50 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κύβους9 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κύβους | |
100 αυγά2 αυγά | |
16 γάλατα εβαπορέ½ κουτί, γάλα εβαπορέ | |
8 κιλά τυρί, φέττα200 γραμμ. τυρί, φέτα | |
2 κιλά τυρί, κασσέρι μαλακό της προτιμήσεώς μας300 γραμμ. τυρί, κασέρι μαλακό της προτιμήσεώς μας | |
1 κρασοπότηρο αλάτι ψιλόαλάτι ψιλό | |
1 νεροπότηρο ρίγανηλίγη ρίγανη | |
1 ρακοπότηρο πιπέρι της προτιμήσεώς μας τριμμένο, (συνιστώμενο το πράσινο)λίγο πιπέρι της προτιμήσεώς μας τριμμένο, (συνιστώμενο το πράσινο) | |
1 κιλό περίπου, λάδι1 φλυτζάνι καφέ, λάδι | |
λάδι για το τηγάνισμαλάδι, για το τηγάνισμα | |
4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο φρέσκολίγο μαϊντανό ήδυόσμο φρέσκο | |
2 κιλά σολομό καπνιστό (προαιρετικά)200 γραμμ. σολομό καπνιστό (προαιρετικά) | |
4 φακελάκια μπέικιν-πάουντερλίγο μπέικιν-πάουντερ | |
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις1 φλυτζάνι τσαγιού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις |
1. | Καθαρίζουμε, πλένουμε, κόβουμε κύβους τις πατάτες, τις πλένουμε για να φύγει το πολύ άμυλο και τις στραγγίζουμε από τα νερά τους. |
2. | Αλατίζουμε και τηγανίζουμε σχεδόν καλά, χωρίς να ξεραθούν τα πατατάκια ή καλύτερα τις ψήνουμε στον φούρνο. |
3. | Προσοχή στο αλάτι, διότι θα πέσουν και τα τυριά. |
4. | Μοιράζουμε ισόποσα τα πατατάκια-κύβους σε ανάλογη λαμαρίνα, αφού προηγουμένως τη λαδώσουμε. |
5. | Όσο τηγανίζονται τα πατατάκια, σπάζουμε τα αυγά σε μία λεκάνη. |
6. | Ρίχνουμε μέσα στα σπασμένα αυγά τα γάλατα, το αλεύρι, το μπέικιν, τα μυρωδικά -δυόσμο, ρίγανη- και χτυπάμε με το σύρμα να ενωθούν, ώστε να είναι έτοιμα. |
7. | Παράλληλα τρίβουμε τα τυριά και τα ενώνουμε μεταξύ τους. |
8. | Ρίχνουμε τα τυριά στη λαμαρίνα καθώς και τον σολομό τριμμένο. |
9. | Κατόπιν βάζουμε το υλικό με τα χτυπημένα αυγά στη λαμαρίνα. |
10. | Ανακατεύουμε απαλά με τα δάχτυλα ώστε να εισχωρήσουν τα υλικά ισόποσα, σε όλη την επιφάνεια της λαμαρίνας (να περάσει ανάμεσα από τις πατάτες). |
11. | Κουνάμε ελαφρώς τη λαμαρίνα, να ισοσταθμήσουμε τα υλικά. |
12. | Ψήνουμε στον φούρνο σε θερμοκρασία 180 βαθμών, για μία ώρα. |
13. | Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο δεν το σκεπάζουμε καθόλου, μέχρι να σερβίρουμε. |
14. | Σερβίρεται και τρώγεται ζεστό. |
15. | Συμβουλή: |
16. | Η ανωτέρω είναι μια γενική συνταγή. Όμως μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά μαζί με τα πατατάκια. |
17. | Τέτοια υλικά είναι: μανιτάρια, πιπεριές πράσινες και κόκκινες, ντομάτες, κρεμμύδια ξηρά ή φρέσκα καλύτερα, μελιτζάνες, καρότα, οποιοδήποτε κηπουρικό της επιθυμίας μας, ακόμη και διάφορα ψάρια. |
18. | Όλα αυτά δεν πρέπει να υπερισχύουν της πατάτας. Τα τηγανίζουμε και αυτά ελαφρώς και τα προσθέτουμε. |
19. | Όμως το ίδιο φαγητό μπορεί να γίνει μόνο με ένα εκ των ανωτέρω υλικών χωρίς τις πατάτες ή με λιγότερα από τα υπόλοιπα υλικά. |
20. | Οι πατάτες μπορούν να κοπούν σε οποιοδήποτε σχέδιο, όχι μόνον κύβους, αρκεί να είναι μικρά τεμάχια. |
21. | Εάν τα τυριά είναι ελαφριά στο αλάτι, τότε πρέπει να ρίξουμε το ανάλογο αλάτι στα αυγά, πριν τα χτυπήσουμε. |
22. | Προσοχή δεν τρώγεται κρύο ευχάριστα, χάνει την γεύση του και δημιουργεί πρόβλημα στο στομάχι. |