Υλικά

6 κιλά μανιτάρια κομμένα στα 4600 γραμμ. μανιτάρια κομμένα στα 4
8 κιλά, κριθαράκι των προτιμήσεών μας300 γραμμ. κριθαράκι των προτιμήσεών μας
1 ½ κιλό, ρύζι κατά προτίμηση μαύρο ή κίτρινο60 γραμμ. ρύζι κατά προτίμηση μαύρο ή κίτρινο
5 κιλά, κρεμμύδι ψιλοκομμένο1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 νεροπότηρο σκόρδο λιωμένο2 δόντια σκόρδο λιωμένο
3 νεροπότηρα λευκό κρασί1 νεροπότηρο λευκό κρασί
6 κιλά, μέτριες ντομάτες τριμμένες2 μέτριες ντομάτες τριμμένες
½ κιλό ντοματοπολτό1 κουταλιά σούπας ντοματοπολτό
3 νεροπότηρα ψιλοκομμένο βασιλικό ή 1 νεροπ. αποξηραμένο2 κουταλιές σούπας, ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό ή αποξηραμένο
½ νεροπότηρο, τριμμένα μυρωδικά ξερά, (μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο)½ κουταλιά σούπας τριμμένα μυρωδικά ξερά, (μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο)
1 ½ κιλό, τριμμένη μυζήθρα100 γραμμ. τριμμένη μυζήθρα
1 κιλό, φιστίκια Αιγίνης100 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης
3 κιλά, ελαιόλαδο½ φλυτζάνι τσαγιού, ελαιόλαδο
αλάτι, όσο χρειασθείαλάτι, όσο χρειασθεί
πήλινο σκεύος ή γάστρα φούρνου, (κατά προτίμηση), διαφορετικά σε ταψίπήλινο σκεύος ή γάστρα φούρνου, (κατά προτίμηση), διαφορετικά σε ταψί

Εκτέλεση

1.Σε μια κατσαρόλα (κατά προτίμησή σε πήλινο σκεύος) ροδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και στα μισά προσθέτουμε και τα μανιτάρια.
2.Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν καλά.
3.Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε.
4.Ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το ρύζι πλυμένο και ανακατεύουμε.
5.Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον τοματοπολτό και όλα τα μυρωδικά.
6.Αφήνουμε τρία λεπτά να τσιγαριστούν όλα μαζί ανακατεύοντας.
7.Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστούν σχεδόν όλα τα υλικά, προσοχή όχι περισσότερο.
8.Ανακατεύουμε καλά και φουρνίζουμε για 15´.
9.Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, στο κατά πόσο στεγνό το θέλουμε, το βγάζουμε και σερβίρουμε.
10.Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.
11.Μπορούμε να παραλείψουμε τη μυζήθρα για να κάνουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο πιάτο.
12.Συμβουλή:
13.Είναι σημαντικό ο τοματοπολτός να πέσει χωρίς να διαλυθεί για να τσιγαριστεί λίγο. Κατ’ αυτό τον τρόπο νοστιμεύει καλύτερα το φαγητό.
14.Το πετυχημένο γιουβέτσι πρέπει στο σερβίρισμα να μην έχει καθόλου υγρά, να είναι σπυρωτό και τρώγεται ζεστό.
15.Το ίδιο φαγητό γίνεται και με ψάρι τόνο ή οποιοδήποτε ψάρι της προτιμήσεώς μας, χωρίς να παραλείψουμε τίποτα από τα ανωτέρω υλικά.