Υλικά

1 κιλό βολβούς παντζάρι2 μέτριους βολβούς παντζάρι
1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο1 δόντι ψιλοκομμένο σκόρδο
3 κουταλιές σούπας ξύδι1 κουταλιά γλυκού ξύδι
1 ½ κιλά λάδι1 ½ φλυτζάνι του καφέ λάδι
½ κιλό χυμό φρέσκου λεμονιού2 ρακοπότηρα χυμό, φρέσκου λεμονιού
αλάτιαλάτι
4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο μαϊδανό, για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)½ κρασοπότηρο ψιλοκομμένο μαϊδανό, για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε τα παντζάρια, ξεχωρίζουμε τα φύλλα από τους βολβούς και πλένουμε πολύ καλά.
2.Βράζουμε τους βολβούς πολύ καλά και τους στραγγίζουμε.
3.Καθαρίζουμε τους βρασμένους βολβούς έναν-έναν, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας την φλούδα τους κάτω από άφθονο νερό στη βρύση, μέχρι να καθαρίσουν καλά.
4.Ρίχνουμε εναλλάξ μέσα στο μπλέντερ, από λίγους βολβούς, λάδι, λεμόνι, σκόρδο, ξύδι και αλάτι.
5.Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και να δέσει καλά.
6.Πρέπει να γίνει μία ρευστή λεία κρέμα.
7.Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε όλα τα υλικά.
8.Ενώνουμε το παραχθέν μείγμα ανακατεύοντας πολύ καλά.
9.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
10.Περιχύνουμε από μισό κρασοπότηρο τουλάχιστον, στην κάθε μερίδα παντζαροσαλάτας (βολβούς ή παντζαρόφυλλα) και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊδανό.
11.Συμβουλή:
12.Αντί για σκέτο παντζάρι μπορούμε, αν θέλουμε, να βάλουμε λίγη πατάτα.