Υλικά

4 κιλά ρύζι
3 κιλά ζάχαρη
25 κιλά νερό
1 ½ κιλό ταχίνι
1 κουταλιά σούπας αλάτι ψιλό
3 βανίλιες
φλούδες 4 λεμονιών
αποξηραμένα φρούτα, βερίκοκα, νεκταρίνια, σύκα, σταφίδες, κ.λπ. σε πολύ μικρά κομματάκια, προαιρετικά
κανέλα σκόνη ή οτιδήποτε προτιμούμε, για γαρνίρισμα
1 κιλό ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους για γαρνίρισμα, προαιρετικά

Εκτέλεση

1.Σε ένα ανάλογο σκεύος ρίχνουμε το νερό με το αλάτι και τις φλούδες των λεμονιών (και τα αποξηραμένα φρούτα αν επιθυμούμε), για δέκα λεπτά να βράσουν.
2.Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο καλά.
3.Αφήνουμε να βράσει δέκα λεπτά ανακατεύοντας κάπου-κάπου.
4.Βγάζουμε τις φλούδες των λεμονιών και τις στείβουμε μέσα στο ρύζι.
5.Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε να λιώσει καλά.
6.Αφήνουμε λίγο ακόμη να μαλακώσει το ρύζι, όχι όμως πάνω από 15´ λεπτά.
7.Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
8.Προσθέτουμε τη βανίλια και το ταχίνι λίγο-λίγο, μην κόψει και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να τελειώσει.
9.Αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα, προσθέτουμε λίγο νερό.
10.Προσοχή γιατί το ρύζι θα συνεχίσει να απορροφά νερά μέχρι να κρυώσει.
11.Το σκεπάζουμε για 5´ λεπτά, με ένα πανί, για να αργάσει.
12.Σερβίρουμε πριν αρχίσει να κρυώνει σε βρεγμένα μπολ.
13.Γαρνίρουμε με λίγη κανέλα σκόνη, ή καρύδα τριμμένη ή σοκολάτα ή γύρη ή ξηρούς καρπούς ή με οτιδήποτε επιθυμούμε.
14.Συμβουλή:
15.Το ταχινόρυζο τούτο είναι στην εμφάνιση ακόμη και στη γεύση, όταν έχει επιτυχία, σαν ρυζόγαλο και θρεπτικότατο.
16.Είναι νηστίσιμο και τρώγεται ακόμη και τη Μεγάλη Εβδομάδα.
17.Η επιτυχία του είναι στο να δέσει χωρίς νισεστέ και στην γεύση του να μην έχει έντονο το ταχίνι.
18.Στην σημερινή εποχή που υπάρχουν νηστήσιμα γάλατα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε αντί για νερό.
19.Ακόμη μπορούμε να δημιουργήσουμε γάλα μουλιάζοντας για 1 ώρα βρώμη αποφλοιωμένη και εν συνεχεία την κτυπάμε στο μπλέντερ, αντικαθιστώντας το νερό.