Υλικά

Για το περίβλημα:Για το περίβλημα:
18 κιλά τόνο ή βακαλάο παστό καταψυγμένο ή άλλο της προτιμήσεως μας1 κιλό τόνο ή βακαλάο παστό καταψυγμένο ή άλλο της προτιμήσεώς μας
10 κιλά ψωμί (ψίχα)700 γραμμ. ψωμί (ψίχα)
1 κιλό λάδι1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
4 κιλά κρεμμύδι, ψιλοκομμένο4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 νεροπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο3 δόντια σκόρδο ψιλοκομμένο
3 κρασοπότηρα φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένολίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
2 κρασοπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο σύν 3 για το γαρνίρισμαλίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο συν λίγο για το γαρνίρισμα
40 αυγά3 αυγά
1 κουταλιά καπνιστή πάπρικαλίγο καπνιστή πάπρικα
½ κρασοπότηρο ψιλό αλάτιαλάτι
Για τη γέμιση:Για την γέμιση:
1 ½ κιλό καρότα βρασμένα ολόκληρα2 καρότα βρασμένα ολόκληρα
3 κιλά σπανάκι σοταρισμένο με λίγο κρεμμύδι300 γραμμ. σπανάκι σοταρισμένο με λίγο κρεμμύδι
60 αυγά βρασμένα και κομμένα στη μέση μακρόστενα2 αυγά βρασμένα και κομμένα στη μέση μακρόστενα

Εκτέλεση

1.Στραγγίζουμε τον τόνο, να φύγουν τα συντηρητικά υγρά του.
2.Εάν έχουμε ψάρι ωμό τότε το ψήνουμε στον ατμό, το κρυώνουμε και το ξεκοκαλίζουμε σε μικρά κομμάτια.
3.Αφού μουσκέψουμε για 2 ώρες το ψωμί σε χλιαρό νερό, το στείβουμε να φύγουν τα περισσά νερά και το περνάμε από την κρεατομηχανή.
4.Αν δεν έχουμε κρεατομηχανή, καλύτερα ακόμη και πιο εύκολα, το κόβουμε κατεψυγμένο σε μικρά κομματάκια και το αλέθουμε στο μπλέντερ.
5.Σε ανάλογη λεκάνη, ενώνουμε όλα τα υλικά, εκτός από αυτά της γέμισης.
6.Τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Εάν το μείγμα είναι αραιό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή φρυγανιά, για να σφίξει.
7.Απλώνουμε το μείγμα με λαδωμένα χέρια, πάνω σε λαδωμένο, λαδόχαρτο ή αλουμινόχαρτο σε σχήμα φύλλου ομοιόμορφα, χρησιμοποιώντας αν θέλουμε μπλάστρη.
8.Οι διαστάσεις του φύλλου να είναι ανάλογες με το μήκος του ταψιού μας. Το φάρδος όμως ποτέ περισσότερο από 30-40 εκατοστά. Το πάχος να είναι περίπου 1-2 πόντους, όσο και το πάχος ενός δακτύλου των χεριών.
9.Καθώς είναι απλωμένα τα φύλλα όλα στον πάγκο, μοιράζουμε ισόποσα και ομοιόμορφα την γέμιση, δηλαδή το σπανάκι, τα κομμένα αυγά, τα καρότα κομμένα και αυτά στην μέση μακρόστενα για να φτάσουν για όλα τα φύλλα.
10.Προσοχή να μην μένουν κενά μεταξύ τους.
11.Τώρα αρχίζουμε να τυλίγουμε τη ζύμη με τρόπο ώστε να κάνουμε ένα σφιχτό μπαστούνι το καθένα.
12.Κλείνουμε και τα άκρα του κάθε μπαστουνιού και τα τοποθετούμε μέσα σε λαδωμένο ταψί.
13.Τελειώνοντας μπορούμε να αφαιρέσουμε το αλουμινόχαρτο ή το λαδόχαρτο.
14.Κατόπιν ψήνουμε στον φούρνο, τουλάχιστον για μισή ώρα μέχρι να ροδίσει, στους 180ºc.
15.Μόλις κρυώσει λίγο (όχι τελείως), τεμαχίζουμε στο επιθυμητό πάχος, υπολογίζοντας ένα ή δύο τεμάχια στην κάθε μερίδα.
16.Σερβίρεται ζεστό με διάφορα συνοδευτικά όπως ρύζι, πατάτες, πατατάκια, κηπουρικά, ρυζότο κλπ.
17.Συμβουλή:
18.Όταν είναι νηστεία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σόγια-κιμά και μανιτάρια, αντί για ψάρι, χωρίς τα αυγά. Για να σφίξει και να μην διαλυθεί, ρίχνουμε λίγο περισσότερο αλεύρι.
19.Το ίδιο το υλικό του περιβλήματος μπορεί να γίνει άριστο μπιφτέκι.