Υλικά

50 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κύβους9 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κύβους
100 αυγά2 αυγά
16 γάλατα εβαπορέ½ κουτί, γάλα εβαπορέ
8 κιλά τυρί, φέττα200 γραμμ. τυρί, φέτα
2 κιλά τυρί, κασσέρι μαλακό της προτιμήσεώς μας300 γραμμ. τυρί, κασέρι μαλακό της προτιμήσεώς μας
1 κρασοπότηρο αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό
1 νεροπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη
1 ρακοπότηρο πιπέρι της προτιμήσεώς μας τριμμένο, (συνιστώμενο το πράσινο)λίγο πιπέρι της προτιμήσεώς μας τριμμένο, (συνιστώμενο το πράσινο)
1 κιλό περίπου, λάδι1 φλυτζάνι καφέ, λάδι
λάδι για το τηγάνισμαλάδι, για το τηγάνισμα
4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο φρέσκολίγο μαϊντανό ήδυόσμο φρέσκο
2 κιλά σολομό καπνιστό (προαιρετικά)200 γραμμ. σολομό καπνιστό (προαιρετικά)
4 φακελάκια μπέικιν-πάουντερλίγο μπέικιν-πάουντερ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε κύβους τις πατάτες, τις πλένουμε για να φύγει το πολύ άμυλο και τις στραγγίζουμε από τα νερά τους.
2.Αλατίζουμε και τηγανίζουμε σχεδόν καλά, χωρίς να ξεραθούν τα πατατάκια ή καλύτερα τις ψήνουμε στον φούρνο.
3.Προσοχή στο αλάτι, διότι θα πέσουν και τα τυριά.
4.Μοιράζουμε ισόποσα τα πατατάκια-κύβους σε ανάλογη λαμαρίνα, αφού προηγουμένως τη λαδώσουμε.
5.Όσο τηγανίζονται τα πατατάκια, σπάζουμε τα αυγά σε μία λεκάνη.
6.Ρίχνουμε μέσα στα σπασμένα αυγά τα γάλατα, το αλεύρι, το μπέικιν, τα μυρωδικά -δυόσμο, ρίγανη- και χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν, ώστε να είναι έτοιμα.
7.Παράλληλα τρίβουμε τα τυριά και τα ενώνουμε μεταξύ τους.
8.Ρίχνουμε τα τυριά στη λαμαρίνα καθώς και τον σολομό τριμμένο.
9.Κατόπιν βάζουμε το υλικό με τα χτυπημένα αυγά στη λαμαρίνα.
10.Ανακατεύουμε απαλά με τα δάχτυλα ώστε να εισχωρήσουν τα υλικά ισόποσα, σε όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας (να περάσει ανάμεσα από τις πατάτες).
11.Κουνάμε ελαφρώς τη λαμαρίνα, να ισοσταθμήσουμε τα υλικά.
12.Ψήνουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 180 βαθμών, για μία ώρα.
13.Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο δεν το σκεπάζουμε καθόλου, μέχρι να σερβίρουμε.
14.Σερβίρεται και τρώγεται ζεστό.
15.Συμβουλή:
16.Η ανωτέρω είναι μια γενική συνταγή. Όμως μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά μαζί με τα πατατάκια.
17.Τέτοια υλικά είναι: μανιτάρια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, ντομάτες, κρεμμύδια ξηρά ή φρέσκα καλύτερα, μελιτζάνες, καρότα, οποιοδήποτε κηπουρικό της επιθυμίας μας, ακόμη και διάφορα ψάρια.
18.Όλα αυτά δεν πρέπει να υπερισχύουν της πατάτας. Τα τηγανίζουμε και αυτά ελαφρώς και τα προσθέτουμε.
19.Όμως το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει μόνο με ένα εκ των ανωτέρω υλικών χωρίς τις πατάτες ή με λιγότερα από τα υπόλοιπα υλικά.
20.Οι πατάτες μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε σχέδιο, όχι μόνον κύβους, αρκεί να είναι μικρά τεμάχια.
21.Εάν τα τυριά είναι ελαφριά στο αλάτι, τότε πρέπει να ρίξουμε το ανάλογο αλάτι στα αυγά, πριν τα χτυπήσουμε.
22.Προσοχή δεν τρώγεται κρύο ευχάριστα, χάνει την γεύση του και δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι.