Υλικά

10 κιλά τραχανά γλυκόν, χωριάτικο600 γραμμ. τραχανά γλυκόν, χωριάτικο
2 κιλά κρεμμύδι πολτοποιημένο1 νεροπότηρο κρεμμύδι πολτοποιημένο
2 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού, λάδι
500 γραμμ. ντοματοπολτό, ή 7 κιλά ώριμες φρέσκες ντομάτες στον τρίφτη1 κουταλιά φαγητού, ντοματοπολτό, ή 3 ώριμες φρέσκες τομάτες στον τρίφτη
2 νεροπότηρα μαϊντανό ψιλοκομμένο1 κρασοπότηρο μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κιλά τυρί φέτα θρυμματισμένο200 γραμμ., τυρί φέτα, θρυμματισμένο
3 γάλατα εβαπορέ, προαιρετικά1 γάλα εβαπορέ, προαιρετικά

Εκτέλεση

1.Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το λάδι, σε ένα σκεύος.
2.Μετά από 5 λεπτά, προσθέτουμε την ντομάτα ή τον ντοματοπολτό ανακατεύοντας μην κολλήσει.
3.Προσθέτουμε νερό και αφήνουμε να βράσουν καλά.
4.Ρίχνουμε τον τραχανά σιγά-σιγά από ψηλά, σαν βρύση, και ταυτόχρονα ανακατεύουμε.
5.Μετά από 25´ λεπτά θα έχει βράσει.
6.Προσθέτουμε τον μαϊντανό, δοκιμάζουμε το αλάτι, διορθώνουμε τη γεύση, ρίχνουμε αν επιθυμούμε και τα γάλατα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
7.Εκτός φωτιάς, ρίχνουμε και το τριμμένο τυρί και περιμένουμε μέχρι το σερβίρισμα.
8.Τρώγεται με πιρούνι.
9.Συμβουλή:
10.Ο γλυκός τραχανάς γίνεται από πλιγούρι και φυσικό γάλα ή και ξινισμένο, γι’ αυτό οι Κρητικοί αυτόν τον ονομάζουν ξινό. Τρώγεται δε, με πιρούνι.
11.Όσο πιο ψιλός είναι ο τραχανάς τόσο περισσότερο πήζει. Γι’ αυτό στο τέλος προσθέτουμε νερό, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.