Υλικά

10 μέτρια κολοκυθάκια1 μέτριο κολοκυθάκι
1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο σκόρδο1 δόντι ψιλοκομμένο σκόρδο
2 κουταλιές σούπας ξύδι1 κουταλιά γλυκού ξύδι
1 ½ κιλό λάδι1 ½ φλυτζάνι του καφέ λάδι
½ κιλό χυμό, φρέσκου λεμονιού2 ρακοπότηρα χυμό, φρέσκου λεμονιού
αλάτιαλάτι
4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο μαϊδανό, για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)½ κρασοπότηρο ψιλοκομμένο μαϊδανό, για το γαρνίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση

1.Βράζουμε τα κολοκυθάκια καλά και τα στραγγίζουμε.
2.Ρίχνουμε εναλλάξ μέσα στο μπλέντερ, από λίγο κολοκύθι, λάδι, λεμόνι, σκόρδο, ξύδι και αλάτι
3.Χτυπάμε πολύ καλά το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί και δέσει καλά.
4.Πρέπει να γίνει μία ρευστή λεία κρέμα.
5.Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουμε, όλα τα υλικά.
6.Ενώνουμε το παραχθέν μείγμα, ανακατεύοντας πολύ καλά.
7.Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε την γεύση και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
8.Περιχύνουμε από μισό κρασοπότηρο τουλάχιστον, στην κάθε μερίδα και γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊδανό.
9.Συμβουλή:
10.Αντί για σκέτο κολοκύθι μπορούμε αν θέλουμε, να βάλουμε λίγη πατάτα ή καρότο ή πράσο, ακόμη και λίγο από το καθένα.
11.Η ίδια ακριβώς κρέμα γίνεται και με παντζάρια ή παντζαρόφυλλα για την παντζαροσαλάτα.