Υλικά

Για το μείγμα (γέμιση):Για το μείγμα (γέμιση):
2 ½ κιλά φύλλο κανταΐφι250 γραμμ. φύλλο κανταΐφι
1 ½ κιλό (4 φλυτζάνια τσαγιού) ψιλοκομμένα καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα½ φλυτζάνι τσαγιού, ψιλοκομμένα καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα
1 κουτάλι φαγητού κανέλα.λίγη κανέλα σκόνη
½ κουτάλι φαγητού γαρύφαλλολίγο γαρύφαλλο, σκόνη.
2 νεροπότηρα φρυγανιά τριμμένη1 κουταλιά φαγητού φρυγανιά τριμμένη
120 καρφιά γαρύφαλλο και 1 νεροπότηρο πολύ ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης ή γύρη, για το γαρνίρισμα.5 καρφιά γαρύφαλλο και λίγα ψιλοκομμένα φυστίκια Αιγίνης ή γύρη, για το γαρνίρισμα
Για το σιρόπι:Για το σιρόπι:
6 κιλά ζάχαρη250 γραμμ. ζάχαρη
4 κιλά νερό160 γραμμ. νερό
χυμό ενός λεμονιού και τη φλούδα του λεμονιού κομμένη στη μέσηλίγο χυμό λεμονιού και ¼ φλούδα του λεμονιού

Εκτέλεση

1.Σε ένα ταψί ανοίγουμε και αφρατεύουμε το φύλλο κανταΐφι, με τα δάχτυλα, τρίβοντας ελαφρά να ανοίξει και όχι να σπάζει και να κόβεται.
2.Ενεργούμε σαν να ξένουμε μαλλιά, ώστε να χωρίσει κάθε ίνα του φύλλου, μεταξύ των άλλων.
3.Σκεπάζουμε το φύλλο με υγρό πανί, να μην ξηραίνεται.
4.Σε ανάλογη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος (γέμιση) όλα, πλην του γαρνιρίσματος.
5.Κατόπιν παίρνουμε ποσότητα από φύλλο κανταΐφι και την απλώνουμε σε μακρόστενο σχήμα πάνω στον πάγκο εργασίας.
6.Υπολογίζουμε την ποσότητα να είναι τόση ώστε να δημιουργηθεί ένα κανονικό κανταΐφι. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε για το κάθε τεμάχιο.
7.Τοποθετούμε πάνω στην αρχή της κάθε ποσότητας κανταϊφιού, μία κουταλιά φαγητού γέμιση και τυλίγουμε κλασικά στο σχήμα του κανταϊφιού, σφραγίζοντας και τα πλαϊνά του κάθε κομματιού.
8.Φτιάχνοντας ένα-ένα ρολάκι (κανταΐφι) το τοποθετούμε σε λαδωμένο (βουτυρωμένο) ταψί, πολύ σφιχτά το ένα πλάι στο άλλο.
9.Καρφώνουμε από ένα ή δύο γαρύφαλλα στο κέντρο του κάθε τεμαχίου και ολοκληρώνουμε.
10.Όταν τελειώσουμε περιχύνουμε όλα τα τεμάχια με λάδι (ή λιωμένο βούτυρο), με ένα κουτάλι.
11.Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το λάδωμα, στα σημεία που ακουμπάνε τα ρολάκια μεταξύ τους, στην ένωσή τους, για να μην κολλήσουν.
12.Ψήνουμε για μία ώρα στο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν καλά.
13.Αφού ροδίσουν καλά ολόγυρα, κουνάμε το ταψί και αν κουνιούνται όλα τα ρολάκια και ξεχωρίζουν μεταξύ τους σημαίνει ότι ξεροψήθηκαν και είναι έτοιμα.
14.Όση ώρα ψήνονται, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
15.Σε ανάλογη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά του σιροπιού και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
16.Από την ώρα που θα αρχίσει να βράζει δεν ανακατεύουμε, για να μην κρυσταλλώσει το σιρόπι.
17.Βράζουμε για 5΄, αφαιρούμε τις φλούδες και όπως είναι καυτό το σιρόπι το περιχύνουμε στο καυτό κανταΐφι λίγο-λίγο, ώστε να πάει παντού.
18.Κάνουμε το γαρνίρισμα. Μετά σκεπάζουμε με ένα πανί και αφήνουμε να κρυώσουν τελείως, πριν την κατανάλωση.
19.Συμβουλή:
20.Πριν την κατανάλωση είναι καλό, να μείνουν σκεπασμένα για πολλές ώρες (μία νύχτα), ώστε να ρουφήξουν καλά το σιρόπι.
21.Προσοχή στο βράσιμο του σιροπιού να μην δέσει, αλλά ίσια που να πάρει μερικές βράσεις.
22.Το φύλλο πρέπει να δουλευτεί γρήγορα σε μέρος χωρίς ρεύματα, για να μην ξεραθεί από τον αέρα και μας δυσκολεύει στο τύλιγμα και σπάζει. Αμέσως δε, να σκεπάζεται.
23.Όση ώρα δουλεύουμε είναι απαραίτητο το κανταΐφι να μένει σκεπασμένο με νωπό πανί, να μην ξεραίνεται.
24.Όταν θέλουμε νηστήσιμο το κανταΐφι τότε δεν χρησιμοποιούμε βούτυρο αλλά ηλιέλαιο.
25.Για να έχουμε σωστό σιρόπιασμα πρέπει να έχουμε πολύ καλό ψήσιμο, γι’ αυτό προσέχουμε την θερμοκρασία και παρακολουθούμε το ψήσιμο ανάλογα με τον φούρνο.