9 κιλά (μικτό) κονσέρβα ψάρι τόνο 200 γραμμ. καθαρό, κονσέρβα ψάρι τόνο | |
15 κιλά κολοκυθάκια κομμένα σε μορφή «συκωτάκια» ή κύβους μικρούς4 κολοκυθάκια κομμένα σε μορφή «συκωτάκια» ή κύβους μικρούς | |
8 κιλά ρύζι καρολίνα300 γραμμ. ρύζι καρολίνα | |
2 κιλά πολτοποιημένο κρεμμύδι ή 5 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα½ νεροπότηρο πολτοποιημένο κρεμμύδι ή 3 φρέσκα, ψιλοκομμένα | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
1 νεροπότηρο, σκόρδο ξηρό ψιλοκομμένο ή 2 κιλά φρέσκο3 δόντια σκόρδο ξηρό ψιλοκομμένο ή 3 φρέσκα ψιλοκομμένα | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
4 νεροπότηρα δυόσμο (Προσοχή όχι άλλα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό κλπ.)1 κρασοπότηρο δυόσμο (προσοχή όχι άλλα μυρωδικά όπως άνηθο, μαϊντανό κλπ.) | |
½ κιλό χυμό λεμονιού½ φλυτζάνι καφέ, χυμό λεμονιού |
1. | Βγάζουμε τον τόνο απ’ τις κονσέρβες και στραγγίζουμε πολύ καλά τα ζουμιά τους, λάδια είτε άλμη . |
2. | Μέχρι να στραγγίσει ο τόνος αν θέλουμε, ρίχνουμε σε ανάλογα ταψιά τα κομμένα κολοκύθια αλατισμένα και κάνουμε μια πρόψηση στον ατμό (όχι καλό ψήσιμο, απλώς να σπάσουν λίγο). |
3. | Σε έναν ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι με το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε χωρίς να ξανθίσει. |
4. | Προσθέτουμε τα κολοκύθια (προβρασμένα ή ωμά) και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα. |
5. | Ρίχνουμε το σκόρδο, το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι ν᾽ αλλάξει το χρώμα των κολοκυθιών. |
6. | Προσθέτουμε το ανάλογο (ένα προς τρία) νερό και τα αφήνουμε να ξεκινήσουν το βράσιμο. |
7. | Μόλις αρχίσει το βράσιμο ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο καλά και το αφήνουμε να βράζει για 10 λεπτά. |
8. | Στα μισά της βράσεως προσθέτουμε τον δυόσμο, τον τόνο και το λεμόνι. |
9. | Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε διορθώνουμε τη γεύση και σβήνουμε τη φωτιά. |
10. | Σκεπάζουμε με ένα πανί τον νταβά να μην λαπαθιάσει το ρύζι και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα. |
11. | Συμβουλή: |
12. | Για μια καλή επιτυχία το ρύζι δεν πρέπει να είναι στεγνό μετά το ψήσιμο, αλλά να έχει λίγα υγρά. |
13. | Σερβίρεται ζεστό. |
14. | Πριν αποσύρουμε τον νταβά από τη φωτιά θα πρέπει να έχουν μείνει λίγα νερά στο φαγητό και το ρύζι να κρατάει λίγο διότι αφότου αποσυρθεί, θα πήξει το φαγητό. |