Υλικά

11 κιλά φάβα, (κίτρινη, πράσινη κλπ. ότι προτημάμε)700 γραμμ. φάβα, (κίτρινη, πράσινη κλπ. ό,τι προτιμάμε)
3 κιλά λάδι.½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
Μία μονόχουφτο αλάτιαλάτι
Μία κουταλιά φαγητού κουρκουμά.λίγο κουρκουμά
3 κιλά κρεμμύδια φρέσκα ή ξηρά, ψιλοκομμένα.2 κρεμμύδια φρέσκα ή ξηρά, ψιλοκομμένα
½ κιλό χυμό λεμονιού φρέσκο ή εμπορίου.λίγο χυμό λεμονιού φρέσκο ή εμπορίου
400 γραμμ. ψιλοκομμένο μαϊντανό.λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

1.Πλένουμε πολύ καλά τη φάβα, μέχρι να ασπρίσει το νερό.
2.Ρίχνουμε την πλυμένη φάβα μέσα σε ένα νταβά βαθύ να βράζει με νερό, τόσο όσο που να σκεπάζεται η φάβα πολύ καλά, μέχρι 5 πόντους από πάνω. (Προσοχή, όσο πιο βαθύ είναι το σκεύος τόσο πιο πολύς ο κίνδυνος να κολλήσει, αλλά ούτε πλωτό πολύ δεν πρέπει να ΄ναι, για να διευκολύνει το χτύπημα).
3.Όταν αρχίσει να βγάζει αφρό, ξαφρίζουμε μέχρι να καθαρίσει καλά.
4.Συγχρόνως ανακατώνουμε, μην κολλήσει.
5.Προσθέτουμε το αλάτι και τον κουρκουμά.
6.Όταν έχει βράσει, κατεβάζουμε τον νταβά από την φωτιά.
7.Προσθέτουμε το λάδι και τον χυμό του λεμονιού μέσα στην κατσαρόλα.
8.Κατόπιν χτυπάμε με το μπλέντερ πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το υλικό.
9.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση και την πήξη και ανάλογα προσθέτουμε ό,τι ζητά.
10.Σερβίρεται ζεστή σε κάθε πιάτο ξεχωριστά γιατί όταν κρυώσει θα έχει πήξει και προσθέτουμε από πάνω από λίγο κρεμμύδι και μαϊντανό.
11.Αν θέλουμε μπορούμε να ρίξουμε και από λίγο λάδι από πάνω, για εφέ.
12.Η φάβα τρώγεται ζεστή και κρύα, λαδερή και αλάδωτη.
13.Συμβουλή:
14.Όταν την μαγειρέψουμε αλάδωτη τότε προσέχουμε τα νερά να είναι λιγότερα, για να πετύχουμε καλύτερη πήξη. Τα υπόλοιπα είναι το ίδιο.