Υλικά

11 κιλά πατάτες κομμένες σε κύβους2 πατάτες κομμένες σε κύβους
4 μαρούλια μετρίου μεγέθους ψιλοκομμένα2 φύλα μαρούλια, ψιλοκομμένα
3 κιλά φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 κιλά ξηρά ψιλοκομμένα3 φρέσκα κρεμμυδάκια ή 1 ξηρό ,ψιλοκομμένα
6 πράσα μέτρια ψιλοκομμένα½ πράσο μέτριο, ψιλοκομμένο
4 ½ κιλά καρότα κομμένα σε κύβους2 καρότα κομμένα σε κύβους
½ κιλό σέλινο, ψιλοκομμένολίγο σέλινο ψιλοκομμένο
5 κιλά, διάφορα λαχανικά (κουνουπίδια, λάχανα, σέσκουλα, πιπεριές, μανιτάρια, φασολάκια, μελιτζάνες ξεφλουδισμένες, σπανάκια κλπ. της τρέχουσας εποχής) από λίγα, αν υπάρχουν200 γραμμ. διάφορα λαχανικά (κουνουπίδια, λάχανα, σέσκουλα, πιπεριές, μανιτάρια, φασολάκια, μελιτζάνες ξεφλουδισμένες, σπανάκια κ.λπ. της τρέχουσας εποχής) από λίγα, αν υπάρχουν
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι
1 κιλό φυσικό χυμό λεμονιούλίγο φυσικό χυμό λεμονιού
1 κιλό ζυμαρικό της προτιμήσεώς μας (ρυζόνι. μανεστράκι, κοφτό μακαρονάκι, ρύζι, μπλιγούρι, κους κους κλπ.) προαιρετικά1 φλυτζάνι καφέ, ζυμαρικό της προτιμήσεώς μας, (ρυζόνι. μανέστρα, κοφτό μακαρονάκι, ρύζι, πλιγούρι, κους-κους κ.λπ.) προαιρετικά
2 κιλά ταχίνι1 φλυτζάνι καφέ ταχίνι.
300 γραμμ. ψιλοκομμένο άνηθολίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση

1.Από την προηγούμενη ημέρα κάνουμε την προετοιμασία.
2.Την επομένη, μέσα σε ένα ανάλογο σκεύος, ρίχνουμε όλα αυτά τα υλικά πλυμένα και ψιλοκομμένα.
3.Ρίχνουμε νερό όσο για να σκεπαστούν σχεδόν και τα βάζουμε να βράσουν.
4.Μόλις έχουν βράσει (προαιρετικά) ρίχνουμε το ζυμαρικό, ανακατεύοντας μην κολλήσουν και αφήνουμε 10´ λεπτά να βράσουν.
5.Όταν είναι έτοιμα κατεβάζουμε το σκεύος.
6.Παίρνουμε 2 κιλά ταχίνι και το αραιώνουμε σιγά-σιγά με όσο ζωμό σούπας χρειασθεί από την κατσαρόλα.
7.Προσθέτουμε λεμόνι όσο χρειασθεί, αλάτι και εν συνεχεία το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μαγειρικό σκεύος ανακατεύοντας μην κόψει.
8.Τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε όταν ακόμη είναι ζεστή.
9.Συμβουλή:
10.Η ίδια σούπα μπορεί να γίνει με ντοματοπολτό, αντί για ταχίνι.
11.Το ταχίνι μπορούμε να το ρίξουμε και κατευθείαν στην κατσαρόλα μετά το βράσιμο, με πολύ προσοχή λίγο-λίγο και ανακατεύοντας συνέχεια μην κόψει και έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.
12.Γίνεται και λαδερή χωρίς ταχίνι, τέλεια.
13.Την ίδια σούπα μπορούμε στο τέλος να την χτυπήσουμε με το μπλέντερ μέχρι να δέσει καλά, χωρίς όμως ζυμαρικά. Σε αυτή την περίπτωση, κατά το σερβίρισμα, ρίχνουμε στο κάθε πιάτο και μερικά κρουτόν.