Υλικά

6 κιλά μανιτάρια φρέσκα, κομμένα στα 4 ή 3 τρίκιλα κοσέρβα600 γραμμ. μανιτάρια φρέσκα, κομμένα στα 4 ή 150 γραμμ. κονσέρβα
6 κιλά τόνο κοσέρβα, στραγγισμένο από τα ζουμιά του300 γραμμ., τόνο κονσέρβα, στραγγισμένο από τα ζουμιά του
9 κιλά κριθαράκι των προτιμήσεών μας400 γραμμ., κριθαράκι των προτιμήσεών μας
2 κιλά κρεμμύδι στον τρίφτη1 νεροπότηρο, κρεμμύδι στον τρίφτη
1 νεροπότηρο σκόρδο λιωμένο½ φλυτζάνι καφέ, σκόρδο λιωμένο
2 κιλά λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
8 κιλά μέτριες ντομάτες χονδροκομμένες (κατά προτίμηση χωρίς τη φλούδα)4 μέτριες ντομάτες χονδροκομμένες (κατά προτίμηση χωρίς τη φλούδα)
½ κιλό, ντοματοπολτό½ κουταλιά φαγητού, τοματοπολτό
4 νεροπότηρα ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό1 κρασοπότηρο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
600 γραμμ. τριμμένη μυζήθρα100 γραμμ. τριμμένη μυζήθρα
1 κιλό, φιστίκια Αιγίνης, ολόκληρα100 γραμμ., φιστίκια Αιγίνης, ολόκληρα
3 ½ κιλά, ελαιόλαδο½ φλυτζάνι τσαγιού, ελαιόλαδο
αλάτι, όσο χρειασθείαλάτι, όσο χρειασθεί

Εκτέλεση

1.Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και στα μισά προσθέτουμε και τα μανιτάρια με τα φιστίκια.
2.Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ντοματοπολτό και όλα τα μυρωδικά.
3.Αφήνουμε τρία λεπτά να τσιγαριστούν όλα μαζί, ανακατεύοντας.
4.Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσουν καλά.
5.Ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε και σβήνουμε τη φωτιά.
6.Βάζουμε το υλικό σε ταψί.
7.Προσθέτουμε τη χοντροκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε.
8.Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστούν σχεδόν όλα τα υλικά, προσοχή όχι περισσότερο.
9.Ανακατεύουμε καλά και φουρνίζουμε για 15´.
10.Ενδιάμεσα ανακατεύουμε μια φορά και ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, στο κατά πόσο στεγνό το θέλουμε, το βγάζουμε και σερβίρουμε.
11.Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα.
12.Συμβουλή:
13.Είναι σημαντικό ο τοματοπολτός να πέσει χωρίς να διαλυθεί, για να τσιγαριστεί λίγο. Κατ’ αυτό τον τρόπο νοστιμεύει καλύτερα το φαγητό.
14.Το πετυχημένο γιουβέτσι πρέπει στο σερβίρισμα να μην έχει καθόλου υγρά και τρώγεται ζεστό.
15.Το ίδιο φαγητό γίνεται και χωρίς ψάρι ή τυρί, αλλά μόνο με μανιτάρια ή άλλα νηστίσιμα υλικά, τις νηστίσιμες ημέρες.