Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια ξύνοντας με ένα μαχαίρι, όπου χρειάζεται, κάτω από άφθονο νερό.
2.Τα ρίχνουμε στον νταβά με τάξη και σειρά για να μην σπάσουν.
3.Ρίχνουμε νερό, χωρίς να τα σκεπάζει τελείως και λίγο αλάτι
4.Αφού βράσουν, σε 15´ λεπτά τα σερβίρουμε στα πιάτα ρίχνοντας από λίγο λάδι και ρίγανη.
5.Στην τράπεζα ο κάθε ένας ρίχνει ό,τι προτιμάει, ξύδι ή λεμόνι.
6.Συμβουλή:
7.Το ίδιο βράσιμο και μάλιστα ασφαλές, είναι πολύ εύκολο να γίνει στον αέρα όταν υπάρχει ο κατάλληλος φούρνος.
8.Αντί για λάδι μετά το σερβίρισμα μπορούμε να κάνουμε μία «σάλτσα κολοκυθιού του Φάνη» και να τα περιχύσουμε.
9.Αυτά τα κολοκυθάκια συνηθίζεται, στο Άγιον Όρος, να συνοδεύουν το αγιορείτικο μαγειρεμένο ψάρι στο ίδιο πιάτο (τόσο στο λεμονάτο όσο και στο κόκκινο).