
| Για το μείγμα (γέμιση):Για το μείγμα (γέμιση): | |
| 2 ½ κιλά φύλλο κανταΐφι250 γραμμ. φύλλο κανταΐφι | |
| 1 ½ κιλό (4 φλυτζάνια τσαγιού) ψιλοκομμένα καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα½ φλυτζάνι τσαγιού, ψιλοκομμένα καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα | |
| 1 κουτάλι φαγητού κανέλα.λίγη κανέλα σκόνη | |
| ½ κουτάλι φαγητού γαρύφαλλολίγο γαρύφαλλο, σκόνη. | |
| 2 νεροπότηρα φρυγανιά τριμμένη1 κουταλιά φαγητού φρυγανιά τριμμένη | |
| 120 καρφιά γαρύφαλλο και 1 νεροπότηρο πολύ ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης ή γύρη, για το γαρνίρισμα.5 καρφιά γαρύφαλλο και λίγα ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης ή γύρη, για το γαρνίρισμα | |
| Για το σιρόπι:Για το σιρόπι: | |
| 6 κιλά ζάχαρη250 γραμμ. ζάχαρη | |
| 4 κιλά νερό160 γραμμ. νερό | |
| χυμό ενός λεμονιού και τη φλούδα του λεμονιού κομμένη στη μέσηλίγο χυμό λεμονιού και ¼ φλούδα του λεμονιού |
| 1. | Σε ένα ταψί ανοίγουμε και αφρατεύουμε το φύλλο κανταΐφι, με τα δάχτυλα, τρίβοντας ελαφρά να ανοίξει και όχι να σπάζει και να κόβεται. |
| 2. | Ενεργούμε σαν να ξένουμε μαλλιά, ώστε να χωρίσει κάθε ίνα του φύλλου, μεταξύ των άλλων. |
| 3. | Σκεπάζουμε το φύλλο με υγρό πανί, να μην ξηραίνεται. |
| 4. | Σε ανάλογη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος (γέμιση) όλα, πλην του γαρνιρίσματος. |
| 5. | Κατόπιν παίρνουμε ποσότητα από φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα πάνω στον πάγκο εργασίας. |
| 6. | Υπολογίζουμε την ποσότητα να είναι τόση ώστε να δημιουργηθεί ένα κανονικό κανταΐφι. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε για το κάθε τεμάχιο. |
| 7. | Τοποθετούμε πάνω στην αρχή της κάθε ποσότητας κανταϊφιού, μία κουταλιά φαγητού γέμιση και τυλίγουμε κλασικά στο σχήμα του κανταϊφιού, σφραγίζοντας και τα πλαϊνά του κάθε κομματιού. |
| 8. | Φτιάχνοντας ένα-ένα ρολάκι (κανταΐφι) το τοποθετούμε σε λαδωμένο (βουτυρωμένο) ταψί, πολύ σφιχτά το ένα πλάι στο άλλο. |
| 9. | Καρφώνουμε από ένα ή δύο γαρύφαλλα στο κέντρο του κάθε τεμαχίου και ολοκληρώνουμε. |
| 10. | Όταν τελειώσουμε περιχύνουμε όλα τα τεμάχια με λάδι (ή λιωμένο βούτυρο), με ένα κουτάλι. |
| 11. | Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το λάδωμα, στα σημεία που ακουμπάνε τα ρολάκια μεταξύ τους, στην ένωσή τους, για να μην κολλήσουν. |
| 12. | Ψήνουμε για μία ώρα στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν καλά. |
| 13. | Αφού ροδίσουν καλά ολόγυρα, κουνάμε το ταψί και αν κουνιούνται όλα τα ρολάκια και ξεχωρίζουν μεταξύ τους σημαίνει ότι ξεροψήθηκαν και είναι έτοιμα. |
| 14. | Όση ώρα ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι. |
| 15. | Σε ανάλογη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. |
| 16. | Από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει δεν ανακατεύουμε, για να μην κρυσταλλώσει το σιρόπι. |
| 17. | Βράζουμε για 5΄, αφαιρούμε τις φλούδες και όπως είναι καυτό το σιρόπι το περιχύνουμε στο καυτό κανταΐφι λίγο-λίγο, ώστε να πάει παντού. |
| 18. | Κάνουμε το γαρνίρισμα. Μετά σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως, πριν την κατανάλωση. |
| 19. | Συμβουλή: |
| 20. | Πριν την κατανάλωση είναι καλό, να μείνουν σκεπασμένα για πολλές ώρες (μία νύχτα), ώστε να ρουφήξουν καλά το σιρόπι. |
| 21. | Προσοχή στο βράσιμο του σιροπιού να μην δέσει, αλλά ίσια που να πάρει μερικές βράσεις. |
| 22. | Το φύλλο πρέπει να δουλευτεί γρήγορα σε μέρος χωρίς ρεύματα, για να μην ξεραθεί από τον αέρα και μας δυσκολεύει στο τύλιγμα και σπάζει. Αμέσως δε, να σκεπάζεται. |
| 23. | Όση ώρα δουλεύουμε είναι απαραίτητο το κανταΐφι να μένει σκεπασμένο με νωπό πανί, να μην ξεραίνεται. |
| 24. | Όταν θέλουμε νηστήσιμο το κανταΐφι τότε δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο αλλά ηλιέλαιο. |
| 25. | Για να έχουμε σωστό σιρόπιασμα πρέπει να έχουμε πολύ καλό ψήσιμο, γι’ αυτό προσέχουμε την θερμοκρασία και παρακολουθούμε το ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο. |