Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Υλικά

½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι
1 νεροπότηρο ρύζι κίτρινο
200 γραμμ., τόνο
νερό (1 προς 2)
αλάτι
½ νεροπότηρο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο άνηθο
½ κρασοπότηρο, κουκουνάρια φρέσκο-καβουρντισμένα, (προαιρετικά)
½ κιλό, συνολικά διάφορα κηπουρικά, προαιρετικά, (αρακά, καρότα κύβους, καλαμπόκι κλπ.)
½ λεμόνι
3 φύλλα δενδρολίβανο, (στην περίπτωση που δεν έχουμε άνηθο)
  • Συμβουλή:
  • Προσοχή το κάθε ρύζι έχει τα χούγια του, όσο πιο σκληρό είναι ένα ρύζι τόσο περισσότερο νερό θέλει. Θέλει εμπειρία η αναλογία.
  • Όσο πιο βαθύς είναι ο νταβάς μας τόσο πιο δύσκολο το ομοιόμορφο βράσιμο.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε μετά το καβούρδισμα του κρεμμυδιού, διάφορα ψιλοκομμένα κηπουρικά - καρότα, αρακά, φασολάκια, αγκινάρες, διάφορα όσπρια, καλαμπόκι, διάφορα μυρωδικά -μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, βασιλικό, κλπ.-, πιπεριές, φρέσκια ντομάτα ξεφλουδισμένη σε κύβους, μελιτζάνα ξεφλουδισμένη σε κύβους, κρεμμύδια φρέσκα, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες, σόγια (μικρά κομματάκια και όχι σε μέγεθος κεμπάπ) και κιμά.
  • Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο ζυμαρικό συνήθως κριθαράκι, ριζότο ή και φιδέ, σε αναλογία ένα προς δέκα.
  • Αφού καβουρδιστούν αυτά πρώτα κατόπιν ρίχνουμε το ρύζι και συνεχίζουμε καθώς περιγράφεται.
  • Σε αυτή την περίπτωση όμως υπολογίζουμε την ποσότητα των μερίδων λαμβάνοντας υπόψιν τον όγκο των προστιθέμενων υλικών.
  • Στην περίπτωση που δεν θέλουμε τόνο το κάνουμε σκέτο ή με γαρίδες ή μανιτάρια ή σόγια μικρούτσικα κομματάκια ή κάποιο ψάρι της προτιμήσεώς μας.

Εκτέλεση

1.Πλένουμε το ρύζι καλά, μέχρι να γίνει διαφανές το νερό και το στραγγίζουμε.
2.Βάζουμε το υπολογισμένο νερό να βράσει.
3.Παράλληλα, σε ένα νταβά πλωτό και όχι σκεύος βαθύ, βάζουμε το λάδι-βούτυρο να κάψει.
4.Ρίχνουμε μέσα στο νταβά με το λάδι, το κρεμμύδι, τα λεμόνια κομμένα στα τέσσερα και το δενδρολίβανο και αφήνουμε να τσιγαριστούν.
5.Για να μαραθούν γρηγορότερα και καλύτερα ρίχνουμε και λίγο από το αλάτι
6.Όταν μαραθούν, ρίχνουμε τις πιπεριές, τα κουκουνάρια και τα υπόλοιπα προαιρετικά κηπουρικά.
7.Μόλις μαλακώσουν ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
8.Όταν τσιγαριστεί το ρύζι και αρχίζει να κολλάει, ρίχνουμε το βραστό νερό και ανακατεύουμε συνέχεια να ξεκολλήσει.
9.Εν συνεχεία ρίχνουμε το αλάτι, τον άνηθο και ανακατώνουμε.
10.Προσθέτουμε και τον τόνο σπασμένο σε μέγεθος μπουκιάς, (προσοχή όχι μικρά κομμάτια διότι θα διαλυθεί με το ανακάτεμα) και το αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις (για 5 λεπτά), ανακατεύοντας συνέχεια μην κολλήσει.
11.Όταν φύγουν τα πολλά υγρά και μείνει με πολύ λίγο νερό κατεβάζουμε από την φωτιά και το σκεπάζουμε με πανί και όχι άμεσα με το καπάκι του νταβά, για να αποφύγουμε τους υδρατμούς. Αυτό είναι σημαντικό γιατί διαφορετικά θα λασπώσει το ρύζι μας.
12.Το αφήνουμε έτσι για 20 λεπτά της ώρας για να αργάσει ( να ξεκουραστεί).
13.Ενδιάμεσα όμως ανακατεύουμε στα γρήγορα, μερικές φορές μέχρι να πιει όλα τα υγρά του (προσοχή όχι ανακάτεμα χωρίς υγρά).
14.Σερβίρουμε αφού πρώτα αφαιρέσουμε τα λεμόνια.