| 1. | Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια ξύνοντας με ένα μαχαίρι, όπου χρειάζεται, κάτω από άφθονο νερό. |
| 2. | Τα ρίχνουμε στον νταβά με τάξη και σειρά για να μην σπάσουν. |
| 3. | Ρίχνουμε νερό, χωρίς να τα σκεπάζει τελείως και λίγο αλάτι |
| 4. | Αφού βράσουν, σε 15´ λεπτά τα σερβίρουμε στα πιάτα ρίχνοντας από λίγο λάδι και ρίγανη. |
| 5. | Στην τράπεζα ο κάθε ένας ρίχνει ό,τι προτιμάει, ξύδι ή λεμόνι. |
| 6. | Συμβουλή: |
| 7. | Το ίδιο βράσιμο και μάλιστα ασφαλές, είναι πολύ εύκολο να γίνει στον αέρα όταν υπάρχει ο κατάλληλος φούρνος. |
| 8. | Αντί για λάδι μετά το σερβίρισμα μπορούμε να κάνουμε μία «σάλτσα κολοκυθιού του Φάνη» και να τα περιχύσουμε. |
| 9. | Αυτά τα κολοκυθάκια συνηθίζεται, στο Άγιον Όρος, να συνοδεύουν το αγιορείτικο μαγειρεμένο ψάρι στο ίδιο πιάτο (τόσο στο λεμονάτο όσο και στο κόκκινο). |
