Υλικά

3 κιλά καλαμποκίσιο αλεύρι ψιλό, κοσκινισμένο180 γραμμ. καλαμποκίσιο αλεύρι ψιλό, κοσκινισμένο
5 κιλά νερό350 γραμμ. νερό
½ κιλό, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο κρεμμύδι (προαιρετικά)½ φλυτζάνι καφέ, ψιλοκομμένο ή πολτοποιημένο κρεμμύδι (προαιρετικά)
2 κιλά λάδι1 φλυτζάνι του καφέ, λάδι
λίγο αλάτι αν το θέλουμε αλμυρό- διαφορετικά λίγη ζάχαρη ή μέλι, αν το θέλουμε ουδέτερολίγο αλάτι, αν το θέλουμε αλμυρό-διαφορετικά λίγη ζάχαρη ή μέλι αν το θέλουμε ουδέτερο

Εκτέλεση

1.Σε ανάλογο σκεύος τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο λάδι, μέχρι να ξανθίσει.
2.Ρίχνουμε το νερό και το αλάτι
3.Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε λίγο-λίγο, βροχηδόν, το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε, με ξύλινη κουτάλα, συνέχεια.
4.Προσέχουμε να μην σβολιάσει και κολλήσει.
5.Όταν απορροφηθούν όλα τα υγρά και έχουμε μια βελούδινη υφή, χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ψηθεί καλά το μείγμα.
6.Αν χρειασθεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα.
7.Στο τέλος πρέπει η κουτάλα να στέκεται όρθια μέσα στο μείγμα.
8.Κατεβάζουμε από την φωτιά και σκεπάζουμε για μισή ώρα το σκεύος με πετσέτα για να μαλακώσει.
9.Συμβουλή:
10.Το κατσαμάκι ήταν και λέγεται «Το φαγητό της κατοχής». Είναι ένας χορταστικός και πολύ δυναμωτικός χυλός από νερό και καλαμποκάλευρο.
11.Παλαιότερα καταναλώνονταν για πρωϊνό πριν τη δουλειά ή για κολατσιό ή για συμπλήρωμα οποιαδήποτε ώρα, για να χορτάσουν την πείνα τους.
12.Σερβίρεται σε φορμάκια ή και με ελεύθερες κουταλιές και τρώγεται κατά προτίμηση ζεστό και με διάφορες παραλλαγές αλμυρού ή γλυκού.
13.Όταν το βράσουμε χωρίς αλάτι τότε τρώγεται γαρνιρισμένο με μέλι ή ζάχαρη και κανέλα ή πετιμέζι ή κάποιο γλυκό κουταλιού.
14.Όταν το βράσουμε με αλάτι τρώγεται με φέτα τυρί, ή διάφορα κασέρια ή διάφορους ζωμούς από κρέατα και μπαχαρικά της επιλογής μας, γαρνιρισμένα από πάνω.
15.Αντί για λάδι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο και αντί για σκέτο νερό προσθέτουμε μικρή ποσότητα γάλα. Έτσι έχουμε την επιλογή να το τρώμε νηστήσιμο ή αρτύσιμο, κατά προτίμηση.
16.Προσοχή δεν σκεπάζουμε με το καπάκι αλλά με πετσέτα διότι θα βγάλει πολλά υγρά και θα νερουλώσει.
17.Το σημαντικό είναι, το καλαμποκάλευρο να βράσει καλά ώστε να μην μυρίζει αλευρίλα!