Υλικά

10-15 μεγάλα λάχανα (κοινώς μάπα, καρμπολάχανο), κατά προτίμηση αφράτα (όχι συμπαγή)1 μεγάλο λάχανο (κοινώς μάπα, καρμπολάχανο), κατά προτίμηση αφράτα (όχι συμπαγή)
Για τη γέμιση (σύμβραση):Για την γέμιση (σύμβραση):
5 κιλά ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει½ κιλό ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό, να μην λαπαδιάζει
9 κιλά τόνο (προαιρετικά)200 γραμμ. τόνο (προαιρετικά)
5 κιλά κρεμμύδια ξερά ή φρέσκα, ψιλοκομμένα1 νεροπότηρο κρεμμύδια ξερά ή φρέσκα, ψιλοκομμένα
3 κιλά καρότα τριμμένα2 καρότα τριμμένα
1 κρασοπότηρο αλάτιαλάτι
2 κιλά φυσικό χυμό λεμονιού για το αυγολέμονο1 φλυτζάνι καφέ φυσικό χυμό λεμονιού, για το αυγολέμονο
3 κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
1 κιλό άνηθο ψιλοκομμένο για τη σύμβραση και άλλο τόσο για το γαρνίρισμα1 κρασοπότηρο άνηθο ψιλοκομμένο για τη σύμβραση και άλλο τόσο για το γαρνίρισμα
Για το αυγολέμονο:Για το αυγολέμονο:
Βλέπε σχετική συνταγή.Βλέπε σχετική συνταγή.

Εκτέλεση

1.Τα λάχανα:
2.Από την προηγούμενη ημέρα καθαρίζουμε τα λάχανα, αφαιρώντας με μαχαίρι το κοτσάνι τους και το μεγαλύτερο μέρος των σκληρών τμημάτων.
3.Για να το πετύχουμε, χρησιμοποιούμε μεγάλο σκληρό μαχαίρι, το οποίο βυθίζουμε στο πίσω μέρος (κοτσάνι) του λάχανου και μέχρι το κέντρο της διαμέτρου του.
4.Σε ανάλογο σκεύος βάζουμε αρκετό νερό με αλάτι, να βράσει.
5.Βυθίζουμε όσα λάχανα χωρούν, με την τρύπα που δημιουργήσαμε στο κοτσάνι προς τα κάτω και αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν αρκετά.
6.Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα σε τρυπητό καλύτερα ή σε ταψιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
7.Όταν κρυώσουν βγάζουμε ένα-ένα λαχανόφυλλο, πιάνοντάς το από το χονδρό μέρος.
8.Πάνω σε ένα ξύλο αφαιρούμε τα εναπομείναντα χοντρά τμήματα-νεύρα και τα αποθηκεύουμε σε ένα ταψί.
9.Στην περίπτωση που το κεντρικό μέρος του λάχανου δεν έχει μαλακώσει, επαναλαμβάνουμε την διαδικασία του βρασίματος, μέχρι να ξεχωρίσουμε την επιθυμητή ποσότητα των υγειών λαχανόφυλλων.
10.Τα περισσεύματα (μικρά φύλλα και διαλυμένα) τα κρατάμε σε ένα ταψάκι για άλλη χρήση, όπως σαλάτα.
11.Η γέμιση (σύμβραση):
12.Σε ανάλογο νταβά ρίχνουμε το λάδι, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τα καρότα και τσιγαρίζουμε.
13.Σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύοντας.
14.Προσθέτουμε το ρύζι πλυμένο καλά και τσιγαρίζουμε για λίγο, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
15.Σκορπίζουμε από πάνω τον τόνο, τον άνηθο και το αλάτι και προσθέτουμε νερό όσο πάρει, μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά μας.
16.Ανακατεύουμε ελαφρά για να ενωθούν τα υλικά και σβήνουμε τη φωτιά.
17.Σκεπάζουμε με ένα πανί μέχρι να αρχίσουμε το γέμισμα.
18.Γέμισμα:
19.Παίρνουμε έναν νταβά μεγάλο, ανάλογο της ποσότητας του φαγητού.
20.Περιχύνουμε με λίγο λάδι σε όλη την επιφάνεια της βάσης του νταβά και στρώνουμε μία καλή-παχιά στρώση με τα περισσεύματα των λαχανόφυλλων προς προστασία των ντολμάδων μας, μην κολλήσουν.
21.Κατόπιν παίρνουμε ένα-ένα λαχανόφυλλο που ξεχωρίσαμε. Τοποθετούμε μία καλά γεμάτη κουταλιά γέμιση (ανάλογα και το μέγεθος), στο πιο σκληρό σημείο του και τυλίγουμε ερμητικά προς το μαλακότερο άκρο.
22.Τυλίγοντας τον καθένα λαχανοντολμά, τον τοποθετούμε πάνω στα στρωμένα φύλα στον νταβά. Τον καθέναν σφιχτά δίπλα στον άλλον.
23.Φροντίζουμε να μην έχουν κενά ανάμεσά τους για να μην ανοίξουν την ώρα που θα βράζουν.
24.Τελειώνοντας το γέμισμα καλύπτουμε τους λαχανοντολμάδες με λίγα φύλλα λάχανου βρασμένα ή και άβραστα.
25.Γεμίζουμε τον νταβά με νερό ώστε να καλύπτονται οι ντολμάδες καλά.
26.Περιχύνουμε 200 γραμμ. λάδι από πάνω, αλατίζουμε ελαφρά, σκεπάζουμε τον νταβά και τον βάζουμε σε σιγανή φωτιά να βράσει για μία ώρα.
27.Κατά διαστήματα κουνάμε κυκλικά τον νταβά για να μην κολλήσουν οι ντολμάδες και ελέγχουμε το νερό προσθέτοντας, κατά διαστήματα, αν χρειασθεί.
28.Στο τέλος του βρασίματος πρέπει να υπάρχει νερό όσο που να σκεπάζονται καλά οι ντολμάδες.
29.Όταν σβήσουμε τη φωτιά συγκεντρώνουμε το ζουμί από τον νταβά και με αυτό φτιάχνουμε το αυγολέμονο το οποίο περιχύνουμε ξανά στους λαχανοντολμάδες, κουνώντας κυκλικά τον νταβά να ενωθούν οι γεύσεις.
30.Σκεπάζουμε με ένα πανί για να μην λαπαδιάσει το ρύζι και σερβίρουμε ζεστό, γαρνίροντας με ψιλοκομμένο άνηθο.
31.Συμβουλή:
32.Αυτό το φαγητό γίνεται πολύ εξαιρετικό και με σάλτσα κόκκινη, αντί για αυγολέμονο, την οποία ρίχνουμε προς το τέλος του βρασίματος.
33.Όταν θέλουμε να το μαγειρέψουμε νηστήσιμο δεν βάζουμε τόνο ούτε το αυγολέμονο.
34.Αντί για αυγολέμονο μπορούμε να κάνουμε μια πηχτή κρέμα με πατάτα, λάχανο, καρότα και άλλα κηπουρικά, την οποία περιχύνουμε κατά το σερβίρισμα στην κάθε μερίδα.
35.Ένας πρακτικός τρόπος είναι κατά το βράσιμο να πλακώσουμε μ᾽ ένα καπάκι τους ντολμάδες βάζοντας επάνω κι ένα βαρίδι (π.χ. μία κατσαρόλα με νερό), για να μην σκάσουν και διαλυθούν.
36.Ένας ξεκούραστος και ασφαλής τρόπος μαγειρέματος αυτού του φαγητού είναι να το ψήσουμε-βράσουμε στον ατμό του φούρνου, χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό και λαχανόφυλλα πάνω και κάτω.
37.Το νερό που βράσαμε τα λάχανα δεν πρέπει να το πετάμε αλλά με αυτό βράζουμε τους ντολμάδες στον νταβά και το χρησιμοποιούμε και στο αυγολέμονο.
38.Το ξεφύλλισμα του λάχανου μπορούμε να το κάνουμε κατά την διάρκεια του βρασίματος, βγάζοντας με πιρούνα ένα-ένα φύλλο καθώς βράζει και στη συνέχεια το επόμενο μέχρι τέλους, διότι με ένα βράσιμο θα έχουμε και απώλειες. Κάποια θα χαλάσουν και άλλα θα μείνουν άβραστα.