
| 9 κιλά τόνο ή κιμά ψαριού της επιλογής μας½ κιλό τόνο ή κιμά ψαριού της επιλογής μας | |
| ½ κιλό λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
| 30 αυγά.3 αυγά | |
| 2 κιλά κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 λίτρα φρέσκο.2 κρεμμύδια μικρά, ψιλοκομμένο ή 4 φρέσκα | |
| 2 κιλά ρύζι γλασέ άσπρο1 φλυτζάνι καφέ, ρύζι γλασέ άσπρο | |
| 1 κρασοπότηρο σκόρδο πολτοποιημένο.2 δόντια, σκόρδο πολτοποιημένο | |
| 3 νεροπότηρα ψιλοκομμένο άνηθο.λίγο ψιλοκομμένο άνηθο | |
| 2 νεροπότηρα δυόσμο ψιλοκομμένο.λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο | |
| ½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
| Φρυγανιά τριμμένη, όσο χρειασθείφρυγανιά τριμμένη, όσο χρειασθεί | |
| 1 κιλό αλεύρι πάσης χρήσεως1 φλυτζάνι τσαγιού, αλεύρι πάσης χρήσεως | |
| Για την σούπα:Για τη σούπα: | |
| 2 κιλά ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια | |
| 1 κιλό καρότα βρασμένα και λιωμένα με το χέρι, ή κομμένα κύβους1 καρότο βρασμένο και λιωμένο με το χέρι ή κομμένο κύβους | |
| 30 κιλά νερό1 ½ κιλό νερό | |
| λίγο αλάτιλίγο αλάτι | |
| λίγο μπούκοβολίγο μπούκοβο | |
| 3 νεροπότηρα ψιλοκομμένο άνηθο για γαρνίρισμα.λίγο ψιλοκομμένο άνηθο για γαρνίρισμα | |
| ½ λάδι.½ φλυτζάνι καφέ, λάδι | |
| 1 κιλό χυμό λεμονιού.χυμό ενός λεμονιού | |
| Για το αυγόκομμα:Για το αυγόκομμα: | |
| Βλέπε σχετική συνταγή.Βλέπε σχετική συνταγή. |
| 1. | Πλένουμε και βράζουμε το ρύζι σε ένα σκεύος, για 10 λεπτά. Προσοχή πρέπει να κρατάει αρκετά, πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά. |
| 2. | Να περιμένει σε ένα τρυπητό. |
| 3. | Σε μια λεκάνη ανάλογη ρίχνουμε τον τόνο, τα αυγά, το λάδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μισοβρασμένο ρύζι. |
| 4. | Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί η ζύμη, δοκιμάζουμε τη γεύση διορθώνουμε το αλάτι και αν η ζύμη είναι μαλακή τη σφίγγουμε προσθέτοντας λίγη φρυγανιά ή αλεύρι- όσο πάρει-. |
| 5. | Ομογενοποιούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να αργάσει (ξεκουραστεί) στο ψυγείο. |
| 6. | Μετά από μερικές ώρες (μπορούμε και κατευθείαν να πλάσουμε, όμως είναι καλύτερα να αργάσει), πλάθουμε μικρές μπαλίτσες-γιουβαρελάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα αραδιάζουμε σε ανάλογα ταψιά. |
| 7. | Ψήνουμε σε 180ο και αφήνουμε να κρυώσουν. |
| 8. | Όταν είναι έτοιμα βάζουμε ανάλογο πλωτό νταβά με το νερό να βράζει. |
| 9. | Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα λιωμένα καρότα, το μπούκοβο, το λάδι και αφήνουμε να βράσουν. |
| 10. | Μόλις βράσουν ρίχνουμε το λεμόνι, δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε και ρίχνουμε με πολύ προσοχή μέσα τα γιουβαρλάκια (μπαλίτσες), χαμηλώνοντας την φωτιά. |
| 11. | Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 25 λεπτά, περίπου. |
| 12. | Κατεβάζουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε και «αυγοκόβουμε» με το αυγολέμονο που γνωρίζουμε και πρέπει να το έχουμε έτοιμο να το ρίξουμε πριν κρυώσει η σούπα. |
| 13. | Όταν ρίξουμε το αυγολέμονο, ανακατεύουμε με πάρα πολλή προσοχή διότι υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν. |
| 14. | Καλύτερα είναι να κουνήσουμε τον νταβά ανασηκώνοντας κυκλικά από τα χερούλια, για να αναμειχθεί σωστά. |
| 15. | Σερβίρουμε με σπάτουλα τα γιουβαρλάκια, προσθέτοντας και από μία κουτάλα ζουμί και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο. |
| 16. | Συμβουλή: |
| 17. | Τον άνηθο μπορούμε να τον ρίξουμε και στην κατσαρόλα την ώρα που ανακινούμε τα γιουβαρλάκια. |
| 18. | Τα ψαρογιουβαρλάκια χρειάζονται προσοχή διότι διαλύονται πολύ εύκολα μέχρι να δέσουν και να κρυώσουν. |
| 19. | Ένας τρόπος να το αποφύγουμε αυτό είναι να τα προτηγανίσουμε ή καλύτερα να τα ψήσουμε στον ατμό και όταν κρυώσουν τότε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για βράσιμο, με ασφάλεια. |
| 20. | Φροντίζουμε στο πλάσιμο, να είναι όλα τα γιουβαρλάκια στο ίδιο μέγεθος για να έχουμε και ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο, αλλά και στο σερβίρισμα δικαιοσύνη. |
| 21. | Εάν θέλουμε πιο πηκτή σάλτσα-ζουμί πανάρουμε τις μπαλίτσες πριν τις ρίξουμε στην κατσαρόλα με αλεύρι ή βάζουμε λίγο στο αυγολέμονο. |
| 22. | Όταν δεν θέλουμε το αυγολέμονο, τότε ρίχνουμε πελτέ να βράσει στην κατσαρόλα πριν ρίξουμε τις μπαλίτσες μέσα και διορθώνουμε το πήξιμο με νισεστέ. |
| 23. | Όταν ο τόνος είναι κονσέρβα τον στραγγίζουμε πολύ καλά, να μην έχει ζουμιά. |
| 24. | Εάν ο τόνος ή το οποιοδήποτε ψάρι είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο τότε μετά το καθάρισμα το βράζουμε, το ξεκοκαλίζουμε και παίρνουμε τα ψαχνά του στεγνά. |