
| 35 κιλά αρακά σπυρί2 κιλά αρακά σπυρί | |
| 7 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ή 4 κιλά ξηρά, ψιλοκομμένα5 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 ξηρά, ψιλοκομμένα | |
| 1 κιλό άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο άνηθο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο | |
| 2 νεροπότηρα δυόσμο, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο δυόσμο, ψιλοκομμένο | |
| 1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι του καφέ λευκό κρασί | |
| 1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
| 3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι του τσαγιού λάδι | |
| 1 κιλό φυσικό χυμό λεμόνι1 κουταλιά φαγητού φυσικό χυμό λεμόνι |
| 1. | Πλένουμε τον αρακά. |
| 2. | Σε έναν ανάλογο νταβά σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι. |
| 3. | Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί καλά. |
| 4. | Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. |
| 5. | Προσθέτουμε νερό, στα υγρά που θα έχει βγάλει, ίσα που να σκεπασθεί σχεδόν ο αρακάς. |
| 6. | Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν προσέχοντας μην κολλήσουν. |
| 7. | Ρίχνουμε το αλάτι και τα μυρωδικά ανακατεύουμε και προσέχουμε μέχρι να βράσουν καλά και να εξατμισθούν τα πολλά υγρά. |
| 8. | Όταν είναι έτοιμα ρίχνουμε το λεμόνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. |
| 9. | Συμβουλή: |
| 10. | Ο αρακάς τρώγεται αφού πρώτα τον ξεσπυρίσουμε. |
| 11. | Υπάρχει και κατεψυγμένος έτοιμος, όλη την χρονιά. |
| 12. | Όταν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο πρώτα τον αποψύχουμε, είναι καλύτερα και υγιεινότερα. |
| 13. | Συνδυάζεται με πατάτες ή αγκινάρες ή φασολάκια ή μπιζέλια ή κολοκυθάκια, τα οποία βράζουμε ταυτόχρονα, στον ίδιο νταβά. |
| 14. | Ένας έμπειρος μάγειρας μπορεί να τον μαγειρέψει μόνο με τα δικά του υγρά, είναι το καλύτερο. |
| 15. | Όμως ανάλογα με την εμπειρία παρακολουθούμε και αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό. |
| 16. | Αν επιθυμούμε να τα μαγειρέψουμε κόκκινα μετά τη μισή βράση ρίχνουμε αραιωμένο τοματοπολτό. Σε αυτή την περίπτωση δεν ρίχνουμε το λεμόνι, παρά μόνο λίγο ξινό. |
| 17. | Βράζουν σε μία ώρα περίπου. |
| 18. | Αν αφήσουμε να βράζουν περισσότερο χρόνο, τότε σφίγγουν και μάταια θα περιμένουμε να μαλακώσουν. |
| 19. | Ένας πρακτικός τρόπος να καταλάβουμε εάν έχουν βράσει, πέραν της δοκιμής, είναι όταν δούμε τα μαραμένα σπυριά του αρακά να φουσκώνουν όπως ήταν στην αρχική τους κατάσταση. |
| 20. | Χρειάζεται προσοχή, μην απομείνουν πολλά ζουμιά στο τέλος. |