25 κουτιά γάλα εβαπορέ (όχι ζαχαρούχο συμπυκνωμένο) | |
3 κιλά ζάχαρη | |
2 λεμόνια φρέσκα, ολόκληρα | |
1 κιλό νισεστέ | |
1 νεροπότηρο κανέλα σκόνη | |
1 κουταλιά σούπας αλάτι | |
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια |
1. | Αδειάζουμε τα γάλατα μέσα σε μια ανάλογη κατσαρόλα και προσθέτουμε και άλλο τόσο νερό για να αραιώσει. |
2. | Από αυτό κρατάμε ένα κιλό, για να αραιώσουμε το νισεστέ. |
3. | Χαράζουμε τα λεμόνια, χωρίς να τα διαλύσουμε και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. |
4. | Ανάβουμε τη φωτιά και όταν αρχίσει να φουσκώνει, ρίχνουμε τη ζάχαρη όλη και ανακατεύουμε. |
5. | Όταν αρχίσει πάλι να φουσκώνει, έχει λιώσει η ζάχαρη. |
6. | Τότε ρίχνουμε το νισεστέ, διαλυμένο στο γάλα που κρατήσαμε -λίγο-λίγο-. Με το άλλο χέρι ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει (πήξει), τόσο όσο επιθυμούμε. |
7. | Όταν την κατεβάσουμε από τη φωτιά πρέπει να είναι ρευστή, γιατί θα πήξει περισσότερο όταν κρυώσει. |
8. | Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφαιρούμε τα λεμόνια με προσοχή μην τα λιώσουμε και προσθέτουμε την βανίλια ανακατεύοντας πολύ καλά, γρήγορα να πάει παντού. |
9. | Κατόπιν διανέμουμε σε μικρά μπολάκια (των 300 περίπου γραμμαρίων) όλη την κρέμα. |
10. | Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε κρύα ή ζεστή, κατά την προτίμησή μας. |
11. | Συμβουλή: |
12. | Ένα κουτί γάλα εβαπορέ με άλλο τόσο νερό, αντιστοιχεί σε 4 μερίδες κρέμα. |
13. | Πρέπει να ανακατώνουμε συνεχώς για να μην κολλήσει και πάρει μυρουδιά άσχημη η κρέμα. |
14. | Αν παρ᾽ ελπίδα κολλήσει, σταματάμε το ανακάτωμα και αδειάζουμε το περιεχόμενο με προσοχή, σε ένα άλλο σκεύος χωρίς να ξύσουμε τον πάτο. |
15. | Εάν επιθυμούμε κάποια γεύση φρούτου μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα της προτιμήσεώς μας, λιωμένα φρούτα, λίγο πριν ρίξουμε το νισεστέ, όπως λεμόνι, πορτοκάλι, πεπόνι, μήλο, μπανάνα, καρπούζι κ.λπ. |
16. | Ακόμη μπορούμε να πασπαλίσουμε στο τέλος το κάθε μπολάκι, πριν την κανέλα, με τριμμένους ξηρούς καρπούς. |
17. | Μέσα στο χαρμάνι που βράζει, εάν θέλουμε, μπορούμε να ρίξουμε 2 κιλά σταφίδα σουλτανίνα Κορίνθου. |
18. | Η ίδια κρέμα γίνεται και νηστήσιμη εάν χρησιμοποιήσουμε κάποιο νηστήσιμο γάλα, όπως αμυγδάλου, σόγιας κ.λπ. |
19. | Εάν επιθυμούμε να έχουμε μία κρέμα σοκολάτας ρίχνουμε στην ίδια ποσότητα κρέμας 300 γραμμ. (ή και περισσότερο ή λιγότερο κατά την προτίμησή μας) κακάο σκόνη αραιωμένο με γάλα, πριν ρίξουμε το αραιωμένο νισεστέ. |
20. | Σε αυτήν την περίπτωση όμως πρέπει να ελαττώσουμε κατά τι, την ποσότητα του νισεστέ και να χαμηλώσουμε τη φωτιά, γιατί θα πήξει πιο εύκολα και περισσότερο. |