Υλικά

45 κιλά χταπόδια.1 κιλό χταπόδια
2 κιλά ξύδι.1 κρασοπότηρο ξύδι
9 κιλά ρύζι της αρεσκείας μας.½ κιλό ρύζι της αρεσκείας μας
1 νεροπότηρο φύλλα δάφνης.4 φύλλα δάφνης
2 κιλά πολτοποιημένο κρεμμύδι.1 κρασοπότηρο πολτοποιημένο κρεμμύδι
2 κιλά κρασί λευκό.1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό
3 κιλά λάδι.½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
5 κιλά ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες η ½ κιλό πελτέ (προαιρετικά).4 ντομάτες ώριμες πολτοποιημένες ή ½ κουταλιά φαγητού πελτέ (προαιρετικά)
Μοσχοκάρυδο μία κουταλιά φαγητού.λίγο μοσχοκάρυδο
½ κρασοπότηρο μπαχάρι.7 σπυριά μπαχάρι
1 νεροπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο.4 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
3 νεροπότηρο δυόσμο ή μαϊντανό.λίγο δυόσμο ή μαϊντανό

Εκτέλεση

1.Βράσιμο:
2.Σε ανάλογο σκεύος ρίχνουμε το χταπόδι, το ξύδι και τα μισά φύλλα δάφνης και τα αφήνουμε να βράσουν πολύ καλά.
3.Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και αν χρειασθεί νερό προσθέτουμε μέχρι να βράσει, περίπου μία ώρα και πλέον, ανάλογα με την ποιότητα του χταποδιού.
4.Όταν βράσει, τα ξεπλένουμε με χλιαρό νερό να φύγει η γλίτσα τους.
5.Μετά με προσοχή αφαιρούμε τις μασχάλες τους, τραβώντας προς τις άκρες των ποδιών και τις πετάμε. Προσοχή όμως, μην αφαιρέσουμε τις βεντούζες τους διότι αυτές είναι πολύ νόστιμες.
6.Κατόπιν αποσπάμε την κεφαλή και την κοιλιά, καθαρίζουμε τα μάτια, το στόμα τους και την μαύρη βλέννα-γλίτσα της κοιλιάς, τα οποία πετάμε.
7.Εν συνεχεία, κατά την προτίμησή μας, τα κόβουμε μικρά τεμάχια-μπουκιές ή μεγάλα κομμάτια που να αποτελούν μερίδα.
8.Σύμβραση:
9.Σε ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι και το κρεμμύδι να τσιγαριστούν.
10.Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το οινόπνευμα προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το μοσχοκάρυδο, το μπαχάρι και τις ντομάτες ή τον πελτέ αραιωμένο.
11.Αφήνουμε να βράσουν, ανακατεύοντας κάπου-κάπου.
12.Όταν ενωθούν οι γεύσεις προσθέτουμε το χταπόδι και ανακατεύουμε.
13.Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε και αφήνουμε να βράσουν καλά, ανακατεύοντας κάπου-κάπου, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να φτάνει η ποσότητα για το σερβίρισμα.
14.Αλάτι δεν βάζουμε, διότι τα χταπόδια βγάζουν το δικό τους, αλλά δοκιμάζουμε πριν κατεβάσουμε από την φωτιά και αν χρειασθεί προσθέτουμε.
15.Κατόπιν βράζουμε το ρύζι όπως γνωρίζουμε σπυρωτό, το στραγγίζουμε, το σοτάρουμε και το σκεπάζουμε με ένα πανί για να μην λασπώσει μέχρι το σερβίρισμα.
16.Φορμάρουμε το ρύζι σε μερίδες με μία φόρμα μερίδας ή με ένα μπολ και από πάνω περιχύνουμε τη σύμβραση με τα χταπόδια.
17.Σερβίρονται ζεστά όσο και κρύα.
18.Συμβουλή:
19.Το χταπόδι είναι φαγητό για τις νηστήσιμες ημέρες που δεν επιτρέπεται η κρεοφαγία και τα γαλακτερά.
20.Το χταπόδι όταν βράζει μαζεύει, γίνεται μισό στον όγκο του και βγάζει πολλά υγρά γι’ αυτό ξεκινάμε το βράσιμό του με το ξύδι και στην πορεία προσθέτουμε νερό όσο χρειασθεί.
21.Όταν καρφώνονται και πέφτουν από το πιρούνι, είναι έτοιμα. Τα στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό και όταν κρυώσουν, καθαρίζουμε από την γλίτσα τους, το στόμα και την κοιλιά τους. Τα κόβουμε μικρά τεμάχια μπουκιές και τα βάζουμε στο ψυγείο μέχρι το μαγείρεμα.
22.Ένας πρακτικός τρόπος, γρήγορος και εύκολος είναι να ρίξουμε τα βρασμένα και κομμένα χταπόδια μέσα στην σύμβραση που βράζει και αμέσως μετά το ρύζι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να βράσει.
23.Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε με μακαρόνια, σπαγγέτι, μανέστρα, πένες, ρύζι κλπ.
24.Εάν τα θέλουμε λευκά δεν κάνουμε σύμβραση με σάλτσα, αλλά κατευθείαν μέσα στο ρύζι ρίχνουμε τα χταπόδια και στο τέλος λεμόνι.