1 ½ φλυτζάνι τσαγιού, αμύγδαλα | |
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού, καρύδια | |
7 αυγά | |
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού, ζάχαρη | |
1 ½ φλυτζάνι τσαγιού, φρυγανιά τριμμένη | |
1 κουταλιά φαγητού κανέλα | |
1 κουταλάκι μπέικιν- πάουντερ | |
λάδι για την επάλειψη | |
Για το γαρνίρισμα: | |
1 φλυτζάνι τσαγιού, αμύγδαλα | |
1 φλυτζάνι τσαγιού, καρύδια | |
Για το σιρόπι: | |
2 φλυντζάνια τσαγιού, ζάχαρη | |
1 φλυτζάνι τσαγιού, νερό | |
χυμό από ½ λεμόνι |
1. | Καθαρίζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια και τα κοπανίζουμε στο γουδί, μέχρι να σπάσουν σε μικρά κομμάτια. Κατόπιν τα ρίχνουμε σε ένα μπολ, μαζί με την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά. |
2. | Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο c. Χωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το αναδευτήρι των αυγών, τους κρόκους μαζί με την ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά-σιγά το μείγμα των καρυδιών. |
3. | Ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ με την τριμμένη φρυγανιά. |
4. | Αφού πλύνουμε και σκουπίσουμε καλά ένα ανοξείδωτο μπολ, ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το αναδευτήρι, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. |
5. | Κατόπιν ρίχνουμε σιγά-σιγά, μέσα στη μαρέγκα, εναλλάξ τους χτυπημένους κρόκους και την τριμμένη φρυγανιά, ανακατεύοντας ταυτόχρονα απαλά και με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. |
6. | Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε αλείψει με μαργαρίνη και το ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για περίπου ½ ώρα. |
7. | Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι: |
8. | Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό μαζί με τη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν, για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. |
9. | Μόλις βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο, το περιχύνουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Κοπανίζουμε στο γουδί, σε μικρά κομμάτια, τα καρύδια και τα αμύγδαλα που έχουμε για το γαρνίρισμα και τα απλώνουμε ομοιόμορφα, σε ένα παχύ στρώμα, σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. |
10. | Συμβουλή: |
11. | Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό. Έτσι απορροφάται καλύτερα το σιρόπι. |