Υλικά

6 κιλά χονδρά μακαρόνια παστίτσιου300 γραμμ. χονδρά μακαρόνια παστίτσιου
7 κιλά κρεμμύδι ψιλοκομμένο1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο σκόρδο ψιλοκομμένο1 δόντι σκόρδο ψιλοκομμένο
½ κιλό ντοματοπολτό ή 7 κιλά ντομάτα φρέσκια ψιλοκομμένη και στραγγισμένη με λίγο αλάτι1 κουταλιά φαγητού ντοματοπολτό ή 3 ντομάτες φρέσκες ψιλοκομμένες και στραγγισμένες με λίγο αλάτι
1 ½ κιλό κρασί λευκό2 κουταλιές φαγητού, κρασί λευκό
4 κιλά τόνο κονσέρβα χωρίς τα υγρά του200 γραμμ., τόνο κονσέρβα χωρίς τα υγρά του
5 κιλά τυρί φέτα200 γραμμ., τυρί φέτα
40 αυγά3 αυγά
2 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι
4 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένοΛίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 νεροπότηρα άνηθο ψιλοκομμένοΛίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Για το τέλος:Για το τέλος:
Μπεσαμέλ για 100 διακονιέςμπεσαμέλ για 5 διακονιές
2 νεροπότηρα φρυγανιά τριμμένηλίγο φρυγανιά τριμμένη
200 γραμμ. λάδι2 κουταλιές φαγητού λάδι

Εκτέλεση

1.Βράζουμε τα μακαρόνια με λίγο αλάτι (όχι πολύ - να κρατάνε λίγο), τα κρυώνουμε και τα στραγγίζουμε σε τρυπητό.
2.Ύστερα τα μοιράζουμε σε ανάλογη λαμαρίνα της επιλογής μας, αφού πρώτα την αλείψουμε πολύ καλά με λάδι.
3.Μετά βάζουμε σε ένα σκεύος ανάλογο, το κρεμμύδι με το λάδι να βράσει, ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις βγάλει τα νερά του το κρεμμύδι και έχει μαλακώσει, το σβήνουμε με το κρασί. Παράλληλα αραιώνουμε τον ντοματοπολτό με πολύ λίγο νερό και τον ρίχνουμε και αυτόν μέσα στην σύμβραση. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα μυρωδικά κλπ., εκτός από τον τόνο, τα αυγά και το τυρί. Τα αφήνουμε να βράσουν λίγο και να διατηρήσουν λίγα υγρά.
4.Κατόπιν στραγγίζουμε τον τόνο να φύγουν τα υγρά-λάδια-άλμη και τα συντηρητικά τους, (αν χρειασθεί στείβουμε τα λιωμένα κομμάτια να καθαρίσουν από τα νερά τους) και τον σκορπίζουμε στα μακαρόνια ομοιόμορφα και ισόποσα, τρίβοντας τα μεγάλα κομμάτια πάνω από τη λαμαρίνα, στα μακαρόνια.
5.Τρίβουμε τα τυριά σε μια λεκάνη, σπάζουμε τα αυγά μέσα στα τυριά και τα ανακατώνουμε. Κατεβάζουμε από την φωτιά τη σύμβραση και την αφήνουμε για λίγο να αργάσει.
6.Ύστερα ενώνουμε τα τυριά με τη σύμβραση και ανακατώνουμε να ενωθούν. Εδώ αν δεν χρησιμοποιήσουμε ντοματοπολτό και βάλουμε φρέσκια ντομάτα, είναι η στιγμή που πρέπει να ρίξουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, μέσα στη σύμβραση. Προσοχή δεν την βάζουμε να βράσει αλλά όταν κατεβάσουμε τη σύμβραση μαζί με τα τυριά, για να διατηρηθεί ζωντανή και να μην βγάλει πολλά υγρά.
7.Κατόπιν ρίχνουμε ομοιόμορφα και ισόποσα αυτή τη σύμβραση πάνω στα μακαρόνια και πάνω από τον τόνο. Ανακατώνουμε ελαφρά με τα δάκτυλα, ώστε να κρυφτεί η περισσότερη γέμιση μέσα στα μακαρόνια. Ισιάζουμε την επιφάνεια, να μην προεξέχουν μακαρόνια προς τα επάνω και απλώνουμε λεπτή στρώση μπεσαμέλ από πάνω, ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά, ραντίζουμε και με λίγο λάδι από πάνω, κυρίως στις γωνίες και φουρνίζουμε. Ψήνεται σε 180 βαθμούς, για μία ώρα.
8.Συμβουλή:
9.Προσοχή η φρέσκια ντομάτα πρέπει να είναι ζωντανή μέσα στο φαγητό, θα ψηθεί στον φούρνο. Επίσης ο τόνος πρέπει και αυτός να μην διαλυθεί (γιατί διαλύεται πολύ εύκολα), αλλά να φαίνεται μέσα στο φαγητό.
10.Η μπεσαμέλ να είναι λεπτή στρώση.
11.Την ίδια διαδικασία κάνουμε αν θέλουμε να φτιάξουμε αυτό το φαγητό με διάφορα κηπουρικά της εποχής ή ακόμη και σε συνδυασμό με μακαρόνια, γίνονται πολύ ωραία.