10 κιλά Γίγαντες700 γραμμ. γίγαντες | |
6 κιλά κρεμμύδια, χονδροκομμένα2 κρεμμύδια χονδροκομμένα | |
1 κρασοπότηρο σκόρδα, ψιλοκομμένα2 δόντια σκόρδο ψιλοκομμένο | |
2 κιλά καρότα κομμένα κύβους2 καρότα, κομμένα κύβους. | |
15 πιπεριές κομμένες στα 4, οποιασδήποτε ποιότητος και αποχρώσεως. 2 πιπεριές κομμένες στα 4, οποιασδήποτε ποιότητας και αποχρώσεως | |
½ κιλό πελντέ ντομάτας, η 6 κιλά φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες1 κουταλιά φαγητού μπελντέ ντομάτας ή 4 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
2 κιλά κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό | |
3 νεροπότηρα φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο, προαιρετικάλίγο φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο, προαιρετικά | |
1 κρασοπότηρο βάγια4 φύλλα βάγια | |
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι | |
¼ κιλό χυμό λεμονιού ή 1 κουταλιά γλυκού ξινόλίγο χυμό λεμονιού ή λίγο ξινό |
1. | Καθαρίζουμε και πλένουμε τους γίγαντες. |
2. | Προ του μαγειρέματος, για 10 ώρες, μουσκεύουμε τους γίγαντες σε χλιαρό νερό, με λίγο αλάτι και λίγη σόδα μαγειρική. |
3. | Την επομένη ημέρα (μετά 10 ώρες) τους ξεπλένουμε καλά και τους βάζουμε να βράσουν με ανάλογο-μπόλικο νερό. |
4. | Ξαφρίζουμε καλά και όταν έχουν βράσει καλά, τους ξεζουμίζουμε χύνοντας το πρώτο νερό της βράσης σε ένα τρυπητό μέχρι να φύγουν τα υγρά όλα. |
5. | Τους ξεπλένουμε ελαφρώς ρίχνοντας νερό από πάνω και τους αφήνουμε να στραγγίξουν καλά, έτσι πετυχαίνουμε πιο ελαφρύ φαγητό. |
6. | Προσέχουμε να μην λιώσουν. |
7. | Κατόπιν βάζουμε σε ανάλογο ταψί τους γίγαντες, αν θέλουμε να τους φουρνίσουμε. |
8. | Μοιράζουμε και τη σύμβραση, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε και φουρνίζουμε για 45,´ στους 180ο . |
9. | Το παραδοσιακότερο είναι να συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε ανάλογο νταβά. |
10. | Ρίχνουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε τη σύμβραση και ανακατεύουμε καλά. |
11. | Όταν πάρει μερικές βράσεις και ενωθούν οι γεύσεις ελέγχουμε τα υγρά και τη γεύση, διορθώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά. |
12. | Σύμβραση: |
13. | Η σύμβραση πρέπει να είναι έτοιμη, ώστε μετά το ξεζούμισμα να την ενώσουμε με τους γίγαντες. |
14. | Παράλληλα με το βράσιμο, βάζουμε σε ανάλογο νταβά το κρεμμύδι με το λάδι και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά. |
15. | Αραιώνουμε τον πελτέ με το κρασί και σβήνουμε το κρεμμύδι. |
16. | Προσθέτουμε τα σκόρδα, το σέλινο, τα βάγια, την ντομάτα, τα καρότα, το αλάτι, τις πιπεριές ολόκληρες, το λεμόνι και ανακατεύουμε μην κολλήσουν. |
17. | Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράζουν. |
18. | Συμβουλή: |
19. | Οι γίγαντες κατά κανόνα, θέλουν μούσκεμα μέχρι και 10 ώρες πριν το μαγείρεμα, πάντα με λίγο αλάτι και σόδα μαγειρική, εκτός κάποιας εξαιρέσεως. |
20. | Μετά το μούσκεμα θέλουν καλό ξέπλυμα. |
21. | Πρέπει πάντα να τους ξεζουμίζουμε, για να είναι πιο εύπεπτοι. |
22. | Προσοχή οι γίγαντες χυλώνουν πολύ εύκολα. |
23. | Στην περίπτωση που θέλουμε αλάδωτο φαγητό δεν ρίχνουμε το ανάλογο λάδι. |