Υλικά

14 κιλά τόνο, ή βακαλάο παστό καταψυγμένο ή πέρκα ή άλλο της προτιμήσεώς μας500 γραμμ. τόνο ή βακαλάο παστό καταψυγμένο ή πέρκα ή άλλο της προτιμήσεώς μας
5 κιλά ψωμί (ψίχα) μπαγιάτικο150 γραμμ. ψωμί (ψίχα) μπαγιάτικο
1 κιλό λάδι1 φλυτζάνι καφέ λάδι
2 ½ κιλά κρεμμύδι, ψιλοκομμένο200 γραμμ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 νεροπότηρα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένολίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο, συν 3 για το γαρνίρισμαλίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, συν 3 για το γαρνίρισμα
30 αυγά2 αυγά
1 κουταλιά καπνιστή πάπρικαλίγη καπνιστή πάπρικα
½ κρασοπότηρο ψιλό αλάτιαλάτι
1 κουταλιά φαγητού κύμινολίγο κύμινο

Εκτέλεση

1.Στραγγίζουμε τον τόνο, να φύγουν τα συντηρητικά υγρά του και τον στείβουμε καλά.
2.Εάν έχουμε ψάρι ωμό, τότε το ψήνουμε στον αέρα, το κρυώνουμε και το ξεκοκαλίζουμε σε μικρά κομμάτια.
3.Αλέθουμε το ψωμί στην κρεατομηχανή ή στο μπλέντερ.
4.Σε ανάλογη λεκάνη, ενώνουμε όλα τα υλικά.
5.Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Εάν είναι ρευστό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή φρυγανιά για να σφίξει.
6.Πλάθουμε ένα-ένα μπιφτέκι, στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί.
7.Κατόπιν ψήνουμε στον φούρνο, για 45´, μέχρι να ροδίσουν, στους 170 βαθμούς, ανάλογα με τον φούρνο.
8.Σερβίρονται ζεστά με διάφορα συνοδευτικά όπως ρύζι, πουρέ, πατάτες, πατατάκια, κηπουρικά, ρυζότο, με σάλτσα της προτιμήσεώς μας, κλπ.
9.Συμβουλή:
10.Όταν είναι νηστεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σόγια-κιμά και μανιτάρια, αντί για ψάρι, χωρίς τα αυγά. Για να σφίξει και να μην διαλυθεί ρίχνουμε λίγο περισσότερο αλεύρι.
11.Προσοχή να δημιουργηθεί μια μάζα σκληρή και όχι ρευστή, διότι θα έχουμε πρόβλημα στο πλάσιμο.