίγα υγρά. |
23. | Προσοχή όταν καθαρίσουμε τα κουκιά, τα αφήνουμε όσο γίνεται λιγότερες ώρες να περιμένουν για το μαγείρεμα, διότι μαυρίζουν στα κομμένα σημεία και είναι αντιαισθητικά. |