Υλικά

13 κιλά φακές800 γραμμ. φακές
6 κιλά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 νεροπότηρα σκόρδα καθαρισμένα, ολόκληρες σκελίδες5 δόντια σκόρδα καθαρισμένα, ολόκληρες σκελίδες
½ κιλό πελτέ ντομάτας1 κουταλιά φαγητού πελτέ ντομάτας
3 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
15 διάφορες πιπεριές χονδροκομμένες2 πιπεριές χονδροκομμένες
3 κιλά καρότα κομμένα κύβους2 καρότα κομμένα κύβους
1 κιλό κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό
2 νεροπότηρα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένολίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 νεροπότηρο φύλλα βάγια5 φύλλα βάγια
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τις φακές.
2.Συνήθως οι φακές βράζουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό δεν χρειάζονται μούσκεμα νωρίτερα.
3.Πρώτα κάνουμε την σύμβραση, βάζοντας σε μια κατσαρόλα ανάλογη όλα τα υλικά, πλην της φακής και του μαϊντανού για να βράζουν, κερδίζοντας έτσι χρόνο.
4.Ρίχνουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα τις φακές και νερό που να τις σκεπάζει πάρα πολύ καλά και αφήνουμε να βράσουν.
5.Μόλις αρχίσουν να βράζουν, βγάζουμε τη βρομιά τους (αφρό), δηλ. ξαφρίζουμε με μια τρυπητή κουτάλα.
6.Όταν καθαρίσουν καλά από τον αφρό, τότε έχουμε δύο επιλογές. Πρώτη επιλογή να ξεζουμίσουμε τις φακές χύνοντας το πρώτο νερό της βράσης και να τις ξαναβάλουμε για βράσιμο με ζεστό νερό και όλη την σύμβραση. Έτσι πετυχαίνουμε πιο ελαφρύ φαγητό.
7.Αν δεν θέλουμε ξεζούμισμα - θα γίνουν πιο βαριές όμως στο στομάχι- τότε ρίχνουμε την σύμβραση μέσα στην κατσαρόλα και περιμένουμε μέχρι να βράσουν όλα τα υλικά καλά.
8.Προς το τέλος της βράσης χαμηλώνουμε τη φωτιά γιατί έτσι δένει καλύτερα το φαγητό χωρίς προσθήκη διαφόρων αμυλούχων υλικών π.χ. πατάτας κλπ.
9.Προσέχουμε μην λιώσουν, γιατί βράζουν εύκολα.
10.Διορθώνουμε τη γεύση, ρίχνουμε και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
11.Σερβίρονται και τρώγονται ζεστές.
12.Συμβουλή:
13.Τα βάγια μπορούν να βράσουν ξεχωριστά και να ρίξουμε τον χυμό στο φαγητό.
14.Στην περίπτωση που θέλουμε αλάδωτο φαγητό, μέσα στην σύμβραση δεν ρίχνουμε λάδι.