Υλικά

8 κιλά ψάρι για σούπα300 γραμμ. ψάρι για σούπα
1 ½ κιλό λάδι1 φλυτζάνι καφέ λάδι
1 κιλό χυμό λεμονιούλίγο χυμό λεμονιού
30 αυγά.2 αυγά
3 κιλά κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα.3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα στα τέσσερα
½ κρασοπότηρο σκόρδο2 δόντια σκόρδο
5 κιλά πατάτες μέτριες ολόκληρες5 πατάτες μέτριες, ολόκληρες
2 κιλά καρότα ολόκληρα2 καρότα ολόκληρο
Λίγο καυτερό μπούκοβο ή μια καυτερή πιπεριάλίγο καυτερό μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά
500 γραμμ. σέλινο χονδροκομμένολίγο σέλινο χονδροκομμένο
1 ½ κιλό ρύζι1 φλυτζάνι καφέ ρύζι
4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο άνηθο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1.Βάζουμε σε ένα σκεύος τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, τα σκόρδα το σέλινο και το λάδι να βράσουν για 15 λεπτά.
2.Κατόπιν ρίχνουμε καθαρισμένα τα ψάρια ολόκληρα ή μεγάλα κομμάτια (αναλόγως τι έχουμε).
3.Αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί καλά και ξαφρίζουμε όσο χρειασθεί.
4.Ύστερα τα σουρώνουμε σε ένα τρυπητό και κρατάμε το ζουμί.
5.Όταν κρυώσουν ξεχωρίζουμε τα ψάρια από τα υπόλοιπα υλικά και τα ξεψαχνίζουμε, κρατώντας τα ψαχνά σε μια λεκανίτσα.
6.Παίρνουμε τα υπόλοιπα βρασμένα υλικά με προσοχή μήπως βρεθεί κανένα κόκαλο ψαριού και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ, ρίχνοντας και το υπόλοιπο λάδι μέσα για να δέσει, προσθέτοντας τον χυμό του λεμονιού και όσο νερό-ζουμί χρειασθεί για διευκόλυνση του μπλέντερ.
7.Υπολογίζουμε το νερό προσθέτοντας όσο πρέπει σε αυτό το ζουμί που κρατήσαμε και βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει.
8.Προσθέτουμε τα ψαχνά του ψαριού και τα πολτοποιημένα υλικά και αφήνουμε να πάρουν καλή βράση.
9.Ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και όταν βράσει, σε 10 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά.
10.Προσοχή το ρύζι δεν πρέπει να βράσει καλά, διότι θα συνεχίσει να βράζει και μετά, μέχρι να κρυώσει.
11.Στην συνέχεια ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
12.Κατόπιν ανακατεύοντας συνέχεια την κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αυγολέμονο με προσοχή, μην μας «κόψει».
13.Δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε και σερβίρουμε ζεστή.
14.Κατά το σερβίρισμα γαρνίρουμε το κάθε πιάτο με ψιλοκομμένο άνηθο.
15.Συμβουλή:
16.Τα κεφάλια των ψαριών δεν τα πετάμε ουδέποτε, καθώς και τα συκωτάκια τους με τα αυγά τους, όταν είναι φρέσκα και τα χρησιμοποιούμε στη σούπα.
17.Τα καλύτερα ψάρια για σούπα είναι: Κοκκινόψαρα, Βακαλάος, Ροφός, Δράκαινες, Πετρόψαρα γενικά κλπ.
18.Η πολτοποίηση κατά προτίμηση αν γίνει με τα χέρια, έχει καλύτερο αποτέλεσμα.
19.Τα ψάρια τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε καλά, τα αλατίζουμε για να φύγουν τα αίματα και τα αφήνουμε μερικές ώρες να καθαρίσουν.
20.Κατόπιν τα πλένουμε να φύγει το περιττό αλάτι και τα βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν.
21.Όταν βράζουμε τα κηπουρικά μαζί με τα ψάρια όπως προεγράφη, σπάζει η μυρουδιά της ψαρίλας.
22.Είναι κέρδος να ξεπλένουμε τα κόκαλα που ξεχωρίσαμε από τα ψαχνά, ώστε να πάρουμε το πολύτιμο ζουμί τους και κατόπιν τα πετάμε.
23.Αντί για ρύζι είναι πιο παραδοσιακό-πρακτικό και εύγευστο να ρίχνουμε ζυμαρικά που προτιμούμε ( μανέστρα, αστράκι, ρυζόνι, κ.λπ.).
24.Αν είναι νηστεία κάνουμε το δέσιμο της σούπας χωρίς αυγά, χτυπώντας τα κηπουρικά μέχρι να γίνουν πολύ πηχτή κρέμα.
25.Όταν είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε χωρίς να συνεχίσουμε την βράση, διότι θα ξεράσει το λάδι και θα κολλήσει.