Υλικά

13 κιλά φασόλια800 γραμμ. φασόλια
7 κιλά κρεμμύδια χονδροκομμένα2 κρεμμύδια, χονδροκομμένα
1 κρασοπότηρο σκόρδα, ψιλοκομμένα2 δόντια σκόρδο, ψιλοκομμένο
5 κιλά καρότα, κομμένα κύβους2 καρότα, κομμένα κύβους
½ κιλό πελτέ ντομάτας1 κουταλιά φαγητού, πελτέ ντομάτας
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
2 κιλά κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό
4 νεροπότηρα φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο1 φλυτζάνι τσαγιού φρέσκο σέλινο, ψιλοκομμένο
1 νεροπότηρο φύλλα βάγιας, προαιρετικά4 φύλλα βάγιας, προαιρετικά
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε και πλένουμε τα φασόλια.
2.Προ του μαγειρέματος, για 10 ώρες, μουσκεύουμε τα φασόλια σε χλιαρό νερό, με λίγο αλάτι.
3.Κατόπιν τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε να βράσουν με ανάλογο μπόλικο νερό.
4.Ξαφρίζουμε καλά και όταν έχουν βράσει (όχι να λιώσουν) τα στραγγίζουμε σε ένα τρυπητό, μέχρι να φύγουν τα υγρά όλα.
5.Παράλληλα βάζουμε σε ανάλογο νταβά, το κρεμμύδι με το λάδι, μέχρι να ξανθίσει.
6.Ρίχνουμε μέσα στον μπελντέ το κρασί για να αραιώσει και σβήνουμε το κρεμμύδι.
7.Προσθέτουμε τα σκόρδα, τα καρότα, το αλάτι, τα βάγια και ανακατεύουμε μην κολλήσουν.
8.Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά.
9.Ρίχνουμε τα φασόλια.
10.Ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε και το σέλινο και αφήνουμε να βράσουν καλά.
11.Προσέχουμε μην λιώσουν και στο τέλος να έχουν λίγη και πηκτή σάλτσα.
12.Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά, διορθώνουμε τη γεύση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
13.Σερβίρονται ζεστά και τρώγονται με πιρούνι.
14.Συμβουλή:
15.Τα φασόλια κατά κανόνα θέλουν μούσκεμα, πάντα με λίγο αλάτι, εκτός κάποιας εξαιρέσεως.
16.Μετά το μούσκεμα θέλουν καλό ξέπλυμα.
17.Τα βάγια μπορούν να βράσουν ξεχωριστά και να ρίξουμε τον χυμό τους στο φαγητό.
18.Μετά το βράσιμο στον νταβά, μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο για 30 λεπτά, γίνονται θαυμάσια!