Υλικά

Για την κρέμα:
8 κιλά γάλα, (10 γάλατα εβαπορέ με το ανάλογο νερό )
1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό σπορέλαιο, (ή 3 βούτυρα των 250 γρ.)
΄άλλα 3 βούτυρα (των 250 γρ.), για την επάλειψη των φύλλων
1 κιλό σιμιγδάλι, ψιλό
1 κιλό νισεστέ
24 αυγά
½ κουταλάκι γλυκού, βανίλια
4 φλούδες φρέσκου λεμονιού
2 κιλά φύλλα κρούστας (μπακλαβά)
λίγο αλάτι
Για το σιρόπι:
4 κιλά ζάχαρη
2 κιλά νερό
2 κουταλιές σούπας, ξύσμα λεμονόφλουδας
½ κουταλάκι του γλυκού, βανίλια
1 φλυτζάνι τσαγιού περίπου, φυσικό χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

1.Για την κρέμα ρίχνουμε μέσα σε ένα νταβά όλα τα υλικά της κρέμας πλην το σιμιγδάλι, τη βανίλια, το βούτυρο της επάλειψης και τα φύλλα κρούστας.
2.Τοποθετούμε τον νταβά πάνω στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να κάψει.
3.Όταν αρχίσει να βγάζει ατμούς (προσοχή όχι να βράσει), ρίχνουμε το σιμιγδάλι από ψηλά, λίγο-λίγο σαν βρύση και ανακατεύουμε συνεχώς, γρήγορα.
4.Μόλις δούμε ότι φουσκώνει (κάνει φουσκάλες), το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το κρυώνουμε ανακατεύοντας κάπου-κάπου.
5.Όταν κρυώσει, βγάζουμε τις λεμονόφλουδες και ρίχνουμε τη βανίλια, ανακατεύοντας καλά.
6.Εν συνεχεία βουτυρώνουμε τις λαμαρίνες πολύ καλά σε όλες τις πλευρές.
7.Κατόπιν τοποθετούμε 4 φύλλα στη βάση (πάτο) κάθε λαμαρίνας και από τα υπόλοιπα το μισό μέρος αυτών μέσα στην λαμαρίνα και το υπόλοιπο το κρεμάμε στο εξωτερικό της, ώστε να το γυρίσουμε στο τέλος προς το εσωτερικό και να σκεπάσουμε το επάνω μέρος της κρέμας.
8.Βάζουμε 4 στρώσεις φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε φορά όλη την επιφάνειά τους.
9.Βουτυρώνουμε την τελευταία στρώση των φύλλων πολύ καλά σε όλη την επιφάνειά τους και ρίχνουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα μέσα στην κάθε λαμαρίνα, μοιράζοντας ισόποσα και ομοιόμορφα την ποσότητα.
10.Έπειτα βουτυρώνουμε την επιφάνεια της κρέμας και σκεπάζουμε με τα φύλλα που προεξέχουν, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο ξεχωριστά.
11.Τέλος, ρίχνουμε ακόμη δύο φύλλα στην επιφάνεια και βουτυρώνουμε επίσης καλά.
12.Κατόπιν χαράσσουμε στην επιφάνειά τους τα φύλλα σε 3-4 μακρόστενες λωρίδες, προσοχή όχι σε τεμάχια ακόμη.
13.Φουρνίζουμε και ψήνουμε σε θερμοκρασία 160 βαθμούς, για 45´λεπτά.
14.Όταν ψηθούν βγάζουμε τις λαμαρίνες από τον φούρνο και αφού κρυώσουν πολύ καλά τεμαχίζουμε σε μεγέθη (μερίδες) που επιθυμούμε, για το σιρόπιασμα.
15.Σιρόπι:
16.Μέχρι να κρυώσουν οι λαμαρίνες, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
17.Μέσα σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά του σιροπιού πλην της βανίλιας και τον χυμό του λεμονιού.
18.Βράζουμε καλά μέχρι να δέσει το σιρόπι (προσοχή όχι να πήξει πολύ).
19.Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τη βανίλια και το λεμόνι ανακατεύοντας πολύ καλά.
20.Σιρόπιασμα:
21.Εφόσον έχουμε έτοιμο-κρυωμένο το γαλακτομπούρεκο και καυτό το σιρόπι, τότε περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι . Κουνάμε για να εισχωρήσει το σιρόπι παντού και σκεπάζουμε με πανί μέχρι να κρυώσει.
22.Συμβουλή:
23.Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, μην καεί.
24.Αν τυχόν καούν τα πρώτα φύλλα τα αφαιρούμε στο τέλος, αφήνοντας μόνο 3.
25.Το ψήσιμο χρειάζεται μεγάλη προσοχή ανάλογα με τον φούρνο.
26.Το καλύτερο είναι να ξεκινάμε από μεγάλη θερμοκρασία και κατόπιν να χαμηλώνουμε, ψήνοντας για περισσότερο χρόνο, μέχρι και 1,30 ώρα.