6 κιλά μανιτάρια φρέσκα, κομμένα στα 4 ή 3 τρίκιλα κοσέρβα600 γραμμ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα στα 4 ή 150 γραμμ. κονσέρβα | |
6 κιλά τόνο κοσέρβα, στραγγισμένο από τα ζουμιά του300 γραμμ., τόνο κονσέρβα, στραγγισμένο από τα ζουμιά του | |
9 κιλά κριθαράκι των προτιμήσεών μας400 γραμμ., κριθαράκι των προτιμήσεών μας | |
2 κιλά κρεμμύδι στον τρίφτη1 νεροπότηρο, κρεμμύδι στον τρίφτη | |
1 νεροπότηρο σκόρδο λιωμένο½ φλυτζάνι καφέ, σκόρδο λιωμένο | |
2 κιλά λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί | |
8 κιλά μέτριες ντομάτες χονδροκομμένες (κατά προτίμηση χωρίς τη φλούδα)4 μέτριες ντομάτες χονδροκομμένες (κατά προτίμηση χωρίς τη φλούδα) | |
½ κιλό, ντοματοπολτό½ κουταλιά φαγητού, τοματοπολτό | |
4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό | |
600 γραμμ. τριμμένη μυζήθρα100 γραμμ. τριμμένη μυζήθρα | |
1 κιλό, φιστίκια Αιγίνης, ολόκληρα100 γραμμ., φιστίκια Αιγίνης, ολόκληρα | |
3 ½ κιλά, ελαιόλαδο½ φλυτζάνι τσαγιού, ελαιόλαδο | |
αλάτι, όσο χρειασθείαλάτι, όσο χρειασθεί |
1. | Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και στα μισά προσθέτουμε και τα μανιτάρια με τα φιστίκια. |
2. | Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και όλα τα μυρωδικά. |
3. | Αφήνουμε τρία λεπτά να τσιγαριστούν όλα μαζί, ανακατεύοντας. |
4. | Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν καλά. |
5. | Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά. |
6. | Βάζουμε το υλικό σε ταψί. |
7. | Προσθέτουμε τη χοντροκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε. |
8. | Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστούν σχεδόν όλα τα υλικά, προσοχή όχι περισσότερο. |
9. | Ανακατεύουμε καλά και φουρνίζουμε για 15´. |
10. | Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, στο κατά πόσο στεγνό το θέλουμε, το βγάζουμε και σερβίρουμε. |
11. | Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα. |
12. | Συμβουλή: |
13. | Είναι σημαντικό ο τοματοπολτός να πέσει χωρίς να διαλυθεί, για να τσιγαριστεί λίγο. Κατ’ αυτό τον τρόπο νοστιμεύει καλύτερα το φαγητό. |
14. | Το πετυχημένο γιουβέτσι πρέπει στο σερβίρισμα να μην έχει καθόλου υγρά και τρώγεται ζεστό. |
15. | Το ίδιο φαγητό γίνεται και χωρίς ψάρι ή τυρί, αλλά μόνο με μανιτάρια ή άλλα νηστίσιμα υλικά, τις νηστίσιμες ημέρες. |