20 κιλά ντομάτες φρέσκες ώριμες5 ντομάτες φρέσκες ώριμες | |
1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα1 μέτριο, κρεμμύδι ψιλοκομμένο | |
½ κιλό μαϊδανό ή άνηθο, ψιλοκομμένολίγο μαϊδανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο | |
1 κιλό πιπεριές φρέσκες διάφορες ψιλοκομμένες2 μέτριες πιπεριές φρέσκες διάφορες, ψιλοκομμένες | |
280 αυγά15 αυγά | |
4 κιλά τυρί φέτα, τριμμένο200 γραμμ., τυρί φέτα, τριμμένο | |
½ μονόχουφτο αλάτιαλάτι | |
2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
1 κιλό κρασί λευκό1 φλυτζάνι καφέ, κρασί λευκό |
1. | Καθαρίζουμε (εάν είναι δυνατόν ξεφλουδίζουμε καλύτερα), πλένουμε και κόβουμε σε μεγάλους κύβους τις ντομάτες. |
2. | Ρίχνουμε τις κομμένες ντομάτες σε ένα τρυπητό να στραγγίζουν, μέχρι να έρθει η ώρα τους. |
3. | Σπάζουμε τα αυγά όλα, μέσα σε μια ανάλογη λεκάνη και ρίχνουμε μέσα το αλάτι |
4. | Χτυπάμε καλά τα αυγά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φτάσει η ώρα τους. |
5. | Κατόπιν σε έναν νταβά, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι, σε σιγανή φωτιά και μετά από λίγο ρίχνουμε και τις πιπεριές, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια. |
6. | Σβήνουμε με το κρασί. |
7. | Ύστερα ρίχνουμε τα αυγά, μετά τις ντομάτες και ανακατεύουμε συνέχεια μην κολλήσουν. |
8. | Όταν ενωθούν αυτά τα υλικά και έχουν δέσει, πριν κατευάσουμε τον νταβά, ρίχνουμε και το τυρί με τον μαϊντανό ανακετεύοντας συνέχεια. |
9. | Κατεβάζουμε τον νταβά από τη φωτιά, δεν τον σκεπάζουμε και σερβίρουμε ζεστό με γαούρτι ή ρύζι ή πληγούρι ή κους-κους. |
10. | Συμβουλή: |
11. | Μπορούμε να αφήσουμε να βράσουν οι ντομάτες και να λιώσουν, δεν υπάρχει πρόβλημα, απλώς θα έχουμε πολλά ζουμιά που πρέπει να τα εξατμήσουμε και δεν θα έχουμε την αίσθηση της ντομάτας σαν όγκο. Όμως η γεύση θα είναι καλύτερη. |
12. | Χρειάζεται προσοχή στα υγρά. Δεν πρέπει να έχουν πολλά υγρά στο τέλος και αν παρ᾽ ελπίδα έχουν υγρά, πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα. Στο σερβίρισμα σερβίρουμε με τρυπητή κουτάλα χωρίς να τα μεταφέρουμε στο πιάτο. |
13. | Μπορούμε στο σοτάρισμα, να προσθέσουμε οποιοδήποτε άλλο κηπουρικό θέλουμε, όμως σε πολύ μικρή ποσότητα. Μανιτάρια αν θέλουμε, βάζουμε ελεύθερα αρκετά. Γίνονται εξαίσια. |
14. | Στο σερβίρισμα μπορούμε να ρίξουμε στην κάθε μερίδα, από λίγο κασέρι ή κεφαλοτύρι της προτιμήσεώς μας. |