2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
9 κιλά ρύζι κίτρινο1 νεροπότηρο ρύζι κίτρινο | |
6 κιλά τόνο200 γραμμ., τόνο | |
νερό, (1 προς 2)νερό (1 προς 2) | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
4 κιλά ψιλοκομμένο κρεμμύδι½ νεροπότηρο ψιλοκομμένο κρεμμύδι | |
25 πιπεριές, ψιλοκομμένες2 πιπεριές ψιλοκομμένες | |
6 νεροπότηρα ψιλοκομμένο άνηθο1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο άνηθο | |
4 νεροπότηρα κουκουνάρια φρέσκο-καβουρτισμένα, (προαιρετικά)½ κρασοπότηρο, κουκουνάρια φρέσκο-καβουρντισμένα, (προαιρετικά) | |
2 κιλά, συνολικά διάφορα κηπουρικά, προαιρετικά, (αρακά, καρότα κύβους, καλαμπόκι κλπ.).½ κιλό, συνολικά διάφορα κηπουρικά, προαιρετικά, (αρακά, καρότα κύβους, καλαμπόκι κλπ.) | |
3 λεμόνια½ λεμόνι | |
1 κρασοπότηρο φύλλα δενδρολίβανο, (στην περίπτωση που δεν έχουμε άνηθο)3 φύλλα δενδρολίβανο, (στην περίπτωση που δεν έχουμε άνηθο) |
1. | Πλένουμε το ρύζι καλά, μέχρι να γίνει διαφανές το νερό και το στραγγίζουμε. |
2. | Βάζουμε το υπολογισμένο νερό να βράσει. |
3. | Παράλληλα, σε ένα νταβά πλωτό και όχι σκεύος βαθύ, βάζουμε το λάδι-βούτυρο να κάψει. |
4. | Ρίχνουμε μέσα στο νταβά με το λάδι, το κρεμμύδι, τα λεμόνια κομμένα στα τέσσερα και το δενδρολίβανο και αφήνουμε να τσιγαριστούν. |
5. | Για να μαραθούν γρηγορότερα και καλύτερα ρίχνουμε και λίγο από το αλάτι |
6. | Όταν μαραθούν, ρίχνουμε τις πιπεριές, τα κουκουνάρια και τα υπόλοιπα προαιρετικά κηπουρικά. |
7. | Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. |
8. | Όταν τσιγαριστεί το ρύζι και αρχίζει να κολλάει, ρίχνουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε συνέχεια να ξεκολλήσει. |
9. | Εν συνεχεία ρίχνουμε το αλάτι, τον άνηθο και ανακατώνουμε. |
10. | Προσθέτουμε και τον τόνο σπασμένο σε μέγεθος μπουκιάς, (προσοχή όχι μικρά κομμάτια διότι θα διαλυθεί με το ανακάτεμα) και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις (για 5 λεπτά), ανακατεύοντας συνέχεια μην κολλήσει. |
11. | Όταν φύγουν τα πολλά υγρά και μείνει με πολύ λίγο νερό κατεβάζουμε από την φωτιά και το σκεπάζουμε με πανί και όχι άμεσα με το καπάκι του νταβά, για να αποφύγουμε τους υδρατμούς. Αυτό είναι σημαντικό γιατί διαφορετικά θα λασπώσει το ρύζι μας. |
12. | Το αφήνουμε έτσι για 20 λεπτά της ώρας για να αργάσει ( να ξεκουραστεί). |
13. | Ενδιάμεσα όμως ανακατεύουμε στα γρήγορα, μερικές φορές μέχρι να πιει όλα τα υγρά του (προσοχή όχι ανακάτεμα χωρίς υγρά). |
14. | Σερβίρουμε αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα λεμόνια. |
15. | Συμβουλή: |
16. | Προσοχή το κάθε ρύζι έχει τα χούγια του, όσο πιο σκληρό είναι ένα ρύζι τόσο περισσότερο νερό θέλει. Θέλει εμπειρία η αναλογία. |
17. | Όσο πιο βαθύς είναι ο νταβάς μας τόσο πιο δύσκολο το ομοιόμορφο βράσιμο. |
18. | Μπορούμε να προσθέσουμε μετά το καβούρδισμα του κρεμμυδιού, διάφορα ψιλοκομμένα κηπουρικά - καρότα, αρακά, φασολάκια, αγκινάρες, διάφορα όσπρια, καλαμπόκι, διάφορα μυρωδικά -μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, βασιλικό, κλπ.-, πιπεριές, φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένη σε κύβους, μελιτζάνα ξεφλουδισμένη σε κύβους, κρεμμύδια φρέσκα, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, σόγια (μικρά κομματάκια και όχι σε μέγεθος κεμπάπ) και κιμά. |
19. | Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο ζυμαρικό συνήθως κριθαράκι, ριζότο ή και φιδέ, σε αναλογία ένα προς δέκα. |
20. | Αφού καβουρδιστούν αυτά πρώτα κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε καθώς περιγράφεται. |
21. | Σε αυτή την περίπτωση όμως υπολογίζουμε την ποσότητα των μερίδων λαμβάνοντας υπόψιν τον όγκο των προστιθέμενων υλικών. |
22. | Στην περίπτωση που δεν θέλουμε τόνο το κάνουμε σκέτο ή με γαρίδες ή μανιτάρια ή σόγια μικρούτσικα κομματάκια ή κάποιο ψάρι της προτιμήσεώς μας. |