Υλικά

1900 γραμμ. καρύδια χονδροκομμένα (ή και διάφορους ξηρούς καρπούς)
3 κουτιά κακάο (1 κιλό)
900 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη
6 βανίλιες
12 νεροπότηρα ζάχαρη
6 νεροπότηρα νερό
900γραμμ. τρούφα ή ινδοκάρυδο ή ζάχαρη άχνη, κατά την προτίμησή μας

Εκτέλεση

1.Σε μία ανάλογη κατσαρόλα βράζουμε σχεδόν, το νερό με τη ζάχαρη, σε θερμοκρασία που να δέχεται το χέρι.
2.Μόλις λειώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε όλα τα υλικά και κατεβάζουμε από την φωτιά.
3.Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και πλάθουμε, πριν ακόμα κρυώσει το μείγμα, μικρές μπαλίτσες σαν κεφτέδες, βρέχοντας συνέχεια τα χέρια μας με νερό για να μην κολλάνε.
4.Πλάθοντας κυλάμε κατευθείαν τα μπαλάκια μέσα στην επικάλυψη-τρούφα και τα τυλίγουμε καλά αμέσως, όπως είναι ζεστά, για να κολλάνε στην τρούφα ( ινδοκάρυδο ή άχνη).
5.Τα τοποθετούμε σε χαρτάκια ή κατευθείαν σε μπολ και αποθηκεύουμε στο ψυγείο, για πάρα πολλές ημέρες.
6.Τρώγονται ακόμα και στις πιο αυστηρές νηστείες.
7.Συμβουλή:
8.Είναι τελείως νηστήσιμα ακόμη και για το Μεγάλο Σάββατο!
9.Μπορούμε να το κάνουμε και λαδερό μειώνοντας το νερό και προσθέτοντας ανάλογη μαργαρίνη.
10.Ακόμη γίνεται πολύ θαυμάσιο αν προσθέσουμε μαζί με τους ξηρούς καρπούς αποξηραμένα, πολύ όμως ψιλοκομμένα φρούτα, όπως σύκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή, σταφίδες κ.λπ..
11.Τα τρουφάκια αυτά μπορούν να γίνουν με διάφορες άλλες παραλλαγές ακόμα και αρτύσιμα, προσθέτοντας μαργαρίνη, βούτυρο, σοκολάτα, διάφορες αλοιφές τυριών, ζαχαρούχο γάλα, διάφορα λικέρ, μπισκότα τύπου πτι-μπερ, κέικ, αποξηραμένα φρούτα, λοιπά ξηροκάρπια, κλπ.
12.Αντί για κουβερτούρα μπορούμε να βάλουμε ινδοκάρυδο, ή ζάχαρη άχνη ή άλλα υλικά της αρεσκείας μας.
13.Με το ίδιο ακριβώς μείγμα, μπορούμε να φτιάξουμε και κορμό μωσαϊκό, βάζοντας όλο το μείγμα σε μεμβράνη. Του δίνουμε σχήμα ρολού (μπαστούνι). Το τυλίγουμε σφιχτά, το παγώνουμε στο ψυγείο και το κόβουμε πλάγιες φέτες.