Υλικά

100 μέτρια κολοκυθάκια ή 200 μικρά (από ένα μεγάλο στον καθένα ή από δύο μικρά καλύτερα)5 μέτρια κολοκυθάκια ή 10 μικρά (από ένα μεγάλο στον καθένα ή από δύο μικρά καλύτερα)
5 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια και 3 κιλά ξηρά, ψιλοκομμένα5 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια και 2 μέτρια ξηρά, ψιλοκομμένα
1 κιλό άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 νεροπότηρα δυόσμο, ψιλοκομμένο½ κρασοπότηρο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 νεροπότηρο, ψιλοκομμένο σκόρδο3 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
½ κιλό σπόρους κουκουνάρι½ φλυτζάνι καφέ σπόρους κουκουνάρι
6 κιλά ρύζι σπυρωτό μακρύκοκκο½ φλυτζάνι τσαγιού ρύζι, σπυρωτό μακρύκοκκο
3 τρίκιλα μανιτάρια κονσέρβα (προαιρετικά)½ φλυτζάνι τσαγιού, ψιλοκομμένα μανιτάρια κονσέρβα, (προαιρετικά)
Για την σάλτσα:Για την σάλτσα:
Την ψίχα που θα αφαιρέσουμε από τα κολοκύθια.την ψίχα που θα αφαιρέσουμε από τα κολοκύθια
5 μέτριες πατάτες μακροκομμένες1 μέτρια πατάτα, μακροκομμένη
2 κιλά καρότα, μικροκομμένα2 μέτρια καρότα, μικροκομμένα
1 κιλό χυμό λεμονιού½ φλυτζάνι καφέ, χυμό λεμονιού
αλάτι, όσο χρειασθείαλάτι, όσο χρειασθεί
2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού περίπου, λάδι

Εκτέλεση

1.Προεργασία:
2.Καθαρίζουμε από το κοτσάνι και τον ανθό τους το κάθε κολοκύθι και πλένουμε καλά, χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι σε περίπτωση που έχουν αλλοιώσεις ή χώματα, ξύνοντας ελαφρά κάτω από τρεχούμενο νερό.
3.Αφού προσδιορίσουμε την καλύτερη βάση του κολοκυθιού ,κόβουμε ένα καπάκι οριζόντια από το επάνω μέρος (μακρόστενο), ολοκληρώνοντας το κόψιμο τελείως.
4.Με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά την σάρκα του κάθε κολοκυθιού ώστε να μην ανοιχθούν τρύπες ή σπάσει στην περιφέρειά τους και φεύγει μετά η γέμιση.
5.Τοποθετούμε το καπάκι του μέσα στο κενό σώμα και φυλάσσουμε σε ανάλογα ταψιά με το άνοιγμα-καπάκι να βρίσκεται στο επάνω μέρος, μέχρι το γέμισμα.
6.Φυλάσσουμε τη σάρκα που αφαιρούμε σε μια λεκάνη ανάλογη.
7.Σύμβραση:
8.Σε έναν ανάλογο νταβά σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια με το λάδι.
9.Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν καλά.
10.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
11.Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
12.Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσέχουμε μην κολλήσει.
13.Ρίχνουμε το αλάτι, το σκόρδο και τα μυρωδικά όλα, ανακατεύουμε και προσέχουμε μέχρι να ενωθούν καλά.
14.Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε λίγο νερό.
15.Ελέγχουμε τα υγρά τους και τη γεύση, αν χρειασθεί διορθώνουμε προσθέτοντας τα ανάλογα.
16.Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε το γέμισμα.
17.Γέμισμα:
18.Με ένα κουτάλι φαγητού γεμίζουμε τα κολοκυθάκια αφαιρώντας το καπάκι τους, γεμίζοντας λίγο πιο κάτω από την επιφάνειά τους. Σκεπάζουμε με το καπάκι τους και συνεχίζουμε.
19.Προσοχή δε τα αναποδογυρίζουμε, αλλά το καπάκι μένει στο επάνω μέρος.
20.Συνεχίζουμε μέχρι τέλους, πιέζοντας ελαφρά το κάθε γεμιστό, ώστε να μην υπάρχουν κενά μεταξύ τους. Τα τοποθετούμε όσο γίνεται συμμετρικά για να μην δημιουργηθούν κενά και χάνουν την ισορροπία τους τα κολοκυθάκια.
21.Κατόπιν περιχύνουμε με ένα ροΐ (ή ψεκάζουμε) στην επιφάνεια του κάθε γεμιστού, από λίγο λάδι κατά τρόπο που να λουσθεί κατά το δυνατόν καλύτερα, προσέχοντας μην μας ξεφύγει η ποσότητα.
22.Εν συνεχεία, αλατίζουμε με λίγο ψιλό αλάτι όλα τα γεμιστά από επάνω τους.
23.Τέλος σκορπίζουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη στην επιφάνειά τους χωρίς να προσθέσουμε νερά.
24.Φουρνίζουμε στον ατμό, για μία ώρα περίπου.
25.Σερβίρουμε από δύο κολοκυθάκια στην κάθε μερίδα ή από ένα εάν είναι μεγάλα.
26.Προ του σερβιρίσματος περιχύνουμε (προαιρετικά) στο κάθε ταψί σάλτσα λευκή, μοιράζοντας ισομερώς την ποσότητα.
27.Όμως μπορούμε να περιχύσουμε και στην κάθε μερίδα (στο κάθε πιάτο), μετά το σερβίρισμα.
28.Τέλος πασπαλίσουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.
29.Σάλτσα
30.Σάλτσα λευκή (νηστήσιμη):
31.Όση ώρα ψήνονται τα γεμιστά μας στον φούρνο, ετοιμάζουμε τη σάλτσα για το σερβίρισμα.
32.Σε ανάλογη κατσαρόλα βράζουμε τα καρότα, τις πατάτες και την ψίχα που αφαιρέσαμε από τα κολοκύθια.
33.Όταν έχουν βράσει πολύ καλά, ρίχνουμε το αλάτι και χτυπάμε με το μπλέντερ συνεχώς.
34.Ενώ χτυπούμε τα υλικά προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι και το λεμόνι, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να αποκτήσει μια κρεμώδη αφή.
35.Διορθώνουμε τη γεύση και περιμένουμε για το σερβίρισμα.
36.Συμβουλή:
37.Διαλέγουμε σχετικά μικρού μεγέθους κολοκύθια.
38.Πρακτικά διαλέγουμε μέγεθος που να χωράει στο πιάτο που χρησιμοποιούμε, είτε ένα κολοκύθι είτε δύο μικρότερα.
39.Τα πλένουμε, τα ξύνουμε εξωτερικά κάτω από τρεχούμενο νερό, γιατί διαφορετικά δεν φεύγουν τα ξύσματα (αμμούδα, χώματα κλπ.) αλλά κολλούνε ξανά επάνω τους και κόβουμε τον ανθό και το κοτσάνι.
40.Αφού τα ανοίξουμε και αδειάσουμε την ψίχα τους, τα τρυπάμε αν θέλουμε με το πιρούνι πλάγια σε πολλά σημεία, για καλύτερη απορρόφηση των υγρών.
41.Τα αλατίζουμε εντός και εκτός, με λίγο ψιλό αλάτι
42.Αν γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σκληρά τα προψήνουμε λίγο στον ατμό. Προσοχή, όχι να λιώσουν γιατί θα ψηθούν ξανά και γεμισμένα.
43.Όταν η νηστεία το επιτρέπει, μπορούμε να ρίξουμε στη γέμιση, μετά την φωτιά, τόνο ή τυρί φέτα ή να τα κάνουμε αυγολέμονο.
44.Ακόμη γίνονται πολύ εξαιρετικά με κρέμα μπεσαμέλ πάνω στη θέση του καπακιού.
45.Ψήνουμε σε μισό ατμό και μισό ξηρό, όταν δεν πρόκειται να τα σερβίρουμε με λευκή σάλτσα.
46.Μπορούμε να τα μαγειρέψουμε και κόκκινα με σάλτσα-πελτέ ή φρέσκια ντομάτα. Βάζουμε μια ποσότητα μέσα στην γέμισΗ και μία στο ταψί ώστε στο σερβίρισμα να έχει λίγο ζουμί στο πιάτο. Σε αυτή την περίπτωση δεν τα ψήνουμε στον ατμό.