Υλικά

Για τον χυλό (αντί φύλλου):Για τον χυλό (αντί φύλλου):
5 κιλά καλαμποκίσιο αλεύρι ψιλό400 γραμμ. καλαμποκίσιο αλεύρι ψιλό
2 κιλά λάδι1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 ρακοπότηρο αλάτιαλάτι
3 κιλά νερόλίγο νερό
Για τη γέμιση:Για τη γέμιση:
1 κιλό ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι ή 2 κιλά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκαλίγο ψιλοκομμένο ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι
3 νεροπότηρα ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθαλίγο ψιλοκομμένο άνηθο ή μάραθα
½ κιλό ψιλοκομμένο πράσολίγο ψιλοκομμένο πράσο
½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
½ κιλό λάδιλίγο λάδι
5 κιλά ψιλοκομμένα, διάφορα χόρτα της προτιμήσεώς μας (σπανάκια, σέσκουλα, καυκαλίθρες, λάπατα, παπαρούνες, ξυνήθρεςκαι λοιπά άγρια ή ήμερα χόρτα της τρέχουσας εποχής)400 γραμμ. ψιλοκομμένα, διάφορα χόρτα της προτιμήσεώς μας (σπανάκια, σέσκουλα, καυκαλήθρες, λάπατα, παπαρούνες, ξυνήθρες και λοιπά άγρια ή ήμερα χόρτα της τρέχουσας εποχής)

Εκτέλεση

1.Σε ανάλογη λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά για τον χυλό, το νερό, το αλάτι, το λάδι και το καλαμποκάλευρο, ανακατεύοντας ώστε να γίνει ένας παχύς χυλός, όχι ρευστός.
2.Σε άλλη ανάλογη λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά της γέμισης και τα ζυμώνουμε-ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι να «πέσουν» και να μαραθούν τέλεια.
3.Αλείφουμε ανάλογο ταψί με μπόλικο λάδι και το πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο.
4.Ρίχνουμε τον μισό χυλό στο ταψί δημιουργώντας μια λεπτή στρώση.
5.Στραγγίζουμε και κρατάμε τα υγρά που θα έχουν βγάλει τα χόρτα.
6.Αδειάζουμε όλη την γέμιση των χορταρικών πάνω στον χυλό του ταψιού και στρώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
7.Πατάμε ήρεμα την γέμιση για να δημιουργήσουμε ομαλή επιφάνεια.
8.Σκεπάζουμε την γέμιση με τον υπόλοιπο χυλό ομοιόμορφα, πατώντας με τα χέρια μας ώστε να πάει παντού και να εισχωρήσει λίγο και στα χόρτα.
9.Αν ο χυλός είναι πολύ σκληρός ραντίζουμε με τα υγρά που κρατήσαμε από τα χόρτα.
10.Αν ο χυλός είναι ρευστός πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγο καλαμποκάλευρο και εν συνεχεία περιχύνουμε σε όλη την επιφάνεια λίγο λάδι.
11.Ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία για μία ώρα μέχρι να ροδίσει (ξεροψηθεί) καλά.
12.Κόβουμε την πίτα σε μικρά κομμάτια καλύτερα όταν κρυώσει.
13.Συμβουλή:
14.Αυτή η πίτα λόγω της μεγάλης ευκολίας στην παρασκευή της λέγεται «πίτα του τεμπέλη», διότι δεν χρειάζεται φύλλο.
15.Σερβίρεται με γιαούρτι ζεστή η κρύα. Τρώγεται ευχάριστα όλη την ημέρα σαν πρωϊνό ή δεκατιανό ή πρόγευμα ακόμη και σαν γεύμα.
16.Εκτός από τα αναγραφόμενα υλικά μπορεί κανείς να αντικαταστήσει το νερό με γάλα ή να προσθέσει τυρί φέτα, ή αυγά στον χυλό ή μυρωδικά της προτιμήσεώς του. Έτσι έχουμε και την επιλογή της νηστήσιμης και αρτύσιμης πίτας.
17.Στο καλαμποκάλευρο μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο σιμιγδάλι ψιλό, ή και μέσα στα χόρτα. Κάνει μια καλή διαφορά.
18.Γίνεται εξ ίσου πολύ γευστική και με σκληρό αλεύρι, αν δεν έχουμε καλαμποκάλευρο.
19.Αντί για χυλό μπορούμε να κάνουμε ακόμα πιο απλή τη διαδικασία ρίχνοντας το αλεύρι στη βάση του ταψιού και ραντίζοντας με λάδι και ανάλογο νερό. Το ίδιο επαναλαμβάνουμε και στην επιφάνεια των χόρτων, αρκεί να απορροφηθούν τα υγρά από το καλαμποκάλευρο.