Υλικά

9 κιλά τόνο ή κιμά ψαριού της επιλογής μας½ κιλό τόνο ή κιμά ψαριού της επιλογής μας
½ κιλό λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
30 αυγά.3 αυγά
2 κιλά κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 λίτρα φρέσκο.2 κρεμμύδια μικρά, ψιλοκομμένο ή 4 φρέσκα
2 κιλά ρύζι γλασέ άσπρο1 φλυτζάνι καφέ, ρύζι γλασέ άσπρο
1 κρασοπότηρο σκόρδο πολτοποιημένο.2 δόντια, σκόρδο πολτοποιημένο
3 νεροπότηρα ψιλοκομμένο άνηθο.λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
2 νεροπότηρα δυόσμο ψιλοκομμένο.λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
½ κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
Φρυγανιά τριμμένη, όσο χρειασθείφρυγανιά τριμμένη, όσο χρειασθεί
1 κιλό αλεύρι πάσης χρήσεως1 φλυτζάνι τσαγιού, αλεύρι πάσης χρήσεως
Για την σούπα:Για τη σούπα:
2 κιλά ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό καρότα βρασμένα και λιωμένα με το χέρι, ή κομμένα κύβους1 καρότο βρασμένο και λιωμένο με το χέρι ή κομμένο κύβους
30 κιλά νερό1 ½ κιλό νερό
λίγο αλάτιλίγο αλάτι
λίγο μπούκοβολίγο μπούκοβο
3 νεροπότηρα ψιλοκομμένο άνηθο για γαρνίρισμα.λίγο ψιλοκομμένο άνηθο για γαρνίρισμα
½ λάδι.½ φλυτζάνι καφέ, λάδι
1 κιλό χυμό λεμονιού.χυμό ενός λεμονιού
Για το αυγόκομμα:Για το αυγόκομμα:
Βλέπε σχετική συνταγή.Βλέπε σχετική συνταγή.

Εκτέλεση

1.Πλένουμε και βράζουμε το ρύζι σε ένα σκεύος, για 10 λεπτά. Προσοχή πρέπει να κρατάει αρκετά, πριν το κατεβάσουμε από την φωτιά.
2.Να περιμένει σε ένα τρυπητό.
3.Σε μια λεκάνη ανάλογη ρίχνουμε τον τόνο, τα αυγά, το λάδι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο και τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το μισοβρασμένο ρύζι.
4.Ανακατεύουμε καλά ώστε να ομογενοποιηθεί η ζύμη, δοκιμάζουμε τη γεύση διορθώνουμε το αλάτι και αν η ζύμη είναι μαλακή τη σφίγγουμε προσθέτοντας λίγη φρυγανιά ή αλεύρι- όσο πάρει-.
5.Ομογενοποιούμε τη ζύμη και την αφήνουμε να αργάσει (ξεκουραστεί) στο ψυγείο.
6.Μετά από μερικές ώρες (μπορούμε και κατευθείαν να πλάσουμε, όμως είναι καλύτερα να αργάσει), πλάθουμε μικρές μπαλίτσες-γιουβαρελάκια σε μέγεθος καρυδιού και τα αραδιάζουμε σε ανάλογα ταψιά.
7.Ψήνουμε σε 180ο και αφήνουμε να κρυώσουν.
8.Όταν είναι έτοιμα βάζουμε ανάλογο πλωτό νταβά με το νερό να βράζει.
9.Ρίχνουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τα λιωμένα καρότα, το μπούκοβο, το λάδι και αφήνουμε να βράσουν.
10.Μόλις βράσουν ρίχνουμε το λεμόνι, δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε και ρίχνουμε με πολύ προσοχή μέσα τα γιουβαρλάκια (μπαλίτσες), χαμηλώνοντας την φωτιά.
11.Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν για 25 λεπτά, περίπου.
12.Κατεβάζουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε και «αυγοκόβουμε» με το αυγολέμονο που γνωρίζουμε και πρέπει να το έχουμε έτοιμο να το ρίξουμε πριν κρυώσει η σούπα.
13.Όταν ρίξουμε το αυγολέμονο, ανακατεύουμε με πάρα πολλή προσοχή διότι υπάρχει κίνδυνος να διαλυθούν.
14.Καλύτερα είναι να κουνήσουμε τον νταβά ανασηκώνοντας κυκλικά από τα χερούλια, για να αναμειχθεί σωστά.
15.Σερβίρουμε με σπάτουλα τα γιουβαρλάκια, προσθέτοντας και από μία κουτάλα ζουμί και γαρνίρουμε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.
16.Συμβουλή:
17.Τον άνηθο μπορούμε να τον ρίξουμε και στην κατσαρόλα την ώρα που ανακινούμε τα γιουβαρλάκια.
18.Τα ψαρογιουβαρλάκια χρειάζονται προσοχή διότι διαλύονται πολύ εύκολα μέχρι να δέσουν και να κρυώσουν.
19.Ένας τρόπος να το αποφύγουμε αυτό είναι να τα προτηγανίσουμε ή καλύτερα να τα ψήσουμε στον ατμό και όταν κρυώσουν τότε τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα για βράσιμο, με ασφάλεια.
20.Φροντίζουμε στο πλάσιμο, να είναι όλα τα γιουβαρλάκια στο ίδιο μέγεθος για να έχουμε και ομοιόμορφο βράσιμο στον ίδιο χρόνο, αλλά και στο σερβίρισμα δικαιοσύνη.
21.Εάν θέλουμε πιο πηκτή σάλτσα-ζουμί πανάρουμε τις μπαλίτσες πριν τις ρίξουμε στην κατσαρόλα με αλεύρι ή βάζουμε λίγο στο αυγολέμονο.
22.Όταν δεν θέλουμε το αυγολέμονο, τότε ρίχνουμε πελτέ να βράσει στην κατσαρόλα πριν ρίξουμε τις μπαλίτσες μέσα και διορθώνουμε το πήξιμο με νισεστέ.
23.Όταν ο τόνος είναι κονσέρβα τον στραγγίζουμε πολύ καλά, να μην έχει ζουμιά.
24.Εάν ο τόνος ή το οποιοδήποτε ψάρι είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο τότε μετά το καθάρισμα το βράζουμε, το ξεκοκαλίζουμε και παίρνουμε τα ψαχνά του στεγνά.