Υλικά

25 κιλά κουκιά φρέσκα (χλωρά) με το λουβί τους1 ½ κιλό κουκιά φρέσκα (χλωρά) με το λουβί τους
8 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ή 5 κιλά ξηρά ψιλοκομμένα4 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 3 ξηρά ψιλοκομμένα
3 κιλά μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο1 φλυτζάνι τσαγιού μάραθο ή άνηθο ψιλοκομμένο
10 κιλά ντομάτες φρέσκες ώριμες4 ντομάτες φρέσκες ώριμες
500 γραμμ. ντοματοπολτό½ κουταλιά φαγητού ντοματοπολτό
1 κιλό λευκό κρασί½ φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
2 κουταλιές συνολικά μπαχαρικά της αρεσκείας μαςδιάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας μας
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι
2 κιλά λεμόνι (εάν τα θέλουμε χωρίς ντομάτα)1 κουταλιά φαγητού λεμόνι (εάν τα θέλουμε χωρίς ντομάτα)

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε τα κουκιά κόβοντας τις άκρες του λοβιού με το χέρι για να φανερωθούν οι ίνες και να τις αφαιρέσουμε.
2.Ελέγχουμε, με το μαχαίρι ή τον καθαριστή λαχανικών, τις πλευρικές ίνες και τις αφαιρούμε.
3.Τεμαχίζουμε σε κομμάτια των 3 εκ. το κάθε κουκί.
4.Όσα δεν είναι τρυφερά, τα ξεσποριάζουμε κρατώντας μόνο το σπυρί-καρπό.
5.Στο τέλος τα πλένουμε πολύ καλά.
6.Βάζουμε ένα σκεύος, ανάλογο, στη φωτιά με μπόλικο νερό και ρίχνουμε μέσα αλάτι και αρκετό ξύδι.
7.Όταν αρχίσει να βράζει το νερό ρίχνουμε μέσα τα κουκιά.
8.Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν βγάζουν αρκετό αφρό, γι’ αυτό χαμηλώνουμε τη φωτιά.
9.Ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να καθαρίσουν καλά.
10.Όταν βράσουν καλά, ώστε να τρώγονται, τα στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό πετώντας όλο το ζουμί .
11.Σε έναν νταβά ανάλογο σοτάρουμε το κρεμμύδι.
12.Εν συνεχεία προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον χυμό του λεμονιού και τα κουκιά.
13.Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε, και όταν έχουν ενωθεί τα υλικά σβήνουμε με το κρασί.
14.Προσθέτουμε τα βρασμένα κουκιά με τον μάραθο και ανακατεύουμε καλά.
15.Σε περίπτωση ελλείψεως μάραθου, αντικαθίσταται με άνηθο.
16.Από αυτή τη στιγμή και μετά δεν σκεπάζουμε τον νταβά.
17.Προσέχουμε την φωτιά να μην μας κολλήσουν και αφήνουμε μέχρι να ενωθούν καλά οι γεύσεις.
18.Δοκιμάζουμε τη γεύση προσθέτουμε αν χρειασθεί αλάτι, Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει αρκετές βράσεις.
19.Σε αυτή την φάση, εάν τα θέλουμε λευκά, ρίχνουμε το λεμόνι (εφόσον δεν ρίξαμε σάλτσα) ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
20.Σερβίρονται και τρώγονται καλύτερα ζεστά αλλά και κρύα, με την ίδια απόλαυση.
21.Συμβουλή:
22.Στο τέλος θα πρέπει να έχει εξατμισθεί το περισσότερο νερό τους και να έχει λίγα υγρά.
23.Προσοχή όταν καθαρίσουμε τα κουκιά, τα αφήνουμε όσο γίνεται λιγότερες ώρες να περιμένουν για το μαγείρεμα, διότι μαυρίζουν στα κομμένα σημεία και είναι αντιαισθητικά.