1 κιλό βολβούς παντζάρι2 μέτριους βολβούς παντζάρι | |
1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο1 δόντι ψιλοκομμένο σκόρδο | |
3 κουταλιές σούπας ξύδι1 κουταλιά γλυκού ξύδι | |
1 ½ κιλά λάδι1 ½ φλυτζάνι του καφέ λάδι | |
½ κιλό χυμό φρέσκου λεμονιού2 ρακοπότηρα χυμό, φρέσκου λεμονιού | |
αλάτιαλάτι | |
4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο μαϊδανό, για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)½ κρασοπότηρο ψιλοκομμένο μαϊδανό, για το γαρνίρισμα (προαιρετικό) |
1. | Καθαρίζουμε τα παντζάρια, ξεχωρίζουμε τα φύλλα από τους βολβούς και πλένουμε πολύ καλά. |
2. | Βράζουμε τους βολβούς πολύ καλά και τους στραγγίζουμε. |
3. | Καθαρίζουμε τους βρασμένους βολβούς έναν-έναν, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την φλούδα τους κάτω από άφθονο νερό στη βρύση, μέχρι να καθαρίσουν καλά. |
4. | Ρίχνουμε εναλλάξ μέσα στο μπλέντερ, από λίγους βολβούς, λάδι, λεμόνι, σκόρδο, ξύδι και αλάτι. |
5. | Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να δέσει καλά. |
6. | Πρέπει να γίνει μία ρευστή λεία κρέμα. |
7. | Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε όλα τα υλικά. |
8. | Ενώνουμε το παραχθέν μείγμα ανακατεύοντας πολύ καλά. |
9. | Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση και είναι έτοιμο για σερβίρισμα. |
10. | Περιχύνουμε από μισό κρασοπότηρο τουλάχιστον, στην κάθε μερίδα παντζαροσαλάτας (βολβούς ή παντζαρόφυλλα) και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊδανό. |
11. | Συμβουλή: |
12. | Αντί για σκέτο παντζάρι μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε λίγη πατάτα. |