Υλικά

55 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες μεγάλες μπουκιές (ακανόνιστο σχήμα)9 πατάτες καθαρισμένες και κομμένες μεγάλες μπουκιές (ακανόνιστο σχήμα), (περίπου 2 κιλά)
7 κιλά ψιλοκομμένο κρεμμύδι2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
½ κρασοπότηρο μπαχάρι1 κουταλιά φαγητού μπαχάρι
1 νεροπότηρο φύλλα βάγια 5 φύλλα βάγια
1 νεροπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο3 δόντια ψιλοκομμένο σκόρδο
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κουταλιά φαγητού ξινόλίγο ξινό
½ κιλό ντοματοπολτό ή 7 κιλά ντομάτα φρέσκια-ψιλοκομμένη και στραγγισμένη με λίγο αλάτι½ κουταλιά φαγητού, τοματοπολτό ή 2 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες με λίγο αλάτι
1 ½ κιλό κρασί λευκό1 ρακοπότηρο, κρασί λευκό
4 νεροπότηρα μαϊντανό ή σέλινο ψιλοκομμένολίγο μαϊντανό ή σέλινο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Σε έναν νταβά ανάλογο, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι.
2.Προσθέτουμε τις πατάτες και συνεχίζουμε να σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν οι πατάτες καλά.
3.Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλινο-μαϊδανό, τα βάγια, το μπαχάρι και το αλάτι.
4.Προσθέτουμε νερό τόσο μέχρι να σκεπάζονται οι πατάτες και βράζουμε για 20´ λεπτά, με σκεπασμένο τον νταβά.
5.Κατόπιν ρίχνουμε τον αραιωμένο ντοματοπολτό και το ξινό.
6.Συνεχίζουμε το βράσιμο, μέχρι να πέφτουν από το πιρούνι.
7.Όταν τις κατεβάσουμε, να υπάρχει αρκετός ζωμός στον νταβά διότι θα τον ρουφήξουν όλο, όταν κρυώσουν.
8.Δοκιμάζουμε τη γεύση διορθώνουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
9.Σερβίρεται ζεστό και κρύο χωρίς να χάνει στη γεύση.
10.Συμβουλή:
11.Η φωτιά προς το τέλος, να είναι λιγότερη για να μην κολλήσουν.
12.Μπορούμε να ρίξουμε πιπεριές φλωρίνης, που ταιριάζουν πολύ σε αυτό το φαγητό.