Υλικά

9 κιλά (μικτό) κονσέρβα ψάρι τόνο 200 γραμμ. καθαρό, κονσέρβα ψάρι τόνο
15 κιλά κολοκυθάκια κομμένα σε μορφή «συκωτάκια» ή κύβους μικρούς4 κολοκυθάκια κομμένα σε μορφή «συκωτάκια» ή κύβους μικρούς
8 κιλά ρύζι καρολίνα300 γραμμ. ρύζι καρολίνα
2 κιλά πολτοποιημένο κρεμμύδι ή 5 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα½ νεροπότηρο πολτοποιημένο κρεμμύδι ή 3 φρέσκα, ψιλοκομμένα
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 νεροπότηρο, σκόρδο ξηρό ψιλοκομμένο ή 2 κιλά φρέσκο3 δόντια σκόρδο ξηρό ψιλοκομμένο ή 3 φρέσκα ψιλοκομμένα
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
4 νεροπότηρα δυόσμο (Προσοχή όχι άλλα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό κλπ.)1 κρασοπότηρο δυόσμο (προσοχή όχι άλλα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό κλπ.)
½ κιλό χυμό λεμονιού½ φλυτζάνι καφέ, χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1.Βγάζουμε τον τόνο απ’ τις κονσέρβες και στραγγίζουμε πολύ καλά τα ζουμιά τους, λάδια είτε άλμη .
2.Μέχρι να στραγγίσει ο τόνος αν θέλουμε, ρίχνουμε σε ανάλογα ταψιά τα κομμένα κολοκύθια αλατισμένα και κάνουμε μια πρόψηση στον ατμό (όχι καλό ψήσιμο, απλώς να σπάσουν λίγο).
3.Σε έναν ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι με το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε χωρίς να ξανθίσει.
4.Προσθέτουμε τα κολοκύθια (προβρασμένα ή ωμά) και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
5.Ρίχνουμε το σκόρδο, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι ν᾽ αλλάξει το χρώμα των κολοκυθιών.
6.Προσθέτουμε το ανάλογο (ένα προς τρία) νερό και τα αφήνουμε να ξεκινήσουν το βράσιμο.
7.Μόλις αρχίσει το βράσιμο ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο καλά και το αφήνουμε να βράζει για 10 λεπτά.
8.Στα μισά της βράσεως προσθέτουμε τον δυόσμο, τον τόνο και το λεμόνι.
9.Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε διορθώνουμε τη γεύση και σβήνουμε τη φωτιά.
10.Σκεπάζουμε με ένα πανί τον νταβά να μην λαπαθιάσει το ρύζι και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα.
11.Συμβουλή:
12.Για μια καλή επιτυχία το ρύζι δεν πρέπει να είναι στεγνό μετά το ψήσιμο, αλλά να έχει λίγα υγρά.
13.Σερβίρεται ζεστό.
14.Πριν αποσύρουμε τον νταβά από τη φωτιά θα πρέπει να έχουν μείνει λίγα νερά στο φαγητό και το ρύζι να κρατάει λίγο διότι αφότου αποσυρθεί, θα πήξει το φαγητό.