Υλικά

8 κιλά πατάτες2 πατάτες
4 μέτρια μαρούλια2 φύλλα μαρούλι
2 κιλά κρεμμυδάκια φρέσκα ή 2 κιλά ξηρά2 κρεμμυδάκια φρέσκα ή 1 ξηρό
2 μέτρια πράσα½ μέτριο πράσο
2 κιλά καρότα2 καρότα
μία χεριά σέλινολίγο σέλινο
1 κιλό ζυμαρικό (μακαρόνια διάφορα σχήματα, κοφτό μακαρόνι, μανέστρα, κλπ.) 1 φλυτζάνι καφέ ζυμαρικό, (μακαρόνια διάφορα σχήματα, κοφτό μακαρόνι, μανέστρα, κ.λπ.)
1 ½ κιλό λάδι1 φλυτζάνι καφέ λάδι
αλάτιαλάτι
1 κιλό χυμό λεμονιούλίγο χυμό λεμονιού
5 κιλά διάφορα λαχανικά, λίγα από το καθένα της αρεσκείας μας (κουνουπίδια, σέσκουλα, λάχανο, μπρόκολα, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες κολοκυθάκια κλπ.)200 γραμμ., διάφορα λαχανικά, λίγα από το καθένα της αρεσκείας μας (κουνουπίδια, σέσκουλα, λάχανο, μπρόκολα, ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες κολοκυθάκια κ.λπ.)

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε σε μικρά κομματάκια-κύβους όλα τα υλικά.
2.Σε ανάλογο σκεύος ρίχνουμε όλα τα κομμένα υλικά μαζί και το λάδι.
3.Προσθέτουμε νερό, ίσια που να σκεπασθούν.
4.Βάζουμε το σκεύος στην φωτιά και αφήνουμε να βράσουν καλά, γύρω στη μία ώρα.
5.Όταν βράσουν προσθέτουμε αν επιθυμούμε, το ζυμαρικό της αρεσκείας μας.
6.Αφήνουμε άλλα δέκα λεπτά και προσθέτουμε το αλάτι και τον χυμό του λεμονιού.
7.Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και σερβίρουμε.
8.Συμβουλή:
9.Μπορούμε στο τέλος να χτυπήσουμε λίγο βρασμένο υλικό στο μπλέντερ μαζί με το λάδι, για να τη δέσουμε.
10.Όταν την θέλουμε αλάδωτη, τότε δεν ρίχνουμε το λάδι και στο τέλος, ρίχνουμε το ανάλογο με την ποσότητα του υλικού ταχίνι, ανακατεύοντας καλά.
11.Εάν ρίξουμε ζυμαρικό πρέπει να γνωρίζουμε ότι όση περισσότερη ώρα μένει, τόσο φουσκώνει και η σούπα μας δένει και χάνει την ρευστότητά της.
12.Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να προσθέσουμε νερό ζεστό και τα ανάλογα καρυκεύματα (αλάτι κ.λπ.).