Υλικά

35 κιλά αρακά σπυρί2 κιλά αρακά σπυρί
7 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ή 4 κιλά ξηρά, ψιλοκομμένα5 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 ξηρά, ψιλοκομμένα
1 κιλό άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 νεροπότηρα δυόσμο, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι του καφέ λευκό κρασί
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
1 κιλό φυσικό χυμό λεμόνι1 κουταλιά φαγητού φυσικό χυμό λεμόνι

Εκτέλεση

1.Πλένουμε τον αρακά.
2.Σε έναν ανάλογο νταβά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι.
3.Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί καλά.
4.Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε.
5.Προσθέτουμε νερό, στα υγρά που θα έχει βγάλει, ίσα που να σκεπασθεί σχεδόν ο αρακάς.
6.Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν προσέχοντας μην κολλήσουν.
7.Ρίχνουμε το αλάτι και τα μυρωδικά ανακατεύουμε και προσέχουμε μέχρι να βράσουν καλά και να εξατμισθούν τα πολλά υγρά.
8.Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
9.Συμβουλή:
10.Ο αρακάς τρώγεται αφού πρώτα τον ξεσπυρίσουμε.
11.Υπάρχει και κατεψυγμένος έτοιμος, όλη την χρονιά.
12.Όταν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο πρώτα τον αποψύχουμε, είναι καλύτερα και υγιεινότερα.
13.Συνδυάζεται με πατάτες ή αγκινάρες ή φασολάκια ή μπιζέλια ή κολοκυθάκια, τα οποία βράζουμε ταυτόχρονα, στον ίδιο νταβά.
14.Ένας έμπειρος μάγειρας μπορεί να τον μαγειρέψει μόνο με τα δικά του υγρά, είναι το καλύτερο.
15.Όμως ανάλογα με την εμπειρία παρακολουθούμε και αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό.
16.Αν επιθυμούμε να τα μαγειρέψουμε κόκκινα μετά τη μισή βράση ρίχνουμε αραιωμένο τοματοπολτό. Σε αυτή την περίπτωση δεν ρίχνουμε το λεμόνι, παρά μόνο λίγο ξινό.
17.Βράζουν σε μία ώρα περίπου.
18.Αν αφήσουμε να βράζουν περισσότερο χρόνο, τότε σφίγγουν και μάταια θα περιμένουμε να μαλακώσουν.
19.Ένας πρακτικός τρόπος να καταλάβουμε εάν έχουν βράσει, πέραν της δοκιμής, είναι όταν δούμε τα μαραμένα σπυριά του αρακά να φουσκώνουν όπως ήταν στην αρχική τους κατάσταση.
20.Χρειάζεται προσοχή, μην απομείνουν πολλά ζουμιά στο τέλος.