55 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες μεγάλες μπουκιές (ακανόνιστο σχήμα)9 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες μεγάλες μπουκιές (ακανόνιστο σχήμα), (περίπου 2 κιλά) | |
7 κιλά ψιλοκομμένο κρεμμύδι2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
½ κρασοπότηρο μπαχάρι1 κουταλιά φαγητού μπαχάρι | |
1 νεροπότηρο φύλλα βάγια 5 φύλλα βάγια | |
1 νεροπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο3 δόντια ψιλοκομμένο σκόρδο | |
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
1 κουταλιά φαγητού ξινόλίγο ξινό | |
½ κιλό ντοματοπολτό ή 7 κιλά ντομάτα φρέσκια-ψιλοκομμένη και στραγγισμένη με λίγο αλάτι½ κουταλιά φαγητού, τοματοπολτό ή 2 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες με λίγο αλάτι | |
1 ½ κιλό κρασί λευκό1 ρακοπότηρο, κρασί λευκό | |
4 νεροπότηρα μαϊντανό ή σέλινο ψιλοκομμένολίγο μαϊντανό ή σέλινο ψιλοκομμένο |
1. | Σε έναν νταβά ανάλογο, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι. |
2. | Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν οι πατάτες καλά. |
3. | Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλινο-μαϊδανό, τα βάγια, το μπαχάρι και το αλάτι. |
4. | Προσθέτουμε νερό τόσο μέχρι να σκεπάζονται οι πατάτες και βράζουμε για 20´ λεπτά, με σκεπασμένο τον νταβά. |
5. | Κατόπιν ρίχνουμε τον αραιωμένο ντοματοπολτό και το ξινό. |
6. | Συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να πέφτουν από το πιρούνι. |
7. | Όταν τις κατεβάσουμε, να υπάρχει αρκετός ζωμός στον νταβά διότι θα τον ρουφήξουν όλο, όταν κρυώσουν. |
8. | Δοκιμάζουμε τη γεύση διορθώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά. |
9. | Σερβίρεται ζεστό και κρύο χωρίς να χάνει στη γεύση. |
10. | Συμβουλή: |
11. | Η φωτιά προς το τέλος, να είναι λιγότερη για να μην κολλήσουν. |
12. | Μπορούμε να ρίξουμε πιπεριές φλωρίνης, που ταιριάζουν πολύ σε αυτό το φαγητό. |