35 κιλά πράσα, καθαρισμένα πλυμένα (περίπου 60 μέτρια πράσα, ανάλογα με το μέγεθος)1 ½ κιλό πράσα, καθαρισμένα πλυμένα (περίπου 3-4 μέτρια πράσα, ανάλογα με το μέγεθος) | |
2 ½ κιλά ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει1/2 φλυτζάνι του τσαγιού, ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει | |
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι | |
¼ κιλό φυσικό χυμό λεμονιού ή 1 κουταλιά φαγητού κοφτή, ξινό1 κουταλιά φαγητού, φυσικό χυμό λεμονιού ή λίγο ξινό | |
400 γραμμ. ντοματοπολτό (προαιρετικό).½ κουταλιά φαγητού, ντοματοπολτό (προαιρετικά) | |
3 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι | |
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί | |
3 κιλά σέλινο ψιλοκομμένο1 νεροπότηρο, σέλινο ψιλοκομμένο |
1. | Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και κόβουμε με πλάγια κοπή, σε κομματάκια των 3 πόντων, τα πράσα. |
2. | Κατόπιν τα βάζουμε στον νταβά χωρίς νερό και λάδι για να μαραθούν. |
3. | Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να μαραθούν και να αρχίσουν να βγάζουν τα νερά τους. |
4. | Το καπάκι το βάζουμε γιατί βοηθάει καλύτερα στη θερμοκρασία. |
5. | Τότε σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το λάδι και τα σέλινα και ανακατεύουμε. |
6. | Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά. |
7. | Προσέχουμε τα υγρά τους και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό. |
8. | Όταν σχεδόν έχουν βράσει ρίχνουμε τον τοματοπολτό διαλυμένο σε λίγο νερό και ανακατεύουμε. |
9. | Από εδώ και πέρα ενδέχεται να κολλήσουν, γι’ αυτό προσοχή. |
10. | Εν συνεχεία ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάει παντού. |
11. | Μετά 10´ λεπτά βράσιμο, ρίχνουμε το λεμόνι ή το ξινό, ανακατεύουμε δοκιμάζουμε την γεύση και προσθέτουμε ανάλογα αν λείπει κάτι. |
12. | Κατόπιν κατεβάζουμε τον νταβά από τη φωτιά. |
13. | Σκεπάζουμε με ένα πανί για να μην λαπαδιάσει το ρύζι και σερβίρουμε ζεστό. |
14. | Συμβουλή: |
15. | Τα πράσα μαγειρεύονται κατά κανόνα πάντα με ρύζι και σέλινο για να γίνονται πιο ελαφριά στη χώνεψη και τη μυρουδιά. |
16. | Μπορούν να γίνουν και με πατάτες ή και σκέτα, πάντα όμως με σέλινο. |
17. | Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα άλλα υλικά όπως, μανιτάρια, καρότα, ψάρια, μαλάκια κ.λπ.. |
18. | Κάθε φορά που μαγειρεύουμε πράσα διαλέγομε πώς θέλουμε να τα μαγειρέψουμε, με ντοματοπολτό ή με σκέτο λεμόνι, γίνονται και με τους δύο τρόπους-πάντα εξαιρετικά. |
19. | Βράζουν σε μία ώρα, με σκεπασμένο τον νταβά. |
20. | Δεν θέλουν πολύ νερό έως καθόλου, ο καλός μάγειρας δεν χρησιμοποιεί καθόλου νερό, γιατί βγάζουν το δικό τους, παρά μόνο λίγο κρασί λευκό με το οποίο τα σβήνει όταν βρίσκονται στα μισά της βράσης. |
21. | Αυτό για να το πετύχει πρέπει να έχει εμπειρία στη ρύθμιση της φωτιάς. |
22. | Το ρύζι το ρίχνουμε, αφού πρώτα διαπιστώσουμε ότι τα πράσα έβρασαν. |
23. | Για ένα επιτυχημένο πρασόρυζο δεν πρέπει ποτέ το ρύζι να υπερισχύει του πράσου. |
24. | Όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, τα σκεπάζουμε μέχρι το σερβίρισμα, με ένα πανί για να μην λαπαδιάσει το ρύζι. |
25. | Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να βάλουμε κρεμμύδια ή σκόρδα διότι έχουν αυτές τις ουσίες από μόνα τους και γίνονται βαριά. |