Υλικά

25 κουτιά γάλα εβαπορέ (όχι ζαχαρούχο συμπυκνωμένο)
3 κιλά ζάχαρη
2 λεμόνια φρέσκα, ολόκληρα
1 κιλό νισεστέ
1 νεροπότηρο κανέλα σκόνη
1 κουταλιά σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Εκτέλεση

1.Αδειάζουμε τα γάλατα μέσα σε μια ανάλογη κατσαρόλα και προσθέτουμε και άλλο τόσο νερό για να αραιώσει.
2.Από αυτό κρατάμε ένα κιλό, για να αραιώσουμε το νισεστέ.
3.Χαράζουμε τα λεμόνια, χωρίς να τα διαλύσουμε και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα.
4.Ανάβουμε τη φωτιά και όταν αρχίσει να φουσκώνει, ρίχνουμε τη ζάχαρη όλη και ανακατεύουμε.
5.Όταν αρχίσει πάλι να φουσκώνει, έχει λιώσει η ζάχαρη.
6.Τότε ρίχνουμε το νισεστέ, διαλυμένο στο γάλα που κρατήσαμε -λίγο-λίγο-. Με το άλλο χέρι ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να δέσει (πήξει), τόσο όσο επιθυμούμε.
7.Όταν την κατεβάσουμε από τη φωτιά πρέπει να είναι ρευστή, γιατί θα πήξει περισσότερο όταν κρυώσει.
8.Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφαιρούμε τα λεμόνια με προσοχή μην τα λιώσουμε και προσθέτουμε την βανίλια ανακατεύοντας πολύ καλά, γρήγορα να πάει παντού.
9.Κατόπιν διανέμουμε σε μικρά μπολάκια (των 300 περίπου γραμμαρίων) όλη την κρέμα.
10.Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε κρύα ή ζεστή, κατά την προτίμησή μας.
11.Συμβουλή:
12.Ένα κουτί γάλα εβαπορέ με άλλο τόσο νερό, αντιστοιχεί σε 4 μερίδες κρέμα.
13.Πρέπει να ανακατώνουμε συνεχώς για να μην κολλήσει και πάρει μυρουδιά άσχημη η κρέμα.
14.Αν παρ᾽ ελπίδα κολλήσει, σταματάμε το ανακάτωμα και αδειάζουμε το περιεχόμενο με προσοχή, σε ένα άλλο σκεύος χωρίς να ξύσουμε τον πάτο.
15.Εάν επιθυμούμε κάποια γεύση φρούτου μπορούμε να προσθέσουμε ανάλογα της προτιμήσεώς μας, λιωμένα φρούτα, λίγο πριν ρίξουμε το νισεστέ, όπως λεμόνι, πορτοκάλι, πεπόνι, μήλο, μπανάνα, καρπούζι κ.λπ.
16.Ακόμη μπορούμε να πασπαλίσουμε στο τέλος το κάθε μπολάκι, πριν την κανέλα, με τριμμένους ξηρούς καρπούς.
17.Μέσα στο χαρμάνι που βράζει, εάν θέλουμε, μπορούμε να ρίξουμε 2 κιλά σταφίδα σουλτανίνα Κορίνθου.
18.Η ίδια κρέμα γίνεται και νηστήσιμη εάν χρησιμοποιήσουμε κάποιο νηστήσιμο γάλα, όπως αμυγδάλου, σόγιας κ.λπ.
19.Εάν επιθυμούμε να έχουμε μία κρέμα σοκολάτας ρίχνουμε στην ίδια ποσότητα κρέμας 300 γραμμ. (ή και περισσότερο ή λιγότερο κατά την προτίμησή μας) κακάο σκόνη αραιωμένο με γάλα, πριν ρίξουμε το αραιωμένο νισεστέ.
20.Σε αυτήν την περίπτωση όμως πρέπει να ελαττώσουμε κατά τι, την ποσότητα του νισεστέ και να χαμηλώσουμε τη φωτιά, γιατί θα πήξει πιο εύκολα και περισσότερο.