Υλικά

100 γλώσσες- μερίδες ή 2 στην κάθε μερίδα (ανάλογα του μεγέθους)5 γλώσσες- μερίδες ή 2 στην κάθε μερίδα (ανάλογα του μεγέθους)
½ νεροπότηρο σκόρδα πολτοποιημένα2 δόντια σκόρδα, πολτοποιημένα
5 κιλά λάδι για το τηγάνισμα½ κιλό λάδι για το τηγάνισμα
4 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα1 φλυτζάνι του καφέ, μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα
1 ½ κιλό κρασί λευκό1 φλυτζάνι του καφέ, κρασί λευκό
1 κρασοπότηρο ρίγανη1 κουταλιά φαγητού κοφτή, ρίγανη
αλάτιαλάτι
40 αυγά2 αυγά
100 γρ. γάλα1 φλυτζάνι του καφέ, γάλα
2 λίτρα φρυγανιά τριμμένη½ φλυτζάνι του τσαγιού, φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

1.Έχουμε τα ψάρια, εγκαίρως, ξεπαγωμένα (αν είναι στην κατάψυξη)και καθαρισμένα, είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα.
2.Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το μισό σκόρδο, το κρασί, την ρίγανη, ½ κιλό λάδι και λίγο αλάτι, ίσια που να αλατιστούν τα ψάρια, εάν δεν τα έχουμε από νωρίτερα αλατισμένα.
3.Ανακατεύουμε καλά τη μαρινάδα και ρίχνουμε μέσα τα ψάρια για 1-2 ώρες τουλάχιστον.
4.Μετά τα ρίχνουμε στο τρυπητό, να στραγγίσουν τα υγρά τελείως.
5.Σε μία μικρότερη πλωτή λεκάνη, ρίχνουμε τα αυγά ολόκληρα, το υπόλοιπο σκόρδο, το γάλα, λίγο αλάτι και τα χτυπάμε πολύ καλά.
6.Βουτάμε την κάθε γλώσσα μέσα στο αυγό και εν συνεχεία στην τριμμένη φρυγανιά.
7.Έχουμε εγκαίρως ρίξει το λάδι στο τηγάνι πάνω στη φωτιά.
8.Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε τις γλώσσες και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.
9.Βγάζοντας τις τηγανισμένες γλώσσες, τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί ή σε τρυπητό για να στραγγίζουν τα τυχών περισσά λάδια.
10.Σερβίρουμε γαρνίροντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
11.Συνοδεύονται με διάφορα πιλάφια και πουρέδες όπως πατάτας, μελιτζάνας, κουνουπιδιού κλπ., τηγανιτές πατάτες, πατάτες φούρνου, διάφορα τηγανιτά κηπουρικά, μπάμιες, αγκινάρες κλπ.
12.Συμβουλή:
13.Μπορούμε να τηγανίσουμε κάθε είδος ψαριού με τον ίδιο απλό τρόπο, εφόσον η νηστεία το επιτρέπει.
14.Όταν η νηστεία δεν το επιτρέπει τότε τηγανίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι ή φρυγανιά, χωρίς τα αυγά και το γάλα.
15.Η μαρινάδα μπορεί να αντικατασταθεί με γάλα αντί για κρασί, με εξαιρετικό αποτέλεσμα.