11 κιλά χυλοπίτες σπιτικές½ κιλό, χυλοπίτες σπιτικές | |
1 κιλό κρεμμύδι στον τρίφτη1 κρασοπότηρο, κρεμμύδι στον τρίφτη | |
20 πιπεριές διάφορες στον τρίφτη3 πιπεριές διάφορες στον τρίφτη | |
1 κρασοπότηρο σκόρδο πολτοποιημένο3 δόντια σκόρδο, πολτοποιημένο | |
2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι | |
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι | |
500 γραμμ. τοματοπολτό, ή 6 κιλά ώριμες φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη1 κουταλιά φαγητού, τοματοπολτό, ή 3 ώριμες φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη | |
2 νεροπότηρα μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο | |
λίγο μπούκοβολίγο μπούκοβο | |
λίγη ρίγανηλίγη ρίγανη | |
3 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο200 γραμμ. τυρί φέτα θρυμματισμένο |
1. | Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι σε έναν νταβά. |
2. | Μετά από 5 λεπτά προσθέτουμε την ντομάτα ή τον ντοματοπολτό διαλυμένο, το σκόρδο, την πιπεριά και τα μυρωδικά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει. |
3. | Προσθέτουμε το ανάλογο νερό και αφήνουμε να βράσουν καλά. |
4. | Ρίχνουμε τις χυλοπίτες και ταυτόχρονα ανακατεύουμε. |
5. | Οι χυλοπίτες πρέπει να σκεπάζονται από το νερό, που υπάρχει στον νταβά. |
6. | Αν χρειασθεί, προσθέτουμε νερό. |
7. | Μετά από 15´ λεπτά θα έχουν βράσει. |
8. | Δοκιμάζουμε το αλάτι διορθώνουμε τη γεύση, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά. |
9. | Εκτός φωτιάς ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με πανί και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα. |
10. | Συμβουλή: |
11. | Οι χυλοπίτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους, όπως κοκκινιστές, λευκές με τριμμένο τυρί, με λίγα ζουμιά και με διάφορους άλλους συνδυασμούς (χταπόδι, καλαμάρια, ψάρι μανιτάρια κλπ.). |
12. | Οι χυλοπίτες όπως όλα τα ζυμαρικά δεν πρέπει να βράζουν τελείως. Πρώτον, διότι μετά το κατέβασμα από τη φωτιά, εξακολουθούν να βράζουν-φουσκώνουν και δεύτερον είναι πιο ευκολοχώνευτες έτσι. |