45 κιλά πατάτες μετρίου μεγέθους, καθαρισμένες και κομμένες μπουκιές10 πατάτες μετρίου μεγέθους, καθαρισμένες και κομμένες μπουκιές, (περίπου 2 κιλά) | |
10 γάλατα εβαπορέ½ φλυτζάνι τσαγιού, γάλα εβαπορέ | |
300 γραμμ. χυμό λεμόνι2 κουταλιές φαγητού, χυμό λεμόνι | |
2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
2 κουταλιές ρίγανη (προαιρετικά)λίγη ρίγανη (προαιρετικά) | |
1 κουταλιά γλυκού κουρκουμάλίγο κουρκουμά |
1. | Βράζουμε τις πατάτες σε νταβαδάκι ή στον αέρα, πολύ καλά. |
2. | Αφού βράσουν -αυτό το διαπιστώνουμε όταν με το πιρούνι καρφώσουμε μερικές και βλέπουμε ότι δεν κρατιούνται επάνω του αλλά πέφτουν- τις κατεβάζουμε από την φωτιά. |
3. | Στραγγίζουμε από τα νερά και τις ρίχνουμε όλες σε μία λεκάνη ανάλογη. |
4. | Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε όλα μαζί στο μίξερ, μέχρι να γίνει ένας ομογενοποιημένος πολτός. |
5. | Δοκιμάζουμε τη γεύση διορθώνοντας με ό,τι έχει ανάγκη. |
6. | Προσοχή, αν χρειασθεί, δεν ρίχνουμε παγωμένο νερό αλλά ζεστό γιατί θα σβολιάσει. |
7. | Σερβίρεται ζεστός καθώς και κρύος με ψητά και τηγανητά φαγητά κατά τις προτιμήσεις μας. |
8. | Συμβουλή: |
9. | Γαρνίρεται με ψιλοκομμένο μαϊδανό. |