Υλικά

7 κιλά τραχανά350 γραμμ., τραχανά
1 ½ κιλό λάδι½ φλυτζάνι καφέ λάδι
3 κιλά τυρί φέτα, τριμμένο300 γραμμ. τυρί φέτα, τριμμένο
4 κιλά γάλα1 νεροπότηρο γάλα
1 κουταλιά φαγητού ρίγανη (προαιρετικά).λίγη ρίγανη (προαιρετικά)
αλάτι όσο πάρειαλάτι όσο πάρει

Εκτέλεση

1.Σε ανάλογο σκεύος ρίχνουμε νερό και το λάδι και το βάζουμε να βράσει.
2.Μόλις αρχίσει να βράζει το νερό, ρίχνουμε σιγά-σιγά τον τραχανά και ανακατεύουμε συνέχεια, μην κολλήσει.
3.Καθώς βράζει και ανακατεύουμε, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί φέτα.
4.Ανακατεύουμε συνέχεια μην σβολιάσει, για 10 λεπτά (βράζει γρήγορα) και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
5.Εξακολουθούμε το ανακάτεμα, ενώ συγχρόνως ρίχνουμε το γάλα σιγά-σιγά, μην κόψει.
6.Ανάλογα με τις προτιμήσεις μας στην πηκτικότητα, προσθέτουμε νερό.
7.Προσοχή μόνο γιατί το πολύ γάλα θα αλλοιώσει τη γεύση.
8.Ακόμη το νερό θέλει προσοχή γιατί η βράση συνεχίζει και μετά το κατέβασμα από τη φωτιά.
9.Προσθέτουμε και τη ρίγανη (προαιρετικά) και ανακατεύουμε.
10.Δοκιμάζουμε το αλάτι, γιατί έχει δικό του ο τραχανάς, διορθώνουμε και σερβίρουμε.
11.Συμβουλή:
12.Ο ξινός τραχανάς γίνεται από ξινισμένο γάλα και αλεύρι.
13.Ο ξινός τραχανάς πήζει πολύ εύκολα και πιο γρήγορα από τον γλυκό (σταρένιο).
14.Όσο πιο ψιλός είναι ο τραχανάς τόσο περισσότερο πήζει. Γι’ αυτό στο τέλος προσθέτουμε νερό μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, υπολογίζοντας από την αρχή τις ποσότητες.
15.Όταν ρίχνουμε τον τραχανά στην κατσαρόλα που βράζει, φουσκώνει γι’ αυτό χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε σιγά-σιγά μέχρι να στρώσει και αφού στρώσει δυναμώνουμε πάλι τη φωτιά.