Υλικά

250 γραμμ. λάδι
1 κιλό σπορέλαιο
2 κιλά αλεύρι πάσης χρήσεως
10 κιλά γάλα (αν είναι κουτιά εβαπορέ και άλλα τόσα νερό χλιαρό σύνολο 10 κιλά).
¼ κρασοπότηρο αλάτι
30 αυγά
½ κιλό ζάχαρη
2 ½ κιλά φύλλα (κρούστας)
2 λεμόνια
3 βανίλιες
κανέλα 200 γραμμ. ή άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

1.Μέσα σ᾽ ένα σκεύος ρίχνουμε το σπορέλαιο.
2.Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε γρήγορα, με ξύλινη κουτάλα, για να μη σβολιάσει.
3.Σε άλλη κατσαρόλα έχουμε ήδη ρίξει το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα λεμόνια ολόκληρα χαραγμένα και τα αυγά και αφού χτυπήσουμε καλά το μείγμα, το διατηρούμε ζεστό.
4.Όταν έχει κάψει καλά το αλεύρι με το λάδι ρίχνουμε το μείγμα του γάλατος μέσα στο σκεύος και ανακατώνουμε συνέχεια, μέχρι που να πήξει.
5.Αφήνουμε να βράσει όσο γίνεται σε χαμηλή φωτιά, χωρίς να κολλήσει και το κατεβάζουμε από την φωτιά.
6.Προσθέτουμε την βανίλια ανακατεύουμε καλά, βγάζουμε τα δυο λεμόνια με προσοχή μην διαλυθούν και η κρέμα ήδη είναι έτοιμη για χρήση.
7.Λαδώνουμε τα ανάλογα ταψιά και στρώνουμε τουλάχιστον 5 φύλλα κάτω, με τις άκρες τους να προεξέχουν από το ταψί για να δημιουργήσουμε τον κόθρο, (να γίνει το γύρισμα).
8.Τοποθετώντας το κάθε φύλλο, το λαδώνουμε ανάμεσα καλά με το χέρι-ράντισμα ή με ένα πινέλο, για να μην κολλήσουν.
9.Μοιράζουμε την κρέμα ισόποσα στα ταψιά, γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων δημιουργώντας κόθρο.
10.Ραντίζουμε με λίγο λάδι την επιφάνεια και ψήνουμε στους 180ο, για μία ώρα περίπου.
11.Όταν βγάλουμε τα ταψιά από τον φούρνο πασπαλίζουμε αν θέλουμε με κανέλα ή άχνη.
12.Κόβουμε σε 200 μικρά τετράγωνα ή ρομβοειδή κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή αλλά και κρύα, ανάλογα με τις προτιμήσεις.
13.Συμβουλή:
14.Το πάχος της πίτας δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 3 πόντους, γιατί δεν θα ψηθεί καλά.
15.Εάν τα φύλλα τα κάνουμε χειροποίητα τότε η επιτυχία της πίτας, θα είναι τέλεια.