
| 250 γραμμ. λάδι | |
| 1 κιλό σπορέλαιο | |
| 2 κιλά αλεύρι πάσης χρήσεως | |
| 10 κιλά γάλα (αν είναι κουτιά εβαπορέ και άλλα τόσα νερό χλιαρό σύνολο 10 κιλά). | |
| ¼ κρασοπότηρο αλάτι | |
| 30 αυγά | |
| ½ κιλό ζάχαρη | |
| 2 ½ κιλά φύλλα (κρούστας) | |
| 2 λεμόνια | |
| 3 βανίλιες | |
| κανέλα 200 γραμμ. ή άχνη ζάχαρη |
| 1. | Μέσα σ᾽ ένα σκεύος ρίχνουμε το σπορέλαιο. |
| 2. | Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα, με ξύλινη κουτάλα, για να μη σβολιάσει. |
| 3. | Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε ήδη ρίξει το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα λεμόνια ολόκληρα χαραγμένα και τα αυγά και αφού χτυπήσουμε καλά το μείγμα, το διατηρούμε ζεστό. |
| 4. | Όταν έχει κάψει καλά το αλεύρι με το λάδι ρίχνουμε το μείγμα του γάλατος μέσα στο σκεύος και ανακατώνουμε συνέχεια, μέχρι που να πήξει. |
| 5. | Αφήνουμε να βράσει όσο γίνεται σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να κολλήσει και το κατεβάζουμε από την φωτιά. |
| 6. | Προσθέτουμε την βανίλια ανακατεύουμε καλά, βγάζουμε τα δυο λεμόνια με προσοχή μην διαλυθούν και η κρέμα ήδη είναι έτοιμη για χρήση. |
| 7. | Λαδώνουμε τα ανάλογα ταψιά και στρώνουμε τουλάχιστον 5 φύλλα κάτω, με τις άκρες τους να προεξέχουν από το ταψί για να δημιουργήσουμε τον κόθρο, (να γίνει το γύρισμα). |
| 8. | Τοποθετώντας το κάθε φύλλο, το λαδώνουμε ανάμεσα καλά με το χέρι-ράντισμα ή με ένα πινέλο, για να μην κολλήσουν. |
| 9. | Μοιράζουμε την κρέμα ισόποσα στα ταψιά, γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων δημιουργώντας κόθρο. |
| 10. | Ραντίζουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια και ψήνουμε στους 180ο, για μία ώρα περίπου. |
| 11. | Όταν βγάλουμε τα ταψιά από τον φούρνο πασπαλίζουμε αν θέλουμε με κανέλα ή άχνη. |
| 12. | Κόβουμε σε 200 μικρά τετράγωνα ή ρομβοειδή κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή αλλά και κρύα, ανάλογα με τις προτιμήσεις. |
| 13. | Συμβουλή: |
| 14. | Το πάχος της πίτας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3 πόντους, γιατί δεν θα ψηθεί καλά. |
| 15. | Εάν τα φύλλα τα κάνουμε χειροποίητα τότε η επιτυχία της πίτας, θα είναι τέλεια. |