20 κιλά Χταπόδι1 κιλό χταπόδι | |
5 κιλά ψιλοκομμένο κρεμμύδι2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια | |
10 κιλά ψωμί μπαγιάτικο ή φρυγανιά300 γραμμ. ψωμί μπαγιάτικο ή φρυγανιά | |
½ κιλό μαϊντανό ψιλοκομμένολίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο | |
1 κρασοπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
½ κρασοπότηρο ούζο½ ουζοπότηρο ούζο | |
½ κιλό λάδι½ φλυτζάνι καφέ λάδι | |
1 κρασοπότηρο φύλλα δάφνης, για το βράσιμο5 φύλλα δάφνης, για το βράσιμο | |
3 μεγάλα καρότα για το βράσιμο1 μεγάλα καρότο για το βράσιμο | |
6 μεγάλα κρεμμύδια για το βράσιμο.1 κρεμμύδι για το βράσιμο |
1. | Βράζουμε το χταπόδι με ξύδι, χωρίς νερό και αν θέλουμε βάζουμε μέσα ένα ολόκληρο κρεμμύδι, 4 φύλλα δάφνης και ένα καρότο ολόκληρο, έτσι για την μυρωδιά. |
2. | Στραγγίζουμε το χταπόδι και το αλέθουμε κρατώντας μερικά πλοκάμια (έτσι για να το νοιώθουμε). |
3. | Το βάζουμε σε μια λεκανίτσα και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια αλεσμένα, το ψωμί μουσκεμένο, στραγγισμένο και χτυπημένο στο μπλέντερ. |
4. | Όσο είναι ο όγκος του χταποδιού, τόσο να είναι και το κρεμμύδι μαζί με το ψωμί. |
5. | Το κρεμμύδι ας είναι λίγο παραπάνω από το ψωμί. |
6. | Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά. |
7. | Αφήνουμε λίγο στο ψυγείο, να αργάσει. |
8. | Μετά πλάθουμε στρογγυλά κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. |
9. | Συμβουλή: |
10. | Τρώγονται ζεστοί με κάποια σάλτσα και συνοδεία ρυζιού, ζυμαρικών, πουρέ κ.λπ. |
11. | Προσοχή να δημιουργηθεί μια μάζα σκληρή και όχι ρευστή, θα έχουμε πρόβλημα στο πλάσιμο. |
12. | Για πιο εύκολη διαδικασία μπορεί να ψηθούν στον φούρνο και όχι στο τηγάνι, για να μην διαλύονται. |
13. | Ακόμη, αν τηγανιστούν μετά το φούρνισμα, πρέπει να είναι κρύοι και όχι ζεστοί. |
14. | Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζονται αλεύρωμα πριν το φούρνισμα και το τηγάνισμα. |