3 κιλά καλαμποκίσιο αλεύρι ψιλό, κοσκινισμένο180 γραμμ. καλαμποκίσιο αλεύρι ψιλό, κοσκινισμένο | |
5 κιλά νερό350 γραμμ. νερό | |
½ κιλό, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο κρεμμύδι (προαιρετικά)½ φλυτζάνι καφέ, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο κρεμμύδι (προαιρετικά) | |
2 κιλά λάδι1 φλυτζάνι του καφέ, λάδι | |
λίγο αλάτι αν το θέλουμε αλμυρό- διαφορετικά λίγη ζάχαρη ή μέλι, αν το θέλουμε ουδέτερολίγο αλάτι, αν το θέλουμε αλμυρό-διαφορετικά λίγη ζάχαρη ή μέλι αν το θέλουμε ουδέτερο |
1. | Σε ανάλογο σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι, μέχρι να ξανθίσει. |
2. | Ρίχνουμε το νερό και το αλάτι |
3. | Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε λίγο-λίγο, βροχηδόν, το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε, με ξύλινη κουτάλα, συνέχεια. |
4. | Προσέχουμε να μην σβολιάσει και κολλήσει. |
5. | Όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά και έχουμε μια βελούδινη υφή, χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ψηθεί καλά το μείγμα. |
6. | Αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα. |
7. | Στο τέλος πρέπει η κουτάλα να στέκεται όρθια μέσα στο μείγμα. |
8. | Κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε για μισή ώρα το σκεύος με πετσέτα για να μαλακώσει. |
9. | Συμβουλή: |
10. | Το κατσαμάκι ήταν και λέγεται «Το φαγητό της κατοχής». Είναι ένας χορταστικός και πολύ δυναμωτικός χυλός από νερό και καλαμποκάλευρο. |
11. | Παλαιότερα καταναλώνονταν για πρωϊνό πριν τη δουλειά ή για κολατσιό ή για συμπλήρωμα οποιαδήποτε ώρα, για να χορτάσουν την πείνα τους. |
12. | Σερβίρεται σε φορμάκια ή και με ελεύθερες κουταλιές και τρώγεται κατά προτίμηση ζεστό και με διάφορες παραλλαγές αλμυρού ή γλυκού. |
13. | Όταν το βράσουμε χωρίς αλάτι τότε τρώγεται γαρνιρισμένο με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα ή πετιμέζι ή κάποιο γλυκό κουταλιού. |
14. | Όταν το βράσουμε με αλάτι τρώγεται με φέτα τυρί, ή διάφορα κασέρια ή διάφορους ζωμούς από κρέατα και μπαχαρικά της επιλογής μας, γαρνιρισμένα από πάνω. |
15. | Αντί για λάδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο και αντί για σκέτο νερό προσθέτουμε μικρή ποσότητα γάλα. Έτσι έχουμε την επιλογή να το τρώμε νηστήσιμο ή αρτύσιμο, κατά προτίμηση. |
16. | Προσοχή δεν σκεπάζουμε με το καπάκι αλλά με πετσέτα διότι θα βγάλει πολλά υγρά και θα νερουλώσει. |
17. | Το σημαντικό είναι, το καλαμποκάλευρο να βράσει καλά ώστε να μην μυρίζει αλευρίλα! |