14 κιλά τόνο, ή βακαλάο παστό καταψυγμένο ή πέρκα ή άλλο της προτιμήσεώς μας500 γραμμ. τόνο ή βακαλάο παστό καταψυγμένο ή πέρκα ή άλλο της προτιμήσεώς μας | |
5 κιλά ψωμί (ψίχα) μπαγιάτικο150 γραμμ. ψωμί (ψίχα) μπαγιάτικο | |
1 κιλό λάδι1 φλυτζάνι καφέ λάδι | |
2 ½ κιλά κρεμμύδι, ψιλοκομμένο200 γραμμ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο | |
1 κρασοπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο | |
2 νεροπότηρα φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένολίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο | |
2 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο, συν 3 για το γαρνίρισμαλίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο, συν 3 για το γαρνίρισμα | |
30 αυγά2 αυγά | |
1 κουταλιά καπνιστή πάπρικαλίγη καπνιστή πάπρικα | |
½ κρασοπότηρο ψιλό αλάτιαλάτι | |
1 κουταλιά φαγητού κύμινολίγο κύμινο |
1. | Στραγγίζουμε τον τόνο, να φύγουν τα συντηρητικά υγρά του και τον στείβουμε καλά. |
2. | Εάν έχουμε ψάρι ωμό, τότε το ψήνουμε στον αέρα, το κρυώνουμε και το ξεκοκαλίζουμε σε μικρά κομμάτια. |
3. | Αλέθουμε το ψωμί στην κρεατομηχανή ή στο μπλέντερ. |
4. | Σε ανάλογη λεκάνη, ενώνουμε όλα τα υλικά. |
5. | Τα ζυμώνουμε πολύ καλά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Εάν είναι ρευστό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή φρυγανιά για να σφίξει. |
6. | Πλάθουμε ένα-ένα μπιφτέκι, στο επιθυμητό μέγεθος και σχήμα και τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. |
7. | Κατόπιν ψήνουμε στον φούρνο, για 45´, μέχρι να ροδίσουν, στους 170 βαθμούς, ανάλογα με τον φούρνο. |
8. | Σερβίρονται ζεστά με διάφορα συνοδευτικά όπως ρύζι, πουρέ, πατάτες, πατατάκια, κηπουρικά, ρυζότο, με σάλτσα της προτιμήσεώς μας, κλπ. |
9. | Συμβουλή: |
10. | Όταν είναι νηστεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σόγια-κιμά και μανιτάρια, αντί για ψάρι, χωρίς τα αυγά. Για να σφίξει και να μην διαλυθεί ρίχνουμε λίγο περισσότερο αλεύρι. |
11. | Προσοχή να δημιουργηθεί μια μάζα σκληρή και όχι ρευστή, διότι θα έχουμε πρόβλημα στο πλάσιμο. |