
| 100 γλώσσες- μερίδες ή 2 στην κάθε μερίδα (ανάλογα του μεγέθους)5 γλώσσες- μερίδες ή 2 στην κάθε μερίδα (ανάλογα του μεγέθους) | |
| ½ νεροπότηρο σκόρδα πολτοποιημένα2 δόντια σκόρδα, πολτοποιημένα | |
| 5 κιλά λάδι για το τηγάνισμα½ κιλό λάδι για το τηγάνισμα | |
| 4 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα1 φλυτζάνι του καφέ, μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα | |
| 1 ½ κιλό κρασί λευκό1 φλυτζάνι του καφέ, κρασί λευκό | |
| 1 κρασοπότηρο ρίγανη1 κουταλιά φαγητού κοφτή, ρίγανη | |
| αλάτιαλάτι | |
| 40 αυγά2 αυγά | |
| 100 γρ. γάλα1 φλυτζάνι του καφέ, γάλα | |
| 2 λίτρα φρυγανιά τριμμένη½ φλυτζάνι του τσαγιού, φρυγανιά τριμμένη |
| 1. | Έχουμε τα ψάρια, εγκαίρως, ξεπαγωμένα (αν είναι στην κατάψυξη)και καθαρισμένα, είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα. |
| 2. | Σε μία λεκάνη ρίχνουμε το μισό σκόρδο, το κρασί, την ρίγανη, ½ κιλό λάδι και λίγο αλάτι, ίσια που να αλατιστούν τα ψάρια, εάν δεν τα έχουμε από νωρίτερα αλατισμένα. |
| 3. | Ανακατεύουμε καλά τη μαρινάδα και ρίχνουμε μέσα τα ψάρια για 1-2 ώρες τουλάχιστον. |
| 4. | Μετά τα ρίχνουμε στο τρυπητό, να στραγγίσουν τα υγρά τελείως. |
| 5. | Σε μία μικρότερη πλωτή λεκάνη, ρίχνουμε τα αυγά ολόκληρα, το υπόλοιπο σκόρδο, το γάλα, λίγο αλάτι και τα χτυπάμε πολύ καλά. |
| 6. | Βουτάμε την κάθε γλώσσα μέσα στο αυγό και εν συνεχεία στην τριμμένη φρυγανιά. |
| 7. | Έχουμε εγκαίρως ρίξει το λάδι στο τηγάνι πάνω στη φωτιά. |
| 8. | Μόλις κάψει το λάδι ρίχνουμε τις γλώσσες και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές. |
| 9. | Βγάζοντας τις τηγανισμένες γλώσσες, τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί ή σε τρυπητό για να στραγγίζουν τα τυχών περισσά λάδια. |
| 10. | Σερβίρουμε γαρνίροντας με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. |
| 11. | Συνοδεύονται με διάφορα πιλάφια και πουρέδες όπως πατάτας, μελιτζάνας, κουνουπιδιού κλπ., τηγανιτές πατάτες, πατάτες φούρνου, διάφορα τηγανιτά κηπουρικά, μπάμιες, αγκινάρες κλπ. |
| 12. | Συμβουλή: |
| 13. | Μπορούμε να τηγανίσουμε κάθε είδος ψαριού με τον ίδιο απλό τρόπο, εφόσον η νηστεία το επιτρέπει. |
| 14. | Όταν η νηστεία δεν το επιτρέπει τότε τηγανίζουμε με ψιλό σιμιγδάλι ή φρυγανιά, χωρίς τα αυγά και το γάλα. |
| 15. | Η μαρινάδα μπορεί να αντικατασταθεί με γάλα αντί για κρασί, με εξαιρετικό αποτέλεσμα. |