Υλικά

6 κιλά χονδρά μακαρόνια παστίτσιου300 γραμμ. χονδρά μακαρόνια παστίτσιου
8-9 κιλά τυρί φέτα300 γραμμ., τυρί φέτα
4 κιλά κασέρια διάφορα200 γραμμ., κασέρια διάφορα
60 αυγά2 αυγά
2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
4 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένολίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 νεροπότηρα άνηθο ψιλοκομμένολίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 κρασοπότηρο Ρίγανηλίγη ρίγανη
Για το τέλος:Για το τέλος:
Μπεσαμέλ για 100 διακονιέςμπεσαμέλ για 5 διακονιές
2 νεροπότηρα Φρυγανιά τριμμένηλίγη φρυγανιά τριμμένη
200 γραμμ. λάδι2 κουταλιές φαγητού λάδι

Εκτέλεση

1.Βράζουμε τα μακαρόνια με λίγο αλάτι (όχι πολύ αλλά να κρατάνε λίγο), τα κρυώνουμε και τα στραγγίζουμε σε τρυπητό.
2.Ύστερα λαδώνουμε τα μακαρόνια με λάδι, (αν θέλουμε μπορούμε να το κάψουμε το λάδι και να ρίξουμε και λίγο σκόρδο τριμμένο μέσα) και τα μοιράζουμε στη λαμαρίνα της επιλογής μας, αφού πρώτα την αλείψουμε πολύ καλά με λάδι.
3.Κατόπιν τρίβουμε όλα τα τυριά, σπάζουμε τα αυγά μέσα στα τυριά, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μέσα -πλην της μπεσαμέλ- και τη φρυγανιά και τα ανακατεύουμε καλά. Προσοχή αλάτι δεν θα χρειασθεί γιατί έχουν τα τυριά.
4.Μοιράζουμε τη γέμιση (μείγμα) στη λαμαρίνα και σκορπίζουμε ομοιόμορφα τη γέμιση στα μακαρόνια και συγχρόνως ανακατώνουμε ελαφρά για να κρυφτεί το περισσότερο μέσα στα μακαρόνια. Ισιάζουμε την επιφάνεια, να μην προεξέχουν μακαρόνια προς τα επάνω και απλώνουμε λεπτή στρώση μπεσαμέλ από πάνω, ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά, ραντίζουμε και με λίγο λάδι από πάνω, κυρίως στις γωνίες, στη λαμαρίνα και φουρνίζουμε. Ψήνεται σε 180 βαθμούς, για μία ώρα.
5.Συμβουλή:
6.Την ίδια διαδικασία κάνουμε αν θέλουμε να φτιάξουμε αυτό το φαγητό με διάφορα κηπουρικά της εποχής ή ακόμη και σε συνδυασμό με μακαρόνια μέσα, γίνονται πολύ ωραία.