Υλικά

10 κιλά Γίγαντες700 γραμμ. γίγαντες
6 κιλά κρεμμύδια, χονδροκομμένα2 κρεμμύδια χονδροκομμένα
1 κρασοπότηρο σκόρδα, ψιλοκομμένα2 δόντια σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κιλά καρότα κομμένα κύβους2 καρότα, κομμένα κύβους.
15 πιπεριές κομμένες στα 4, οποιασδήποτε ποιότητος και αποχρώσεως. 2 πιπεριές κομμένες στα 4, οποιασδήποτε ποιότητας και αποχρώσεως
½ κιλό πελντέ ντομάτας, η 6 κιλά φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες1 κουταλιά φαγητού μπελντέ ντομάτας ή 4 φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 κιλά κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό
3 νεροπότηρα φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο, προαιρετικάλίγο φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο, προαιρετικά
1 κρασοπότηρο βάγια4 φύλλα βάγια
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι
¼ κιλό χυμό λεμονιού ή 1 κουταλιά γλυκού ξινόλίγο χυμό λεμονιού ή λίγο ξινό

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε και πλένουμε τους γίγαντες.
2.Προ του μαγειρέματος, για 10 ώρες, μουσκεύουμε τους γίγαντες σε χλιαρό νερό, με λίγο αλάτι και λίγη σόδα μαγειρική.
3.Την επομένη ημέρα (μετά 10 ώρες) τους ξεπλένουμε καλά και τους βάζουμε να βράσουν με ανάλογο-μπόλικο νερό.
4.Ξαφρίζουμε καλά και όταν έχουν βράσει καλά, τους ξεζουμίζουμε χύνοντας το πρώτο νερό της βράσης σε ένα τρυπητό μέχρι να φύγουν τα υγρά όλα.
5.Τους ξεπλένουμε ελαφρώς ρίχνοντας νερό από πάνω και τους αφήνουμε να στραγγίξουν καλά, έτσι πετυχαίνουμε πιο ελαφρύ φαγητό.
6.Προσέχουμε να μην λιώσουν.
7.Κατόπιν βάζουμε σε ανάλογο ταψί τους γίγαντες, αν θέλουμε να τους φουρνίσουμε.
8.Μοιράζουμε και τη σύμβραση, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε τη γεύση, διορθώνουμε και φουρνίζουμε για 45,´ στους 180ο .
9.Το παραδοσιακότερο είναι να συνεχίσουμε το μαγείρεμα σε ανάλογο νταβά.
10.Ρίχνουμε τους γίγαντες, προσθέτουμε τη σύμβραση και ανακατεύουμε καλά.
11.Όταν πάρει μερικές βράσεις και ενωθούν οι γεύσεις ελέγχουμε τα υγρά και τη γεύση, διορθώνουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.
12.Σύμβραση:
13.Η σύμβραση πρέπει να είναι έτοιμη, ώστε μετά το ξεζούμισμα να την ενώσουμε με τους γίγαντες.
14.Παράλληλα με το βράσιμο, βάζουμε σε ανάλογο νταβά το κρεμμύδι με το λάδι και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά.
15.Αραιώνουμε τον πελτέ με το κρασί και σβήνουμε το κρεμμύδι.
16.Προσθέτουμε τα σκόρδα, το σέλινο, τα βάγια, την ντομάτα, τα καρότα, το αλάτι, τις πιπεριές ολόκληρες, το λεμόνι και ανακατεύουμε μην κολλήσουν.
17.Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράζουν.
18.Συμβουλή:
19.Οι γίγαντες κατά κανόνα, θέλουν μούσκεμα μέχρι και 10 ώρες πριν το μαγείρεμα, πάντα με λίγο αλάτι και σόδα μαγειρική, εκτός κάποιας εξαιρέσεως.
20.Μετά το μούσκεμα θέλουν καλό ξέπλυμα.
21.Πρέπει πάντα να τους ξεζουμίζουμε, για να είναι πιο εύπεπτοι.
22.Προσοχή οι γίγαντες χυλώνουν πολύ εύκολα.
23.Στην περίπτωση που θέλουμε αλάδωτο φαγητό δεν ρίχνουμε το ανάλογο λάδι.