Υλικά

35 κιλά πράσα, καθαρισμένα πλυμένα (περίπου 60 μέτρια πράσα, ανάλογα με το μέγεθος)1 ½ κιλό πράσα, καθαρισμένα πλυμένα (περίπου 3-4 μέτρια πράσα, ανάλογα με το μέγεθος)
2 ½ κιλά ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει1/2 φλυτζάνι του τσαγιού, ρύζι της προτιμήσεώς μας, καλύτερα σκληρό να μην λαπαδιάζει
1 μονόχουφτο αλάτιαλάτι
¼ κιλό φυσικό χυμό λεμονιού ή 1 κουταλιά φαγητού κοφτή, ξινό1 κουταλιά φαγητού, φυσικό χυμό λεμονιού ή λίγο ξινό
400 γραμμ. ντοματοπολτό (προαιρετικό).½ κουταλιά φαγητού, ντοματοπολτό (προαιρετικά)
3 ½ κιλά λάδι½ φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 κιλό λευκό κρασί1 φλυτζάνι καφέ, λευκό κρασί
3 κιλά σέλινο ψιλοκομμένο1 νεροπότηρο, σέλινο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

1.Καθαρίζουμε, πλένουμε καλά και κόβουμε με πλάγια κοπή, σε κομματάκια των 3 πόντων, τα πράσα.
2.Κατόπιν τα βάζουμε στον νταβά χωρίς νερό και λάδι για να μαραθούν.
3.Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να μαραθούν και να αρχίσουν να βγάζουν τα νερά τους.
4.Το καπάκι το βάζουμε γιατί βοηθάει καλύτερα στη θερμοκρασία.
5.Τότε σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το λάδι και τα σέλινα και ανακατεύουμε.
6.Σκεπάζουμε και αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά.
7.Προσέχουμε τα υγρά τους και αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο νερό.
8.Όταν σχεδόν έχουν βράσει ρίχνουμε τον τοματοπολτό διαλυμένο σε λίγο νερό και ανακατεύουμε.
9.Από εδώ και πέρα ενδέχεται να κολλήσουν, γι’ αυτό προσοχή.
10.Εν συνεχεία ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάει παντού.
11.Μετά 10´ λεπτά βράσιμο, ρίχνουμε το λεμόνι ή το ξινό, ανακατεύουμε δοκιμάζουμε την γεύση και προσθέτουμε ανάλογα αν λείπει κάτι.
12.Κατόπιν κατεβάζουμε τον νταβά από τη φωτιά.
13.Σκεπάζουμε με ένα πανί για να μην λαπαδιάσει το ρύζι και σερβίρουμε ζεστό.
14.Συμβουλή:
15.Τα πράσα μαγειρεύονται κατά κανόνα πάντα με ρύζι και σέλινο για να γίνονται πιο ελαφριά στη χώνεψη και τη μυρουδιά.
16.Μπορούν να γίνουν και με πατάτες ή και σκέτα, πάντα όμως με σέλινο.
17.Ακόμη μπορούμε να προσθέσουμε και διάφορα άλλα υλικά όπως, μανιτάρια, καρότα, ψάρια, μαλάκια κ.λπ..
18.Κάθε φορά που μαγειρεύουμε πράσα διαλέγομε πώς θέλουμε να τα μαγειρέψουμε, με ντοματοπολτό ή με σκέτο λεμόνι, γίνονται και με τους δύο τρόπους-πάντα εξαιρετικά.
19.Βράζουν σε μία ώρα, με σκεπασμένο τον νταβά.
20.Δεν θέλουν πολύ νερό έως καθόλου, ο καλός μάγειρας δεν χρησιμοποιεί καθόλου νερό, γιατί βγάζουν το δικό τους, παρά μόνο λίγο κρασί λευκό με το οποίο τα σβήνει όταν βρίσκονται στα μισά της βράσης.
21.Αυτό για να το πετύχει πρέπει να έχει εμπειρία στη ρύθμιση της φωτιάς.
22.Το ρύζι το ρίχνουμε, αφού πρώτα διαπιστώσουμε ότι τα πράσα έβρασαν.
23.Για ένα επιτυχημένο πρασόρυζο δεν πρέπει ποτέ το ρύζι να υπερισχύει του πράσου.
24.Όταν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, τα σκεπάζουμε μέχρι το σερβίρισμα, με ένα πανί για να μην λαπαδιάσει το ρύζι.
25.Δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να βάλουμε κρεμμύδια ή σκόρδα διότι έχουν αυτές τις ουσίες από μόνα τους και γίνονται βαριά.